En diet kan sällan bota en sjukdom helt, men i många fall kan maten du väljer att äta lindra vissa sjukdomssymtom. Och det är just det som är syftet med autoimmun protokoll (AIP), eller autoimmunkost. AIP är i grunden en paleokost (stenålderskost) som baseras på idén att vissa livsmedel kan vara tarmirriterande, allergena och inflammationsskapande. Att då utesluta dessa livsmedel under en viss tid skulle i teorin kunna lindra autoimmuna symtom. 

Kort om autoimmuna sjukdomar

En autoimmun sjukdom innebär att kroppens immunförsvar av misstag börjar tillverka antikroppar mot friska celler och attackerar kroppens egen vävnad. I denna grupp ingår bland annat sjukdomar som reumatism, multipel skleros, psoriasis, alopecia, typ 1-diabetes med flera.  

Vad får jag äta under AIP?

Genom att äta AIP fokuserar du på att äta näringsrik mat som kan bidra till att främja maghälsan och immunförsvarets normala reglering. Du får därför äta mycket grönsaker som bland annat rotfrukter, avokado, pumpa, sparris, gröna bladgrönsaker, groddar, lök och svamp. Även mycket frukter som bland annat äpplen, kiwi, blåbär med mera går bra.

Förutom det går det att göra eget bröd eller efterrätter så länge de görs på glutenfria mjölsorter. Ska du äta fisk, skaldjur, fågel, nötkött, vilt och inälvsmat ska dessa helst vara ekologiska. Fetterna som får användas är olivolja, kokosolja, avokadoolja, MCT och fiskleverolja.

Läs också: Autoimmunitet – ur ett funktionsmedicinskt perspektiv

Detta ska du undvika att äta under AIP

Det finns också ett par livsmedel som du bör undvika om du ska äta enligt autoimmun protokoll. Dessa är framför allt: 

  • Spannmål
  • Baljväxter
  • Ägg
  • Potatis
  • Nötter och frön
  • Alkohol
  • Kaffe 
  • Mejeriprodukter som mjölk, grädde, ost och smör
  • Halvfabrikat
  • Processade vegetabiliska oljor
  • Raffinerat socker 
  • Artificiella sötningsmedel

AIP under tre faser 

Autoimmun protokoll går att dela in i tre olika faser: elimineringsfasen, återintroduktionsfasen och underhållsfasen.

Elimineringsfasen

Under elimineringsfasen äter du under 30–90 dagar helt och håller enligt AIP för att ge kroppen tid till att läka. När 30 dagar har gått ska du utvärdera hur du mår och avgöra om du är redo för nästa fas eller om du behöver fortsätta 30 dagar till med full autoimmun protokoll-kost. 

Läs också: Kost och kosttillskott vid autoimmuna tillstånd

Återintroduktionsfasen

Denna fas startar du när du känner av en förbättring av ditt välmående efter elimineringsfasen. Här kan du stegvis börja återinföra livsmedel som du undvikit helt i den första fasen. 

Lägg till ett livsmedel i taget och vänta sedan i ungefär 1 vecka innan du lägger till ännu ett livsmedel. På det sättet kan du känna av hur ett visst livsmedel kan påverka hur du mår och då lättare identifiera om det är något du inte tål så bra. Då kan det vara bra att fortsätta utesluta det från din kost.

Underhållsfasen

Underhållsfasen är den sista fasen i AIP där du fokuserar på att underhålla kosthållningen. Du ska alltså fortsätta med den individanpassade kosten som du kommit fram till fungerar för dig under återintroduktionsfasen.

Efter att ha gått igenom alla tre steg har du antagligen kunnat lära känna din kropp och dess reaktioner bättre. Förhoppningsvis har du tagit reda på vilken typ av mat du mår bra respektive inte bra av. 

En hälsosam livsstil med bra sömn, återhämtning och fysisk aktivitet är något du bör prioritera under alla faser i AIP. Dessa delar spelar nämligen också en viktig roll för en god maghälsa och ett välfungerande immunförsvar. 

Av Elsa Larsson

antiinflammatoriskelimineringsdietkost