Lyckligtvis är det ganska enkelt att ändra sina vanor och sitt konsumtionsbeteende för att minska belastningen på vår fina planet. Nedan tipsar vi om sex enkla vanor för dig som vill leva lite grönare!

1. Behåll, återvinn, gör om eller köp begagnat

Att köpa nya saker ökar mängden avfall, men bidrar också till stora utsläpp från tillverkning, transport och annat. I vårt moderna samhälle med all marknadsföring vi möts av dagligen uppmuntras vi nästan alltid till att köpa nytt. Men det är något du bör undvika om du vill leva en grönare livsstil.

Ett tips är att titta på köp och sälj-sajter och andra ställen med begagnat innan du köper nytt. Det är extra fördelaktigt för dig som har barn. Barn växer snabbt ur sina kläder och tröttnar på leksaker, därför finns det en väldigt stor marknad för begagnade prylar och kläder där mycket även kan vara oanvänt.

Och istället för att slänga allt så fort det går sönder – försök att laga det. Har du tröttnat på en möbel kan du först se om du kan göra om den till något annat eller fräscha upp den med lite ny färg.

2. Gör energianvändningen grön

Vet du skillnaden mellan olika energikällor, som kol, kärnkraft, vattenkraft och vindkraft? Valet av energi i din bostad är oftast i dina händer och här kan det finnas mycket koldioxid att spara. Det finns idag energiföretag som erbjuder 100 procent förnybar energi. Elproducenter är dessutom skyldiga att redovisa var deras el kommer ifrån, vilket gör det enkelt för dig att ta reda på. 

Har du råd och möjlighet kan solceller vara något att investera i. Det är bättre för klimatet, men höjer också värdet på din bostad.

Läs också: 8 skäl till varför du bör investera i solceller

3. Välj “rätt” livsmedel och minska matsvinn

Vilka livsmedel du väljer att köpa har en stor påverkan på ditt klimatavtryck. Att producera animaliska livsmedel bidrar till exempel till stora utsläpp. Stora delar av det kött vi konsumerar är dessutom importerat. Därför blir det en väldigt stor skillnad när vi väljer att äta mer från växtriket istället för djurriket. En annan bra sak att tänka på är att försöka köpa livsmedel som är i säsong. Det är dels billigare, men också miljövänligare eftersom de inte behöver importeras.

Något annat du kan göra för klimatet är att undvika matsvinn. Varje år kastas stora mängder mat –86 kg i snitt per person och per år. Bara i Sverige bidrar det alltså till ungefär 860 miljoner kilo mat årligen! Se därför till att äta upp maten du har innan du köper nytt och frys in det som håller på att bli dåligt.

4. Gör din transport klimatvänlig

De transportmedel vi använder för att ta oss till olika platser står för en stor del av de globala utsläppen. Enligt en undersökning från Statista (2020) kommer 41 procent av alla utsläpp inom transportsektorn från passagerarbilar. Det kan jämföras med tåg som står för bara 3 procent. 

Kort sagt bör du lämna bilen hemma och börja gå, cykla eller åka kollektivt istället. Om detta inte är möjligt för dig kanske du kan överväga en elbil om du har råd. Enligt Trafikverket minskade faktiskt koldioxidutsläppen från nya bilar till 75 g/km år 2021 jämfört med 93 g/km år 2020 eftersom allt fler väljer att köpa elbilar och hybrider.

Läs också: För- och nackdelarna med att köra elbil

5. Semestra mer hållbart

Även om personbilarna står för de största utsläppen inom transportsektorn är även flygresorna problematiska. Ökningen av internationella flygresor har gjort att utsläppen från flyg ökat extremt mycket de senaste decennierna och därför är det bra att undvika att flyga om du kan.

Kanske kan du semestra på ett resmål som ligger lite närmare, dit du kan ta dig med tåg istället för flyg? Att tågluffa är bättre för miljön, men det är också ett betydligt större äventyr än att ta flyget eftersom du får uppleva så mycket längs vägen.

6. Skippa stand by-läget

Många av oss låter vår elektronik vara på dagligen och även om energiförbrukningen inte är så hög bidrar den ändå till klimatpåverkningarna. Det enklaste sättet att börja leva mer hållbart är att stänga av saker när vi inte använder dem. Släck lampan om du går ut från ett rum och koppla ur apparater som annars hamnar i stand by-läge.

Av Elsa Larsson

återvinninghållbarlivsstilklimatKlimatpåverkanmatsvinn