Det finns många bra anledningar att äta mer yoghurt. Det är dels fullt av protein, bra kolhydrater, goda bakterier, men är också en bra källa till nyttiga fetter. Läs vidare för att lära dig mer om fem hälsofördelar med att äta yoghurt.

1. Du får i dig viktiga vitaminer och mineraler

Yoghurt innehåller nästan alla näringsämnen som våra kroppar behöver för att fungera optimal. Förutom kalcium, som bland annat behövs för ett friskt skelett, innehåller yoghurt även B-vitaminer, fosfor, magnesium och D-vitamin. 

2. Rikt på protein

Yoghurt är en utmärkt källa till protein som är en av kroppens viktigaste byggstenar. Protein behövs för att kunna bygga upp och upprätthålla vår muskelmassa samt för att öka bildningen av enzymer och hormoner. 

Tips! Vill du ha en extra god smak på en naturell yoghurt och samtidigt maximera proteinet kan du med fördel tillsätta lite av ditt favoritprotein.

Läs också: 7 livsmedel som lugnar magen

3. Kan gynna matsmältningen

Syrade produkter som yoghurt innehåller goda bakteriekulturer som gör gott för både mage och tarmflora. De kan bland annat förbättra matsmältningen, men också förebygga inflammationer som kan ha en negativ effekt på hälsan. 

Vissa yoghurtar pastöriseras, vilket betyder att de behandlas med värme för att hållbarhetstiden ska bli längre. Detta tar dock även bort de nyttiga bakterierna. Så vill du vara säker på att du får i dig nyttiga bakterier ska du leta efter opastöriserad yoghurt där det står på etiketten att den innehåller nyttiga bakterier, eller probiotika. 

4. Kan stärka immunförsvaret

Mjölksyran som finns i yoghurt är gynnsam för våra tarmbakterier och kan stärka kroppens naturliga skydd mot virus- och bakterieangrepp. De immunförstärkande egenskaperna beror delvis på det rika innehållet av D-vitamin, magnesium, selen och zink som är kända för att stärka vårt immunsystem.

5. Kan främja viktkontroll

Yoghurt har ett högt näringsinnehåll, men ett lågt kaloriinnehåll. Dessutom kan balansen av kolhydrater och protein i yoghurt hålla sockernivåerna i kroppen på en jämn nivå för att dämpa sötsug. Yoghurt är dessutom rikt på mättande protein, vilket tillsammans med kalcium arbetar för att öka nivåerna av aptitreducerande hormoner. 

Läs också: Näring för mer glow – 5 essentiella näringsämnen

Kort om yoghurt

Yoghurt är en mejeriprodukt som är gjord på pastöriserad mjölk och grädde samt levande yoghurtkultur. Yoghurtkulturen består av två mjölksyrabakterier som tillsammans hjälps åt för att syra mjölken till yoghurten. Det går att tillverka yoghurt av alla typer av mjölk för att få olika varianter. Exempelvis anses yoghurt gjord på skummjölk vara fettfri, medan den är fullfet om den är gjord på helmjölk.

Yoghurt är gott till frukost, men det går att använda till så mycket mer än så! Förutom att äta det som det är kan du även använda det som alternativ till grädde, till marinad, till salladsdressing, söta och salta såser, som ingrediens i bröd, bakverk och pizzadeg eller som en snabb och nyttigare dessert. 

Vilken yoghurt är bäst?

Osötade yoghurtsvarianter är bäst att välja eftersom de innehåller minst ingredienser och inget tillsatt socker. Om du sedan vill äta en fetare variant eller en med lägre fetthalt är upp till dig och dina behov. Helfeta yoghurtar innehåller fler kalorier, men det betyder inte att de är ohälsosamma.  

Om du är laktosintolerant eller har en mjölkallergi är det bäst att undvika yoghurt. Samtidigt kan vissa laktosintoleranta faktiskt tolerera yoghurt. Det beror på att en del av laktosen bryts ned under produktionen och probiotikan kan i sin tur hjälpa till med matsmältningen. 

Av Elsa Larsson

matsmältningmineralermjölksyrebakteriervitaminer