Vad är lion’s mane?

Den stora vita svampen Lion’s mane (Hericium erinaceus) har fått sitt namn på grund av sina långa taggar som påminner om en lejonman. Vissa kallar den dock även för igelkottstaggsvamp, som även det är ett passande namn.

Lion’s mane finns i flera delar av världen, inte minst i Asien där svampen länge använts som en medicinalsvamp, mycket på grund av dess fördelaktiga effekter på matsmältningen. Den används dock även som matsvamp i teer och extrakt, men många äter den också färsk. I Sverige får Lion’s mane enbart odlas, eftersom svampen är fridlyst. 

Lion’s mane har ett rikt innehåll av antioxidanter och är därför populär att använda för immunsystemets funktion. Svampen räknas också till gruppen nootropikum, ett ämne som anses ha förmågan att påverka sinnesstämningen. Du kanske har hört om personer som blandar lion’s mane i sitt kaffe eller tar tillskott av lion’s mane? Det har nämligen visat sig att denna svamp skulle kunna bidra till bättre minne, långsammare åldrande samt till att skydda våra hjärnceller.

Läs också: Antistress med ashwagandha

6 fördelar med lion’s mane

  1. Boostar immunförsvaret. Tack vare lion’s manes rika innehåll av antioxidanter kan du boosta ditt immunsystem. Och med ett starkt immunförsvar kan vår kropp bättre stå emot främmande bakterier och virus.
  1. Skulle kunna skydda mot demens. I vissa studier har forskare funnit att lion’s mane innehåller två föreningar som kan stimulera tillväxten av hjärnceller, nämligen hericenoner och erinaciner. Det kan i sin tur minska risken att drabbas av demens.
  1. Bidrar till bättre koncentration. Lion’s mane är väldigt populär bland personer som vill öka sitt fokus och sin koncentration. Svampen innehåller nämligen näringsämnen som tros kunna förbättra vår kognitiva förmåga. Därför är denna svamp populär att använda vid krävande uppgifter i exempelvis skola eller på jobbet, men även inom sporter som exempelvis kampsport. 
  1. Lindrar milda symtom vid ångest och depression. Att ta lion’s mane kan ha en positiv inverkan på humöret. Svampens antiinflammatoriska effekter kan nämligen hjälpa till att lindra symtom förknippade med depression och ångest.
  1. Skyddar mot magsår. Det finns tecken på att lion’s mane kan skydda magen och på så sätt förebygga uppkomsten av magsår.
  1. Kan hjälpa vid cancer. Viss forskning tyder på att lion’s mane kan göra så att cancerceller dör snabbare, men också sakta ned spridningen. En studie från 2013 gjord på möss med tjocktarmscancer visade till exempel att extrakt med lion’s mane minskade spridningen till lungorna med hela 69 procent.

Lion’s mane ingår i en mängd intressanta studier, dock är många av dem gjorda på djur. Nuvarande forskning är lovande, men det behövs fortfarande fler studier och särskilt sådana som involverar människor. 

Läs också: Superfoods: Finns de verkligen?

Hur tar man lion’s mane?

Enligt många forskare har färsk lion’s mane de bästa hälsofördelarna. Svampen går att äta rå, kokt, torkad eller blötlagd som te. Många beskriver smaken som skaldjursliknande och jämför den ofta med smaken på krabba och hummer. Svampen kan också tillagas och serveras i rätter som exempelvis risotto, pasta, soppa eller grytor. Det kan också blandas i kaffe, smoothie eller andra drycker. Men lion’s mane finns förstås också tillgängligt att ta i tablett- och pulverform. 

Något att tänka på när du letar efter lion’s mane-extrakt är att titta på mängden aktiva ämnen. För att veta att det är ett högkvalitativt tillskott bör det innehålla en hög mängd av ämnena polysackarider och betaglukaner. Det är nämligen dessa ämnen som anses vara komponenterna som är ansvariga för de skyddande effekterna som svampen kan ha på hjärna och immunsystem. 

Av Elsa Larsson

antioxidanterLions Manesuperfoods