I den här artikeln slår vi hål på sex vanliga kvinnomyter, en gång för alla!

1. Tranbärsjuice kan bota urinvägsinfektion

Tranbär innehåller flera ämnen som kan förhindra att bakterier fastnar i blåsväggen, men inte tillräckligt många ämnen för att göra någon skillnad om du fått urinvägsinfektion. Däremot är det bra att dricka mycket vid urinvägsinfektion eftersom det gör att du bildar mer urin och kissar oftare, vilket gör att bakterierna i urinblåsan sköljs ut snabbare. 

Men att dricka tranbärsjuice kommer inte göra någon skillnad, men tycker du att det är gott och om det får dig att dricka mer – varför inte?

2. När du ammar kan du inte bli gravid

Även om du inte har ägglossning flera månader efter att du fött barn är det inte någon garanti på att du inte kan bli gravid. Det beror på att du inte med säkerhet kan veta när du får din nästa mens. 

När första mensen väl kommer har du redan haft ägglossning cirka två veckor tidigare och därför kan du alltså bli gravid innan du fått din första mens efter graviditet, även om du ammar. Om du inte vill bli gravid är det därför bästa att använda preventivmedel varje gång du har sex.

Läs också: Rätt näring under graviditet och amning

3. Yoghurt kan behandla svampinfektion 

Yoghurt är bra för din matsmältning, men det är tyvärr inget som påverkar din vagina, inte ens om du applicerar den utvärtes. Det som yoghurt däremot kan hjälpa till med är att svalka det irriterade området, men inte mer än så. Oftast går besvären över av sig själva, men är det första gången du drabbas kan det vara bra att gå till en läkare som kan bekräfta och tipsa dig om lämpliga behandlingar.

4. Alkohol hjälper dig att sova bättre

Alkohol kan ge en tillfälligt lugnande effekt, göra dig trött och hjälpa dig att somna snabbt. Där slutar dock den positiva effekten. Faktum är att alkohol faktiskt har en störande effekt i alla sömnens olika stadier, vilket gör att du kan sova oroligt och vakna fler gånger under natten. 

Utöver det kan alkohol också försämra hjärnans viktiga återhämtning som sker när du sover och det kan även försämra tillståndet för dig som brukar snarka eller har sömnapné.

Så skippa sängfösaren och försök istället att koppla av genom att meditera, ta en varm dusch, stänga av mobilen eller läsa en bra bok.

Läs också: Varför unga kvinnor drabbas av hjärtproblem

5. Endast män får hjärtsjukdomar

Att bara män får hjärtsjukdomar stämmer förstås inte alls. Däremot är det vanligare att kvinnor insjuknar senare i livet än män, faktiskt mellan 8 och 10 år senare i jämförelse. Anledningen till detta kan vara att vissa riskfaktorer ligger tidigare hos män, men det kan också bero på att kvinnor till viss del skyddas av sitt östrogen fram till klimakteriet. Därefter minskar de naturliga nivåerna, vilket också kan öka risken för vissa sjukdomar.

6. En bröstskada kan orsaka bröstcancer

Att göra illa sitt bröst genom att exempelvis ramla på det eller råka slå sig på något sätt är inget som orsakar bröstcancer. Det som däremot kan uppstå från det är ömhet. Svullnad eller blåmärken. 

Skulle du upptäcka bröstsmärta eller ömhet som inte är kopplad till en skada eller din månatliga cykel ska du kontakta din läkare.

Av Elsa Larsson

GraviditetHjärthälsasömnsvampinfektionurinvägsinfektion