I artikeln nedan listar vi 4 olika hälsofördelar med nypon.

Ett enda nypon kan innehålla lika mycket C-vitamin som en apelsin. Nypon innehåller också andra vitaminer som A, E och K, samt mineraler som järn och kalcium. Dessutom har nypon ett högt innehåll av pektin, ett slags fiber som kan hjälpa till att sänka kolesterolnivån och reglera blodsockret.

De flesta nypon som kommer från rosor är ätbara, men vissa är mer aromatiska och smakrika än andra. Några av de vanligaste sorterna som man kan plocka och äta är Nyponros, Stenros, Hartsros och Vresros. Man ska helst välja mogna, klarröda eller orangea nypon som har en fast konsistens. Man ska också vara försiktig med att inte äta fröna inuti nyponen, eftersom de kan vara irriterande för magen och halsen.

Läs också: 15 av de nyttigaste livsmedlen

4 hälsofördelar med nypon

1. Stärker immunförsvaret

Nypon är en av de bästa källorna till C-vitamin, som är viktig för att skydda kroppen mot infektioner och förkylningar. C-vitamin hjälper också till att bilda kollagen, som är ett protein som håller ihop hud, ben, brosk och blodkärl.

  2. Förbättrar rörligheten

  Nypon innehåller ett ämne som heter galaktolipid, som har visat sig ha en antiinflammatorisk och smärtstillande effekt på leder och muskler. Nypon kan därför lindra symtom vid artros, reumatism och ledinflammationer. Nypon kan också bidra till att bromsa nedbrytningen av brosket i lederna.

  3. Minskar inflammation

  Nypon har ett högt innehåll av antioxidanter, som är ämnen som skyddar cellerna mot skador från fria radikaler. Fria radikaler är molekyler som kan orsaka inflammationer, och åldrande.

  4. Reglerar blodsockret

  Nypon innehåller pektin, som är en typ av kostfiber som bildar en gel i magen och tarmen. Pektin kan hjälpa till att sänka blodsockernivån efter måltider och förbättra insulinkänsligheten.

  Läs också: 6 tips på naturliga smärtlindrare

  Recept på nyponsoppa

  Recept på nyponsoppa med nyponpulver

  Du behöver:

  • 4 msk nyponpulver
  • 1 msk potatismjöl
  • 6 dl vatten
  • 1 msk honung

  Så här gör du:

  1. Blanda nyponpulver med potatismjöl i en kastrull.
  2. Häll på vatten och koka upp.
  3. Tillsätt honung.
  4. Häll upp i skålar och servera, varm eller kall med valfria tillbehör.

  Recept på nyponsoppa med färska nypon

  Du behöver:

  • 1 liter färska nypon
  • 1 liter vatten
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 0,5 tsk kardemumma
  • 2 msk potatismjöl
  • 2 dl vatten

  Så här gör du:

  1. Skölj nyponen och ta bort stjälkar och blomfästen. Dela dem på mitten och skrapa ur kärnorna med en tesked.
  2. Lägg nyponen i en kastrull och häll på vatten. Koka upp och låt sjuda i ca 20 minuter tills nyponen är mjuka.
  3. Mixa soppan slät med en stavmixer eller i en matberedare. Sila soppan genom en finmaskig sil eller en silduk för att få bort eventuella skinn och frön.
  4. Häll tillbaka soppan i kastrullen och tillsätt vaniljpulver och kardemumma. Koka upp igen.
  5. Blanda potatismjöl med vatten i en skål och vispa slätt. Häll ner redningen i soppan under omrörning och låt koka upp igen.
  6. Servera nyponsoppan varm eller kall med valfria tillbehör.

  Som du ser finns det många goda skäl att äta nypon för din hälsa. Du kan äta dem färska eller använda dem i te, soppa, sylt eller nyponsoppa. Du kan också ta tillskott med nyponpulver, som har koncentrerat innehåll av nyttiga ämnen. Nyponpulver kan blandas i vatten, juice, yoghurt eller smoothies.

  Av Johanna Stala von Schewen

  antiinflammatoriskantioxidanterblodsockerC-vitaminimmunförsvaret