I den här artikeln tipsar vi om sex naturliga smärtlindrare som kan vara bra alternativ till den traditionella smärtlindrande medicinen som du köper på apoteket. I många fall kan de vara bättre både för hälsa, plånbok och miljö. Tänk bara på att prata med din läkare innan du börjar inkludera naturläkemedel.

1. Gurkmeja

Gurkmeja är en färgstark krydda som både är god och gör gott. Gurkmeja innehåller nämligen kurkumin, en kraftfull antioxidant som hjälper till att skydda kroppen mot oxidativ stress och som därmed förebygger många sjukdomar. Oxidativ stress bildas när det uppstår en obalans mellan antalet fria radikaler och antioxidanter i våra kroppar.

Förutom det verkar kurkumin också ha en förmåga att lindra svullnad, men också minska inflammation i kroppen. Extra passande kan det vara för dig som har ont i magen, då gurkmeja har en positiv effekt på maghälsan.

Även om gurkmeja ofta används som krydda finns den även som tillskott, då ofta tillsammans med piperin (som finns i svartpeppar) eftersom det gör det enklare för kroppen att absorbera gurkmejan.

Läs också: Muskelavslappnande – 6 naturliga sätt att lindra muskelvärk

2. Kamomill

Kamomillte är utmärkt för att minska inflammation i muskler som kan leda till värk. Testa att dricka upp till tre koppar kamomillte under dag eller natt och känn hur dina muskler och leder slutar göra ont. Kamomillte är också bra för magvärk eftersom det har en krampmildrande effekt.

3. Boswellia

Boswellia används ofta inom ayurvedisk medicin där den framför allt uppmärksammats för sina antiinflammatoriska och smärtstillande egenskaper. I en studie från 2020 fann forskare att Boswellia var en säker behandlingsform för exempelvis artros, där den visade sig ha en positiv effekt på både smärta och stelhet.

4. Kryddnejlika

Hel kryddnejlika används ofta för att krydda kött medan malen kryddnejlika används ofta i pajer och andra livsmedel. Men förutom att tillföra smak kan kryddnejlikan även användas som ett naturligt smärtstillande medel. 

Kryddnejlika innehåller nämligen eugenol, ett naturligt smärtstillande medel som även ofta används i vissa OTC-behandlingar. Idag kan du hitta kryddnejlika både i pulver- eller kapselform, men finns även som olja som går att applicera lokalt för att minska smärta. 

5. Nypon

Nyponpulver är ett tillskott som länge varit populärt inom hästsport för att bibehålla hästarnas ledrörlighet. Det har dock även blivit ett vanligare kosttillskott för människan. Nypon är nämligen rikt på vitamin C och antioxidanter, men även på mineraler som järn, kalcium, kalium och magnesium. 

Förutom det innehåller nypon gopo, en aktiv substans som är en galaktolipid som under de senaste åren har blivit vanlig i studier kring just ledhälsa. Det behövs dock fler studier för att kunna avgöra hur och varför nypon skulle kunna hjälpa människor.  

Läs också: Artros – överkom smärta och stelhet i lederna naturligt

6. Värme och kyla

Ett av de vanligaste och enklaste botemedlen för värk är att applicera värme eller is på det smärtande stället på kroppen. För att minska svullnad och inflammation kort efter att du upplever en ansträngd muskel, sena eller ligament kan en ispåse ge snabb lindring. 

Intressant nog kan värme i sin tur bidra till att minska stelheten som kan uppstå när inflammationen väl har minskat,

I övrigt kan en värmedyna eller ett kylpaket som används på huvudet minska huvudvärken medan en ispåse kan hjälpa till att lindra exempelvis smärta i ländryggen.  

Att applicera en ispåse kan hjälpa till att lindra:

  • Svullnad
  • Inflammation
  • Huvudvärk
  • Ansträngda muskler

Att applicera värme av något slag kan istället lindra:

  • Stela leder
  • Muskelryckningar
  • Artrit
  • Huvudvärk
  • Mensvärk

Av Elsa Larsson

antiinflammatoriskhuvudvärkledsmärtaMuskelavslappnandesmärta