Många av våra läkemedel hämtas från naturen. Särskilt de mot cancer och infektioner. Ungefär två och tre mediciner beräknas härröra från naturens mångfald. I ett kemiskt framställt läkemedel använts ofta ett eller två ämnen, som går mot ett specifikt mål. Men när man framställer ett växtbaserat läkemedel eller ett kosttillskott så använts en rot, en stjälk, en blomma och ibland hela växten. Naturens mångfald består av biologiska ämnen, många som ännu inte är upptäckta. I en träd, ett bär eller en blomma kanske finns tio eller kanske 20 ämnen man inte känner till som samverkar med de ämnen man redan upptäckt som samverkar och ger hälsofrämjande effekter.

Läs också: 7 anledningar till varför du ska boosta med pycnogenol

Skyddar bindväven i huden

I Frankrike, vid Biscayabukten växer en maritim tall vars bark länge har varit känd för sitt rika innehåll av C-vitamin. Förr användes barken i bröd och man drack te för att få i sig de näringsrika innehållet. Så småningom fick vetenskapen upp ögonen för barkextraktet och när forskningen drog igång gjordes upptäckte på upptäckt. Idag känner man till fem basmekanismer i barken som döptes till
pycnogenol. Den första handlar om den starka antioxidativa effekten som gör att de skadliga syreföreningarna minskas och därmed skyddas kroppens vävnader mer och åldrandet fördröjs. Den andra mekanismen är att pycnogenol innehar en inflammationshämmande effekt och sänker antiinflammmatoriska biomarkörer som COX- och CRP-värdet. En tredje mekanism är att pycnogenolen skyddar bindväven. Detta genom att barkextraktet tätar kapillärer och återskapar elasticitet.

Bild från fabriken där barken förvaras.

Bra för mannens funktion

Den fjärde området är att kväveoxidprodukten ökar och i och med det slappnar blodkärlen av. Det sänker både blodtrycket och minskar risken att få en blodpropp. Jarmo Hörkkö som föreläst om ämnet pycnogenolens hälsoeffekter i 30 år säger: – När vi blir äldre försvagas många funktioner i kroppen, bland annat blodcirkulationen. Då krävs det mer av olika ämnen för att ha en bra blodcirkulation. Pycnogenol vidgar kärlen och det gör dig också mindre trött, men barkextraktet är även bra för män som har erektionsproblem. En bra cirkulation är a och o för att kunna ha ett fungerande sexliv för mannen. Och en indikation på att hjärta och kärl fungerar som det ska är att mannen vaknar med morgonstånd. Här fyller pycnogenol en bra funktion. Tar man sedan ett tillskott med l-arginin ger det ännu bättre effekt, säger Jarmo Hörkkö.

Läs också: Pycnogenol: Ger dig en lugnare astma- och allergisäsong

Förhindrar en allergisk reaktion

Den femte basmekanismen är att pycnogenol kan sänka blodsockret och dämpa dess svängningar. Men det som pycnogenol kanske är mest känt för är dess antiinflammatoriska egenskaper, och det som bland annat gör att utsöndringen av histamin förhindras. Till exempel pollen- och husdjursallergier. – Det finns en hel del studier på pycnogenol och allergier. Analyser visar att det är flavonoiderna i barktillskottet som blockerar frisättningen av histamin. Extraktet ökar upptaget och återupptaget av histamin i mastcellerna, och i mastcellen finns små blåsor som innehåller signalsubstanser som kan frigöras och starta en inflammatorisk reaktion. När histaminet stannar kvar i mastcellerna orsakar de ingen skada, förklarar Jarmo Hörkkö och säger samtidigt att den stora fördelen med pycnogenol är att det inte har några biverkningar som trötthet och torra slemhinnor som annars är vanligt att man får av ”vanlig” allergimedicin.

Av Inger Palm

Fakta

I sydvästra Frankrike, vid Biscayabukten odlas den franska strandtallen Pinus Pinaster för att sedan skördas och användas som kosttillskott och i skönhetsprodukter. Den maritima tallen växer på franska statens mark och när träden blivit mellan 45 och 70 år avverkas dom, och nya träd planteras varje år. Inget material går till spillo. Trädens stam används för möbeltillverkning.

åldrandeallergiBlodcirkulationpycnogenol