Här listar vi nio husgeråd du bör rengöra varje dag (eller i alla fall så ofta du kan).

1. Diskborstar och tvättsvampar

Diskborstar och tvättsvampar är saker vi använder för att rengöra smutsig disk, så det är inte konstigt att de snabbt blir fulla av smuts. Om vi inte rengör dem med jämna mellanrum kan det bildas bakterieansamlingar, vilket inte är så trevligt att använda på dina tallrikar, glas och bestick. För att hålla dem fräscha kan du tvätta dem i maskin, koka dem eller bara rengöra dem med vatten och bakpulver.

2. Tvättmaskinens insida

En tvättmaskin är inte lika effektiv om den inte är ren. I tvättmaskinens gummi kan det lätt samlas rester från kläder, tvättmedel, fukt och olika typer av bakterier. När detta kommer i kontakt med kläderna du tvättar överförs bakterierna till dig (och din hud) med varje tvätt. Genom att rengöra tvättmaskinens insida regelbundet så håller du den i perfekt skick för alla tvättar.

Läs också: Städfirmans 6 tips för miljövänlig städning

3. Datorns tangentbord

Eftersom du använder dina händer till allt är det inte konstigt att både datorns tangentbord och mus ofta är riktiga bakterie- och smutssamlare. När du varit ute på stan en hel dag och slår dig ner framför datorn när du kommer hem överför du allt som varit på dina händer till tangentbordet och musen. Se därför till att rengöra tangentbordet regelbundet, helst en gång om dagen om du använder din dator ofta.

4. Fjärrkontroller

Fjärrkontrollen till din TV är en annan sak som dina händer ofta vidrör, men som de flesta sällan rengör. Desinficera den ofta för att förhindra bakteriespridning. 

5. Telefonskärmen

Mobiltelefonen är något vi använder dagligen, många gånger utan att vi tvättat händerna. Som du säkert förstår kan därför skärmen, men också mobiltelefonen i övrigt, bli riktigt smutsig. Att ha den nära ansiktet när vi pratar i telefon kan göra att bakterierna tar sig in i kroppen.

Precis som fjärrkontrollen bör mobiltelefonen desinficeras regelbundet, med exempelvis en mikrofiberduk fuktad med skärmrengörare. På så sätt kan du döda bakterier och hindra dem från att föröka sig eller spridas. 

6. Nyckelknippan

Nyckelknippan kan ligga överallt, på golv, i händer, i fickor, i väskan och inget av dessa ställen är speciellt fräscha. Se därför till att skrubba rent nycklarna då och då. Tänk dock på att vissa nycklar, som bilnycklar, har ett inbyggt batteri och bör därför enbart torkas av med en trasa. 

Läs också: Smarta tips att diska och desinficera köksredskap av trä

7. Dammsugarmunstycket

En dammsugare hjälper oss att hålla hemmet rent, men det är också en av de saker vi har i hemmet som kan samla på sig flest bakterier. Du kan enkelt ta loss munstycket och andra smådelar för att rengöra dem grundligt, gärna efter varje storstädning. Skrubba exempelvis med en blöt eller torr svamp.

8. Sommarsandalerna i plast

Våra älskade sommarsandaler är riktiga trotjänare under sommarmånaderna. Vi bär dem till stranden, till affären eller ute i trädgården. Men eftersom vi använder dem när det är varmt ute säger det sig självt att sandalerna inte alltid är så hygieniska. Lägg dem därför i blöt då och då och skrubba ordentligt för så fräscha sandaler som möjligt. 

9. Rakhyvlar

På dina rakhyvlar fastnar allt ifrån döda hudceller till tvålrester, vilket bildar bakterier och smuts. Detta kan i sin tur leda till irritation eller andra hudproblem på området du rakar. Se till att rengöra din hyvel med en tandborste och lite tvål för att hålla den fräsch och ge den längre livslängd. Det bästa är dessutom att ha en hyvel utan en mjukgörande remsa, då den kan innehålla hormonstörande och allergiframkallande ämnen. Bra alternativ finns på Medvetna.se.

Av Elsa Larsson

rengöringstädningTvätta