Trötthet är det många av oss som upplever. Det är ett diffust besvär och med det menas att det kan finnas mängder med orsaker till varför vi har energibrist. När du tillsammans med en läkare har uteslutit mer allvarliga skäl till att du känner att du släpar dig fram, kan du fundera på om något av nedanstående stämmer in på dig.

Jag stressar mycket och har svårt att komma ner i varv

Att ta sig för mycket att göra är lätt hänt. Vi vill gärna säga ja och ibland känns kraven på jobb och i hemmet överväldigande. Det kluriga är att kroppen alltid behöver en omställningsperiod efter stress, den ska ställa om och bryta ner de stresshormoner vi bildat under dagen. För att minska omställningstiden för kroppen kan du göra så att du inte upplever stressen som lika jobbig. Då bildas inte heller lika mycket stresshormon och det går enklare att komma in i chill-läge.

Näringen som hjälper: Ashwagandha har i studier visat sig minska upplevelsen av stress , höja humöret och förbättra sömnen.

Jag känner mig tröttare nu än jag varit förut

När vi blir äldre bildar kroppen inte lika effektivt energi. Framför allt är det våra mitokondrier som står för energiproduktionen och de kan dels bli färre till antalet men de näringsämnen den behöver för att skapa energi saknas också.

Näringen som hjälper: CoQ10 är mitokondriernas beskyddare. Den kan fånga upp skadliga fria radikaler som hotar påverka dem negativt men är också en kugge i maskineriet som skapar energi. Denna dubbeljobbande superstar skapar vi mindre av när vi blir äldre och studier med Q10 visar att den hjälper till att minska trötthet vid fysiska prestationer.

Bonustips: Intervallträning kan hjälpa dig att bilda fler mitokondrier.

Läs också: Det här är PMS – och så får du hjälp

Jag slarvar med kosten och/eller har magproblem

Att vi behöver äta bra för att orka kommer inte som någon överraskning. Näringsrik kost är grunden för att våra depåer av näringsämnen ska vara välfyllda. “Du är inte vad du äter – utan vad du tar upp”, kanske du har hört. Om du misstänker eller vet med dig att din maghälsa inte är den bästa, kan det vara bra att veta att det minskar din förmåga att ta upp näring. Om du är vegan eller vegetarian behöver du vara extra noga med att få i dig näring. Grönsaker är mineralrika men näringsämnena där i finns inte alltid i sina mest lättupptagliga former.

Näringen som hjälper: Järn är en nyckel för energi eftersom hemoglobin som bär fram syre till våra mitokondrier är beroende av det. Många kvinnor har järnbrist, dels för att vi får i oss för lite järn via lättupptagliga källor som kött. Men också för att vi menstruerar och förlorar järn. Lägg till magproblem som ger minskat näringsupptag och du har en “perfekt storm”. Kolla alltid ditt blodvärde och dina järndepåer innan du tar järntillskott eftersom för mycket kan bidra till oxidativ stress = du rostar inifrån.

Jag solar inte utan solskydd på sommaren och/eller är inte ute så mycket

Många tänker inte på solen som en källa till näring men det är den. Den kan hjälpa oss att bilda D-vitamin som är ett viktigt näringsämne för att vi ska behålla energin hela vintern. Vi saknar det ofta eftersom vi är inne mycket, även på sommaren och när vi väl tar oss ut smetar vi på oss solskydd som hindrar att solens strålar kommer åt. Dessutom bildas bara D-vitamin i huden under sommaren, din promenad i november även om det är soligt ger ingen boost.

Näringen som hjälper: Tillskott av D-vitamin är det många av oss som behöver. Idealet är att testa dina nivåer för att se dina behov men de flesta behöver mellan 2000 till 5000 IE per dag för att komma upp i de 100-150 nmol/l som räknas som optimala nivåer. Återigen är det mitokondrierna som behöver D-vitamin för att fungera.

Bonustips: Slå två flugor i en smäll med ljusterapi. Om du går på ljusterapi får ditt serotonin en skjuts vilket är bra för humöret under höst och vinter. Serotonin är även förstadium till melatonin som hjälper dig sova gott. Det finns också ljusterapi som hjälper dig att bilda D-vitamin i huden. Kolla med de som tillhandahåller terapin att den verkligen är effektiv för att bilda vitaminet och det krävs regelbundna behandlingar.

Läs också: Därför ska du äta D-vitamin + hur mycket är lagom?

Jag är trött och känner mig låg

Hösten och vintern är kämpig för många eftersom bristen på solljus kan göra att hjärnans kemi förändras. När solen försvinner märker många av det på humöret. Vinterdepression är en allvarlig sjukdom och misstänker du att du har det ska du söka hjälp men för mildare symtom, eller som komplement, kan det vara på sin plats med naturlig hjälp.

Näringen som hjälper: Rosenrot kan precis som Ashwagandha minska upplevelsen av stress. Dessutom påverkar den nivåerna av dopamin och noradrenalin i hjärnan. Båda dessa behövs för att vi ska känna oss alerta och på bra humör. En studie med deprimerade visar att rosenrotextrakt kan minska symtom av depressionen.

Av: Katarina Fornander

Naturlig hjälp vid trötthet

KSM 66 Ashwagandha – Världens mest väldokumenterade Ashwagandhaextrakt. Ekologiskt odlad och extraherad med en miljövänlig teknik. Ett fullspektrumextrakt som innehåller rotens hela naturliga komplex av aktiva ämnen.

Pharma Nord Bio-Qinon Active Q10 – Rent coenzym Q10 som ubiqinon. Den unika blandningen av vegetabilisk olja från hållbart jordbruk och 100 mg coenzym Q10 ger en bevisat god biotillgänglighet.

Octean Iron Vital Ett naturligt järntillskott på rödbeta, frukt och örter med B1, B2, B3, B6, B12 + C- vitamin.

Bättre Hälsa D3 2000 – D3-vitamin 2000 IE Green Line innehåller aktivt D-vitamin (kolekalciferol) som tas helt och hållet från vegetabiliska källor (lav). 

Great Earth Chill Pill – Chill Pill innehåller flera viktiga näringsämnen som hjälper både kropp och knopp när den utsätts för stress, som rosenrot, c-vitamin och pantotensyra.

ashwagandhad-vitaminJärnrosenrottrötthet