Gurkmeja har studerats av forskare sedan trettiotalet för sina välgörande effekter. Dess aktiva komponent, kurkumin har många spännande egenskaper, bland andra:

1. Minskar inflammation

Gurkmeja kan minska inflammation i kroppen, det är en av dess främsta verkningsmekanismer. Minskad inflammation i kroppen kan förebygga många olika typer av ohälsa och stötta ditt välmående. Men kanske minst lika viktigt är att den kan sänka inflammation även i tarmen. När tarmen är inflammerad trivs inte goda bakterier lika bra och tarmslemhinnan försvagas. Du kan då bryta den onda cirkeln genom att tillföra gurkmeja som lugnar.

Läs mer: Behandla artros och inflammation med ayurveda

2. Stabiliserar blodsockret

Ett jämnt och lågt blodsocker är bra för hälsan och inte minst humöret. Svängningar i blodsocker kan vara påfrestande för kroppen och leda till frisättning av stresshormoner. Har vi höga nivåer av blodsocker under lång tid, kan vi dessutom få diabetes typ 2. Förutom att äta en kost med lågt glykemiskt index och ett kolhydratinnehåll anpassat till vår aktivitetsnivå, kan vi ha hjälp av kurkumin. Tillskott har haft effekt på långtidsblodsocker vilket visar att det hjälper kroppen att balansera blodsockret. 

3. Gurkmeja och cancer

Spännande är också indikationerna på att kurkumin kan vara ett tillägg till annan cancerbehandling, det kan dock aldrig ersätta andra behandlingar. Flera olika cancertyper har studerats och förutom att gurkmeja kan påverka cancersjukdomen har det även effekt på patienternas välmående och livskvalitet. 

Läs mer: Gurkmeja lindrar IBS enligt studie

4. Boostar hjärnan

Din hjärna kan tvärtemot vad man länge trott skapa nya celler hela livet. Kruxet är att du måste stimulera den till det, då kan ett ämne vid namn brain derived neurotrophic factor (BDNF) vara till hjälp. Träning är ett välkänt sätt att öka BDNF och det är en av orsakerna till att det har effekt på vårt välmående. Gurkmeja har även det visat sig kunna öka BDNF och därmed kan det vara bra exempelvis vid depression och Alzheimer.

5. Slipp ont i lederna

Artrit är inflammation i lederna och kan ha många orsaker. Artros, reumatoid artrit (RA) och borrelia kan alla ligga bakom detta smärtsamma symptom. Gurkmeja, till stor del tack vare dess antiinflammatoriska effekter, har i många studier god effekt på artrit och ledsmärta. En studie visade att gurkmeja var bättre på att minska symptom hos patienter med RA än antiinflammatoriska läkemedel.

Läs mer: Barndomen påverkar immunförsvaret som vuxen

Tips på tillskott med gurkmeja

Curamin Forte – innehåller gurkmejaextraktet BCM95 och boswelliaextraktet BosPure som båda har stark klinisk dokumentation vid behandling av inflammation. I en studie från 2013 visades behandling med de båda extrakten vara effektivare än standardbehandlingen med NSAID-läkemedel vid artros i knäleden. Det som gör gurkmejaextraktet BCM95 unikt är att man lyckats bevara turmeronerna, gurkmejans eteriska oljor, som gör att den verksamma substansen kurkumin tas upp bättre.

Better You Gurkmeja – innehåller en kombination av gurkmejaextrakt med 80 procent kurkumin (gurkmeja som krydda innehåller cirka fem procent kurkumin) och svartpeppar för att öka biotillgängligheten.

Great Earth Gurkmeja – innehåller gurkmejaextraktet NovaSOL med kurkumin och kurkuminoider, D-vitamin och svartpeppar. Det patenterade gurkmejaextraktet omvandlar gurkmejan till en helt vattenlöslig och pH-stabil form, vilket gör den lättare för kroppen att ta upp.

Av Katarina Fornander

Källa: Kunnumakkara AB, Bordoloi D, Padmavathi G, et al. Curcumin, the golden nutraceutical: multitargeting for multiple chronic diseases. Br J Pharmacol. 2017;174(11):1325‐1348. ,Pivari F, Mingione A, Brasacchio C, Soldati L. Curcumin and Type 2 Diabetes Mellitus: Prevention and Treatment. Nutrients. 2019;11(8):1837. Published 2019 Aug 8. ,https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-turmeric#section10
blodsockercancergurkmejahjärnaninflammationledsmärtaont i leder