Det är möjligt att behandla allergiska besvär och astma med hjälp av mat och näringstillskott som är rika på antihistaminer. Denna mat och dessa tillskott kan hjälpa till att minska symtomen samtidigt som de bygger upp ditt immunförsvar på sikt. De naturliga antihistaminerna kan bland annat återställa exempelvis slemhinnor och tarmar för att på så sätt stärka kroppen. 

Naturlig antihistamineffekt 

Antihistaminer finns bland annat i vitamin C och D samt i ett flertal olika örter. Extrakt från barken av fransk strandtall, Pycnogenol, anses vara en av de starkaste antioxidanterna som existerar och har en naturlig antihistamineffekt. 

Det vattenlösliga ämnet tas lätt upp av kroppen och absorberas snabbt. I experiment har pycnogenol visat sig kunna påverka mastceller så att de inte frigör histaminerna som utlöser en allergisk attack.  

Läs också: Vad är histamin och hur funkar det?

Stoppa överreaktion från immunförsvaret 

Vanliga allergisymtom kan vara rinnande näsa och klåda. Det som då händer i kroppen är att det skapas en obalans där en kombination av en inflammation och ett stresstillstånd gör att immunförsvaret reagerar i onödan. Därför lönar det sig att titta på hur man kan minska orsaker som inflammation. Pycnogenol kan här vara till hjälp tack vare sina antiinflammatoriska egenskaper.  

Pycnogenol finns som kosttillskott som är framställt av ett patenterat extrakt från barken på den franska tallen Pinus Maritima. Det höga innehållet av aktiva bioflavonoider ger många positiva egenskaper. Bland annat stärker det blodflödet i kroppen, en effekt som både cirkulation och hud har stor nytta av. 

Läs också: Histaminintolerans allt vanligare – kan åtgärdas

Undvik histaminrika livsmedel

Precis som man kan äta mat som dämpar histaminer kan man också hitta mat med motsatt effekt. Du kan med fördel undvika denna typ av mat i de perioder som du vet att allergin brukar vara som värst.

Histaminrika livsmedel är ofta lagrade livsmedel, så som ost, vin, och charkuterier. Ju längre lagringstid, desto mer histamin finns det vanligtvis i livsmedlet. Undvik också mat som kan irritera tarmslemhinnan, exempelvis chili, kaffe och soja. 

Av Elsa Larsson

allergiantioxidanterpycnogenol