I den här artikeln ska vi därför dela med oss av sju värdefulla tips för dig som vill arbeta hemifrån på ett mer ergonomiskt vis! 

1. Skapa en dedikerad arbetsplats

Steg ett är att försöka separera ditt arbetsutrymme från din vardagliga miljö. Vi vet – det kan vara frestande att arbeta från sängen eller soffan – men på sikt kan det leda till dålig hållning och även ryggproblem. Försök istället att skapa en dedikerad arbetsplats där du får plats med en bekväm stol och skrivbord.

2. Välj rätt stol och justera den korrekt

En ergonomisk kontorsstol med justerbara funktioner är kanske en av de viktigaste sakerna du kan ha när du arbetar hemifrån. Se till att stolen ger ett bra stöd för ryggen och att den är bekväm att sitta på under längre perioder. 

Justera stolens höjd så att fötterna når golvet och knäna är i en 90-graders vinkel. Det är också viktigt att ha stöd för armarna, så välj gärna en stol med bra armstöd där du kan vila armbågarna under tiden du arbetar.

Läs också: Goda vanor som kan lindra stress och oro

3. Använd rätt skrivbordshöjd

En annan sak som är bra att tänka på är höjden på skrivbordet. När du sitter i din stol bör dina underarmar vara parallella med golvet och handlederna i en neutral position när du använder tangentbordet och musen. Är ditt skrivbord lite för högt kanske du kan komma upp lite genom att lägga en sittdyna på stolen.

Det allra bästa är förstås ett höj- och sänkbart skrivbord, dels eftersom du kan justera höjden, men också eftersom du kan växla mellan att arbeta sittande och ståendes.

4. Justera bildskärmen

Placera din bildskärm på ett avstånd som gör att du kan se den tydligt utan att behöva luta dig framåt eller anstränga ögonen. Skärmen bör vara på ögonhöjd eller något under och vara i en vinkel som minskar bländning. 

Använder du en bärbar dator kan du överväga att köpa till en separat bildskärm för att uppnå en mer ergonomisk arbetsposition. Dessutom får du två skärmar att arbeta på, vilket kan göra dig mer effektiv.

5. Ta pauser och rör på dig regelbundet

Långa perioder av stillasittande utgör en stor risk för din hälsa. Därför är det bra om du försöker ta regelbundna pauser under arbetsdagen. Sträck på dig, ta ett varv i rummet eller stretcha lite för att sätta igång öka blodcirkulationen och mjuka upp kroppen.

Det är också bra om du försöker klämma in några korta träningspass eller promenader i ditt dagliga schema – det är bra för kroppen, men det kommer också att göra dig piggare och mer effektiv.

Läs också: Dina 7 styrkor mot stress

6. Organisera din arbetsutrustning

Något annat som kan vara bra att tänka på är att försöka ha alla dina saker du behöver till arbetet inom bekvämt räckhåll. Det kan vara dina dokument eller kontorsmaterial som pennor, håltagare, skrivare och så vidare. Se också till att hålla din arbetsplats ren och välorganiserad för att minska distraktioner och öka din produktivitet.

7. Ha en god kontakt med din arbetsgivare

Om du arbetar hemifrån regelbundet eller kanske till och med på heltid, berätta om dina ergonomiska behov för din arbetsgivare. Kanske kan företaget hjälpa till att bekosta den ergonomiska utrustning du behöver för att kunna arbeta på ett optimalt sätt? Eller kanske kan du få värdefulla råd kring hur du kan skapa en optimal arbetsmiljö hemma? Det här är trots allt inte något som bara kommer att gynna dig, utan även din arbetsgivare. 

Av Elsa Larsson

arbetefysisk rörelsemiljöstress