Som tur är finns det flera saker du kan göra för att stärka ditt immunförsvar och minska risken att dra på dig sjukdomar. I den här artikeln ger vi dig sju tips på hur du stöttar immunförsvaret på naturlig väg.

1. Ät en nyttig och varierad kost

En nyttig och varierad kost med mycket frukt och grönt innehåller viktiga vitaminer och mineraler som är viktiga för att ditt immunförsvar ska fungera optimalt.

Ät regelbundna måltider och undvik att småäta. Glöm inte att dricka vatten mellan måltiderna och försök att dra ner på mängden raffinerat socker och mättade fetter i kosten.

Eftersom en stor del av immunförsvaret sitter i mage och tarm – närmare bestämt mellan 70 och 90 procent – kan det också vara en bra idé att komplettera med probiotikatillskott.

Probiotika är goda tarmbakterier som hjälper till att bibehålla ett normalt PH-värde för att ge ett bättre skydd mot skadliga organismer.

Läs också: Greatlife: “Vi ville skapa marknadens bästa probiotika”

2. Motionera regelbundet

Fysisk aktivitet är viktigt för en rad olika funktioner i vår kropp, inte minst för vårt immunsystem.

Regelbunden motion kan hjälpa till att spola ut bakterier ur lungor och luftvägar, vilket i sin tur kan minska risken att drabbas av bland annat förkylningar och influensa. Det kan också sänka blodtrycket, vilket i sin tur kan förebygga hjärt- och kärlsjukdomar.

Försök att röra på dig och få upp pulsen minst 30 minuter per dag. Det kan också vara bra med mellan 2 – 3 mer högintensiva träningspass i veckan.

3. Försök att varva ner

Det är inte ovanligt att personer med långvarig stress blir sjuka oftare än andra. När vi är stressade fokuserar nämligen kroppen enbart på att hantera stressituationen, vilket tar energi från andra viktiga processer i kroppen – bland annat immunsystemet.

Testa mindfulness, meditation eller yoga för att försöka minimera stressen. Även fysisk aktivitet kan motverka stress eftersom det dels frigör dopamin – som är kroppens må bra-hormoner – samtidigt som det kan förbättra våra sömnvanor. 

Läs också: 6 ämnen som är bra för ditt hjärta

4. Förbättra dina sömnrutiner

Sömnen är viktig för att vår kropp ska få möjlighet att återhämta sig. Därför är sömn och vila viktigare för immunförsvaret än vad man kan tro.

Här är några snabba tips på hur du kan förbättra dina sömnrutiner:

  • Lägg dig och gå upp vid samma tid varje dag för att skapa ett regelbundet sömnmönster.
  • Testa ett tyngdtäcke (trycket från tyngdtäcket ska göra det enklare för kroppen att koppla av).
  • Motionera regelbundet och meditera innan du lägger dig.

5. Tvätta händerna ofta

Genom att hålla en god hygien kan du minska risken att få i dig bakterier och virus som ditt immunförsvar inte kan stå emot. Tvätta därför händerna regelbundet, framför allt innan du ska äta. Det kan också vara bra att ha med dig handsprit när du är ute på stan.

6. Skär ner på alkoholen

Alkohol kan försämra immunförsvaret och göra det svårare för kroppen att försvara sig mot bakterier och virus. Det kan också dämpa hostreflexerna som är kroppens sätt att göra sig av med främmande organismer. Det har också visat sig att regelbundet intag av alkohol kan öka risken att drabbas av lunginflammation.

Försök att skära ner på alkoholen och drick med måtta. Om du behöver stöd kan du alltid vända dig till Alkohollinjen eller Alkoholhjälpen.

Läs också: Så stöttar du din lever naturligt

7. Sluta röka

Även rökning kan ha en negativ effekt på kroppens immunförsvar och därmed öka vår infektionskänslighet. Rökning har nämligen en skadlig effekt på våra luftvägar och lungor, vilket dessutom kan försvåra symptomen vid exempelvis influensa.

Några bra tips till dig som vill sluta röka är att äta och dricka regelbundet, försöka vänta ut ditt röksug och hålla dig sysselsatt. Du kan också vända dig till Sluta röka-linjen om du behöver extra stöd. 

Probiotikatillskott

Flora Plus+ Probiotika – innehåller 20 miljarder bakterier per kapsel! Dessa kapslar är fria från mjölk och gluten och passar utmärkt för veganer och vegetarianer.

Immunpaket Bättre Hälsa – innehåller tre stycken immunstödjande produkter. Paketet består av D3-5000Zink Green Line och C-vitaminet Super C.
D-vitamin, Zink och C-vitamin stödjer immunsystemets normala funktion.

Av Elsa Larsson

immunförsvar