Nedan ska vi titta närmare på varför sömnen är så viktig för vår psykiska och fysiska hälsa. Vi ska även titta på vad som händer om du sover för lite och vad du kan göra för att förbättra dina sömnrutiner.

Varför är sömnen så viktig?

Sömnen är viktig för att vår kropp ska få möjlighet att återhämta sig, både fysiskt och psykiskt. Det är tack vare sömnen som både vår hjärna och kropp klarar av stress och påfrestningar i vardagen. Dessutom är vår sömn viktig för att vårt immunförsvar ska fungera som det ska.

När vi sover slappnar musklerna av och aktiviteten i hjärnan minskar. Förutom det sjunker även blodtrycket, kroppstemperaturen blir lägre och våra andetag blir färre. Under sömnen pågår dock ändå en rad viktiga processer i kroppen, bland annat:

 • Lagring av minnen
 • Bearbetning av ny kunskap och intryck
 • Aktivering av kroppens immunförsvar
 • Bildande av viktiga hormoner samt reducering av stresshormoner

Vuxna behöver i snitt mellan 6 – 9 timmars sömn per dag. För barn och ungdomar är sömnen extra värdefull eftersom den bidrar till bildandet av tillväxthormon. 

Läs också: Hjälp med sömnen

Det här händer om du sover för lite

Om du inte får tillräckligt med sömn finns det risk för en rad konsekvenser. Några av de främsta är:

 • Försämrad koncentrationsförmåga. Sömnen har en stor inverkan på vår kognitiva förmåga. Sover du för lite kan det bli svårare för dig att vara uppmärksam, fokusera och lagra nya kunskaper.
 • Humörsvängningar. Om du inte får tillräckligt med sömn kommer du förmodligen få svårare att kontrollera dina känslor. Detta kan göra det lättare att överreagera och bli irriterad.
 • Depression. Sömnbrist är vanligt bland personer som är deprimerade. Bland unga kan brist på sömn dessutom uppvisa samma symptom som vid depression.
 • Sämre immunförsvar. Eftersom kroppens immunförsvar aktiveras under sömnen kommer dess funktion förstås att försämras om du sover dåligt. Detta kan göra att du blir sjuk lättare.
 • Ökad hunger och större sötsug. Studier visar att sömnbrist kan öka nivåerna av ghrelin och minska nivåerna av leptin. Denna kombination kan öka hungerkänslorna såväl som sötsuget och göra det enklare att äta mer än nödvändigt.

Läs också: Skapa ett giftfritt sovrum – Steg för steg

5 tips för att sova bättre och längre 

Som du säkert förstår finns det all anledning att försöka förbättra dina sömnrutiner om du upplever att du inte får tillräckligt med sömn. Här är fem enkla tips för att sova bättre om natten.

 1. Motionera. Fysisk aktivitet gör att kroppen utsöndrar endorfiner som gör oss lyckliga och som kan motverka stress, ångest och oro. Dessutom använder du energi som förmodligen kommer att få dig att känna dig trött. Börja motionera regelbundet, men undvik att göra det för nära läggdags.
 2. Undvik tupplurar. Om du vill öka chanserna att sova gott om nätterna bör du undvika att sova under dagen. Tuppluren kan nämligen göra att ditt sömnbehov under natten minskar. Känner du att du ändå behöver vila en stund, gör det i maximalt 20 minuter innan du hinner hamna i djupsömn.
 3. Sluta med te och kaffe. Koffeinhaltiga drycker är förstås något du ska undvika om du inte kan sova. Välj koffeinfritt om du bara vill åt den goda smaken.
 4. Dra ner på alkoholen. Alkohol kan förvisso få dig att känna dig trött och göra det enklare att somna, men den kommer däremot försämra sömnkvaliteten genom natten. Dessutom har alkohol en rad andra negativa konsekvenser i längden, så minska ditt intag så mycket det går.
 5. Skaffa en kvällsrutin. Försök att skapa en sund kvällsrutin där du till exempel lägger ifrån dig mobilen, läser en stund, tänder ljus och mediterar. Gå dessutom alltid och lägg dig vid samma tid – kroppen älskar rutiner och kommer snart att vänja sig vid din dygnsrytm.

Kosttillskott som kan lindra sömnbesvär

Thorne PharmaGABA – är känd som “naturens lugnande neurotransmittor” genom att den stimulerar alfavågor i hjärnan, vilket anses ge förbättrat mentalt fokus, avslappning och minskad stress. En lämplig mängd GABA i nervsystemet är nödvändigt för att klara av stress.

Futonmatta – får dig att sitta bekvämt på under t. ex yogaövningar eller meditation. Kärnan består av 4 cm bomullsfleece. Perfekt avkoppling innan läggdags!

Medicine Garden niDRA – innehåller två helt unika, väldokumenterade extrakt – Affron® och KSM66®. Har kompletterande och samverkande mekanismer som styr mot samma mål – sömn och vila.

Greatlife Magnesium – bidrar till normal muskelfunktion och till att minska trötthet och utmattning. 

Av Elsa Larsson

EkobutikenGrön Interiörsömn