De flesta av oss är medvetna om att kroppen kan säga stopp och belägg till viss mat och ja tack till annan. Ett vardagligt exempel är kanske det där söta mellanmålet som efter en stund gör att energinivåerna dyker. Eller när vi börjar dagen med mat som ger bra bränsle för många timmar framåt.

Men visste du att du också kan få reda på vilken kost som är inflammatorisk för dig, vad som gör din mage upprörd eller hur du ska äta för mer lugn och bättre sömn? Victoria Carinci som har podden Hälsosnack och driver Vitalista, har tagit fram Clean Reset – en metod för att ta reda på just det.

  • Jag upphör inte att fascineras av vilken otrolig effekt kosten vi äter har på hur vi mår. Det är verkligen en ”missed opportunity” att vi inte blir mer genomgripande informerade om det i samhället. Det är så otroligt sorgligt när jag möter en klient som har fått höra att hennes symtom är kroniska och att det inte går att göra något åt, och sedan justerar vi kosten och på bara några dagar kan symtomen vara helt borta. Jag har t.ex. träffat kvinnor som har lidit av IBS i flera decennier och helt enkelt bara blivit tvungna att lära sig att leva med det. Det är det här jag brinner för så mycket: att sprida budskapet att det alltid finns någonting man kan göra för att förbättra hur man mår, säger Victoria.

En metod i tre steg

Clean Reset är en elimineringsdiet, likt AIP eller för den delen när du utesluter laktos för att ta reda på om du tål det eller inte. Victoria förklarar hur det går till:

  • Det bästa med Clean Reset är att det är en tydlig metod, en steg för steg guide som är enkel att följa. Vissa kan såklart tycka att det är superjobbigt att planera och hela tiden tänka på vad de äter; det är ett litet projekt, det ska man inte sticka under stol med. Men i efterhand tycker de allra flesta att det helt klart har varit värt det! Clean Reset är också en klok metod för det handlar inte bara om ”irritanterna” dvs. de livsmedel som står på ”ät inte-listan” och som man utesluter. När man gör en Clean Reset så tar man också tillfället i akt att hjälpa tarmslemhinnan att läka och att balansera tarmfloran. Det gör man med olika särskilt läkande livsmedel och vissa stöttande kosttillskott. Utöver detta så boostar man med massor av näring: hel, ren, oprocessad och ekologisk mat! Många lider av näringsbrister och speciellt om magen och matsmältningen inte har fungerat optimalt.

Läs också: 6 skäl till varför du ska äta mer vegetarisk mat

Det börjar med maten

När du vill bli hälsosammare är det lätt att tveka inför var du ska börja. Är det träningen, kosten eller återhämtningen. Victoria menar att det finns flera fördelar med att börja med kosten.

  • Clean Reset är en väldigt bra metod att använda för att ta första steget i en hälsosatsning, tycker jag. Inom funktionsmedicinen så börjar man oftast med att se över hur maten man äter påverkar hur man mår – först därefter vet man vilka symtom som eventuellt finns kvar att adressera. Många av de klienter som jag har jobbat med rapporterar att magen är lugnare, humöret jämnare och energin högre efter de första två veckorna på Clean Reset. Många sover mycket bättre också. En anledning är helt klart att man plockar bort kaffet, men det handlar också om minskad inflammation som utifrån ett helhetsperspektiv gör kroppen lugnare. De allra flesta går ner i vikt när de gör Clean Reset. Vi tolkar det som att det handlar om den minskade inflammationsgraden, för det handlar inte om att man minskar på mängden mat; man får alltid äta sig mätt på Clean Reset och det finns inget som helst kaloritänk. Ofta försvinner eller förbättras också små-symtom, såna där som man kanske inte har tänkt på så mycket och som inte är huvudanledningen till att man gör Clean Reset, men som man i efterhand tänker att ”ja, just det, jag har ju inte den där klådan längre/ rinniga ögonen/ont under fötterna/stela fingrar och liknande..

Läs också: Skapa en hälsosam frukostvana

Går att anpassa till vegan

Vi vet att kött är en av de stora bidragen till koldioxidutsläpp. Därför väljer många att skippa köttet. Det kan du göra även under en elimineringsdiet.

  • En fördel med Clean Reset är också att metoden fungerar att göra om man är vegetarian eller vegan. Men jag tycker att det är viktigt att poängtera att om man inte upplever någon bättring på Clean Reset, så behöver man fundera på om det faktiskt är så att man behöver lite animaliskt protein i sin kost igen. Att det kanske är just där problemet ligger. Många får tyvärr näringsbrister och mår inte optimalt på en vego-kost och det är högst individuellt och handlar bl.a. om genetik.

Mer hållbart kött får du om du väljer gräsbeteskött eller viltkött.

Testa en gång – få svar

Är du nyfiken på din hälsa kan en elimineringsdiet ge många svar. Kopplingar mellan kost och ditt dagliga mående du inte hade en aning om kommer dyka upp.

  • Jag tycker att alla borde göra en Clean Reset åtminstone en gång i livet! Det är så himla spännande att se vilka förbättringar man kan uppnå bara genom att äta mer medvetet under ett par veckor. De allra flesta får också värdefulla insikter om sig själva, sitt förhållande till mat och till sitt mående.

Vill man göra en Clean Reset går det jättebra att följa instruktionerna i boken “Clean Reset – 3 effektiva steg till din läkande kost” eller i den webbkurs som vi har skapat på www.vitalista.se och köra Clean Reset helt på egen hand. Vill man ha lite mer individanpassad Clean Reset, och kanske vet med sig att man har många frågor, funderingar och/eller behöver lite pepp och hejarop under tiden så är individuell hälsocoaching ett bra alternativ.

Av Katarina Fornander

elimineringsdiethälsakostnäring