Ett bra sätt för att minska på din klimatpåverkan är att börja planera dina måltider och inköp. Det kan ge dig en bättre känsla av vad du äter och hur mycket du spenderar på mat, vilket kan hjälpa dig att eliminera vanor som kanske inte alltid är hållbara. I den här artikeln tipsar vi om hur du kan göra en grönare och snällare måltidsplanering!

1. Gör en shoppinglista

Skriv ihop en inköpslista innan du går till mataffären. Detta kan minska risken att du köper saker du egentligen inte behöver, något som i många fall kan leda till onödigt matsvinn. 

Innan du skriver din lista är det en god idé att fundera över vilka livsmedel du brukar behöva kasta och varför det blir så. Du kan även inkludera specifika detaljer i din lista, exempelvis hur mycket du ska köpa av en viss produkt.

Läs också: Så äter du hälsosamt utan att det kostar skjortan

2. Handla lokalt

Långa transporter av livsmedel och produktion av animaliska livsmedel resulterar i stora utsläpp världen över. Och med tanke på att stora delar av det kött vi äter är importerat blir det hela förstås väldigt problematiskt för miljön.

Om du vill minska ditt klimatavtryck rekommenderar vi att du försöker planera in måltider baserade på livsmedel från växtriket. Ska du äta kött, se till att välja ekologiskt eller svenskt naturbeteskött. Försök också att äta mer av grönsaker och frukt som är i säsong.

3. Ge dina matrester nytt liv

Istället för att slänga överblivna ben från middagen kan du lägga dem i en stor gryta och koka en helt egen buljong. Hemmagjord buljong är ofta både godare och nyttigare än de färdigköpta varianterna samtidigt som den bidrar till mindre avfall. Det går även bra att göra buljong på skaldjur som räkor och kräftor, eller grönsaksbuljong på överblivna skal och grönsaksrester. 

Släng inte heller ditt torra bröd, så länge det inte börjat mögla. Du kan exempelvis göra hemmagjorda krutonger på det. Skär brödet i lagom stora bitar och blanda sedan brödbitarna med någon olja och en god smaksättning, som exempelvis vitlök, lök och svartpeppar. Lägg bitarna på ett bakplåtspapper och sedan in i ugnen på ca 200 grader i 10–20 minuter, tills det blivit krispiga och fint gyllenbruna.

Läs också: #användsvinnet och tänk smart med mat

4. Odla egna matvaror

Att odla egna råvaror är det bästa sättet att äta mer miljömedvetet. Det kan ta lite tid att lära sig, men när du väl fått kläm på det kan det både spara dig pengar och koldioxidavtryck.

Om du odlar dina egna grönsaker kan det även göra dig mindre benägen att slösa bort dem. Börja med lättodlade grönsaker som exempelvis sallad och örter. Har du inte en trädgård finns det även många grönsaker som kan odlas i krukor, exempelvis tomater, linser eller bönor, men även mindre livsmedel som örter. Placera dessa på din balkong eller på fönsterbrädan.

5. Ät näringsrik mat

En växtbaserad kost kan ge dig massor av näringsämnen, vilket minskar risken för en rad sjukdomar samtidigt som det minskar din klimatpåverkan. Färska frukter och grönsaker är fulla av vitaminer och mineraler. Du kan till och med få i dig tillräckligt med protein från linser, kikärtor, nötter, bönor och tofu exempelvis. Men du som äter kött bör undvika kött från fabrik eftersom det använder betydligt mer vatten och resurser, vilket genererar både högre nivåer av föroreningar och växthusgaser i förhållande till växtbaserat jordbruk.

Av Elsa Larsson

matmatsvinnnäringzero waste