Dinacharya, som dessa dagliga rutiner kallas på sanskrit, bygger på att även dygnet delas in i de tre så kallade doshorna, energiprinciperna, som vi är vana att applicera på oss själva: vata, pitta och kapha. De  respektive kvaliteter och energier som doshorna har gynnar i sin tur olika aktiviteter över dygnet. Genom att göra aktiviteter som stärks av den dominerande doshan så stöttar vi kroppens naturliga rytm och bjuder in hälsa och vitalitet i våra liv.

Dessutom: När näring och vila är förutsägbara njuter kropp och sinne av att kunna slappna av och tryggt ägna sig åt att bygga upp kroppen och alla dess funktioner optimalt.

Doshornas kvaliteter

Vata: Torr, kall, lätt, oregelbunden, snabb

Pitta: Intensiv, het, ganska lätt, ganska oljig, dynamisk

Kapha: Tung, långsam, fuktig, sval, stabil

Dygnet uppdelat per dosha

Vata: kl 02-06

Det bästa är att vakna i vata-tid, innan klockan 6, eftersom energierna då är lätta och hjälper oss att vakna piggare och klarare. Om du är intresserad av att yoga och meditera är det här en bra tid även för det. Om vi sover längre kommer vi in i kapha-tid, vilket ger en tung och trög känsla till hela dagen.

Kapha: kl 06-10

Under den här perioden kan vi passa på att träna för att dra nytta av kaphas tyngd och motstånd, som hjälper till att bygga muskler. Vi undviker också lättare att skada oss när vi tränar den här tiden, eftersom energierna är långsammare. Förmiddagens kapha-tid passar också bra för att metodiskt beta av att göra-listan på jobbet, då det metodiska gynnas av kapha-energin.  

Läs mer: Behandla inflammation och artros med ayurveda

Pitta: kl 10-14

Under dagens första pittatid passar det bäst att äta dagens största måltid. Under pittatid är matsmältningen nämligen som allra mest kraftfull. De här timmarna passar också bäst för fokuserat och krävande arbete, då det är energier som förstärks i pitta-tid.

Vata: kl 14-18

På jobbet är de här timmarna en bra tid för dra nytta av den lätta och kreativa energin som vata för med sig: spåna idéer, dra igång nya projekt och skriv att göra-listor till morgondagen! Dagens sista måltid bör ätas innan klockan 18. Då börjar nämligen kapha-tid igen, och kaphas matsmältning är långsam. Matsmältningen tar normalt sett cirka 4 timmar och det är inte bra om det finns osmält föda kvar i systemet när nattsömnen kommer.  

Kapha: kl 18-22

Efter klockan 18 är det dags att återigen dra nytta av kapas tyngre och långsammare energier, den här gången för att varva ner och förbereda oss för att sova. Umgås med familjen, läs en bok, varva ner och minimera intrycken – undvik skärmar ett par timmar innan sänggående. Senast 22 bör vi vara redo att sova, enligt ayurveda. 

Läs mer: Därför ska du äta gurkmeja -5 anledningar

Pitta: kl  22-02

Klockan 22 bör vi alltså lägga oss för att sova. Efter klockan 22 är det nämligen pitta-tid igen och det viktiga renings- och återuppbyggnadsarbetet ska ta vid i kroppen. Detta störs förstås om vi inte sover. Om vi inte har somnat innan 22 dras vi dessutom lätt med i pittas intensiva energier och kan få svårt att somna igen på flera timmar …  

Alla doshor har inte lika lätt att följa rutiner, personer som domineras av vata brukar ha stora problem med en inrutad tillvaro (men behöver det mest av de tre doshorna), medan personer med mycket kapha i sig älskar dem (men behöver dem egentligen minst).

Att följa de här dagliga rutinerna skapar en medvetenhet om hur vi fungerar, hur vi lever och hur de val vi gör under dagen påverkar oss. Slutligen handlar det om att göra sitt bästa för att ge sig själv all den självkärlek och självomhändertagande som vi behöver för att må som allra bäst.

Av Tia Jumbe

ayurvedabalansdygnrytmrutinerTia Jumbe