Te är en dryck som funnits i århundraden och som ursprungligen kommer ifrån Kina. Än idag är faktiskt Kina en av av världens största teproducenter. Tebladen kommer från busken Camellia Sinensis, en buske som växer på flera olika ställen i Asien. Att det finns olika typer av teer, exempelvis vitt, grönt och svart, beror på hur tebladen behandlas efter plockning och vilken framställningsprocess man använder sig av.

Vad är svart te?

Svart te är den vanligaste tevarianten som ofta smaksätts med olika frukter, kryddor eller örter. För att göra svart te får bladen luftas och rullas för att torka i höga temperaturer. När bladen sedan reagerar med syre sker en oxidation som gör att bladen mörknar. 

Svarta teer får en röd- till brunaktig nyans när du brygger dem och kan ha spännande, kraftiga och djupa smaker, men även lenare, lätta och blommiga toner. Svart te har dessutom ett högt innehåll flavonoider som fungerar som antioxidanter i vår kropp, vilket kan bidra med positiva effekter för vår hälsa.

Läs också: Är det farligt att dricka energidrycker?

Vad är grönt te?

Grönt te framställs inte på samma sätt som andra teer. Det värms inte upp och oxiderar inte heller lika mycket som svart te. På så sätt är det möjligt att bevara en stor del av bladens vitaminer och mineraler. Bladen kan också bibehålla sin vackra gröna färg just för att de genomgår en mindre behandling. 

Grönt te har ett högt innehåll av antioxidanter och kan därför, likt svart te, bidra med en positiv inverkan på hälsan. Bryggt grönt te ger en ljusgrön och gyllene dryck med en smak som kan variera från milt och gräsigt till sött och intensivt. Om ditt gröna te är för beskt eller bittert betyder det att du använt för varmt vatten vid bryggning. Flera olika sorters ekologiska gröna teer hittar du här.

Vad är vitt te?

Vitt te är oerhört rent och ett naturligt smakande te eftersom framställningsprocessen är den mest varsamma av alla teer. För att få fram vitt te plockar man de yttersta topparna på tebladen när de fortfarande är väldigt unga och inte fått något klorofyll. De unga bladen genomgår därefter minimal bearbetning utan oxidation så att de bibehåller sin färg och milda, söta smak. Vitt te har lägst koffeinhalt, men innehåller mycket antioxidanter. 

Läs också: 10 fördelar med att sluta med alkohol

Vad är rooibos?

Rooiboste är egentligen inte te, då det inte kommer från tebusken. Rooibos, även kallat rött te, betyder “röd buske” och kommer istället från rooibosbusken som växer i Sydafrika.  Men trots att det inte är ett riktigt te, dricks det på samma sätt som vanliga teer och är en mycket uppskattad dryck. 

För att framställa rooibos krossar man rooibosbuskens barr för att sedan placera dem i solen för syresättning. Rooibos är rikt på vitamin C, kalium och kalcium, men innehåller till skillnad från de andra tesorterna mindre mängder polyfenoler som fungerar som antioxidanter. Även om antioxidanter är nyttiga kan de även tillföra en beskhet till teet om du låter det dra för länge. Detta behöver du dock inte bekymra dig om när du dricker rooiboste – det kan dra länge utan att få en besk smak.

3 tips för att brygga en god kopp te

Här är 3 enkla tips för att brygga en riktigt god kopp te, oavsett vilken sort du föredrar!

  1. Vattnet. För att göra te är det alltid bra att ha friskt och kallt vatten. Som tumregel kan du räkna med ca 200 ml vatten till en tepåse. Tänk på att vatten som kokar för länge kan ge ett te som saknar djup, smak och arom eftersom syret då har kokat bort. Och koka aldrig om vatten!
  2. Temperaturen. Svart te ska bryggas vid 95 grader, grönt te vid 75 grader, vitt te vid 70–80 grader och rooibos runt 100 grader. 
  3. Bryggtiden. Svart te ska dra i ungefär 3 minuter och grönt te i ungefär 2 minuter. Vitt te och rooiboste kan bryggas i 2-10 minuter.

Av Elsa Larsson

antioxidantervarm dryckvitamin C