Din kropp är en självkalibrerande organismmen för att detta ska fungera behöver vi ge kroppen paus och utrymme för självläkning! Självläkningen är naturligt medfödd hos alla biologiska varelser, och innebär att kroppen reparerar sig själv, hela tiden tar bort det som inte fungerar och bygger nytt. När du ger de rätta förutsättningarna för självläkningen sköter det sig av sig självt!

Här är 11 utmärkta sätt att stimulera din självläkande kraft och öka din immunstyrka, så att du har bättre motståndskraft – vad som än sker.

1. Höj din energinivå

på olika sätt, eftersom en låg energinivå gör att din självläkning fungerar dåligt och kommunikationen mellan cellerna haltar. Energi höjs när du motionerar, djupandas, vilar/mediterar, skrattar, äter näringstät och fettrik mat och tar kosttillskott. Viktigt med social stimulans, att umgås med människor som du trivs med, och göra roliga saker gemensamt.

2. Undvik onödig belastning

Undvik gifter genom att äta ekologiskt och undvika all processad industrimat för den ger inflammation. Avgiftning – eller detox – är de facto en mycket energikrävande process eftersom molekylerna måste byggas upp för att kunna föras ut ur kroppen, så ju mindre giftbelastning och inflammationi kroppen – desto mer energi och kraft får din kropp till en ännu bättre självläkande kraft.

3. Optimera tarmens funktion

Hela 80 procent av kroppens immunförsvar finns i buken, runt tarmarna. Så undvik mat som belastar eller triggar allergi, samt fyll på med hälsosamma tarmbakterier (probiotika) varje dag. En riklig och frisk tarmflora är viktig för att få ett bra näringsupptag. För dina vänner i tarmfloran hjälper dig att bearbeta och ta upp näring, samt goda bakterier producerar näring till dig. Och du är inte vad du äter, utan vad kroppen tar upp. Det kan vara en bra idé att flusha rent tarmen under en månad med ett par Saltvattenflusher, om man redan har en hyfsat hälsosam livsstil.

4. Ät mer fett

Människan är den mest fettberoende arten med vårt känsliga nervsystem, och våra förfäder åt betydligt mycket mer fettrik mat. Jämför man innehållet i den moderna kosten med kosten hos ursprungliga befolkningar så fick de i sig minst fyra gånger så mycket animaliskt fett och tio gånger mer fettlösliga vitaminer.

Tecken på fettbrist är torr hud, får lätt eksem, sköra naglar, tappar hår, låg energi och entusiasm, lättare blir irriterad och sover sämre. Vi behöver nämligen fett för att fungera väl, bygga nerver, få intakta cellmembran och slemhinnor. Cellens kommunikation går via receptorer som sitter i cellmembranen, och de är nästan uteslutande byggda av fett (lipider). Cellernas kommunikation och psykets stabilitet är beroende av rikligt med naturligt fett, inklusive ghee (klarnat smör) och speciellt fiskolja (omega 3-fettsyror). Men undvik allt industriprocessat fett, och speciellt industriella transfetter.

5. Fasta regelbundet

Faktum är att vattenfasta – terapeutisk fasta – är den främsta faktorn för vår självläkande kraft! Den rensar på djupet, och hjälper cellerna tömma ut gifter och förnyas. Det är vad både forskning, mina och mångas erfarenheter säger. Vi människor har gått upprätt i sex miljoner år, och våra förfäder har varit jägare och samlare under 98,5 procent av den tiden. Givetvis var det brist på föda med jämna mellanrum, och svält – eller fasta – var ett naturligt inslag som gjort att vi evolutionärt selekterats för att klara av att vara utan föda längre tider. dessutom är det enda sättet att aktivera den djupaste självläkningen! Fastans främsta fördelar:

  • aktiverar autofagi (storstädning av kroppen)
  • genererar nya stamceller som reparerar skadad vävnad
  • ger hög produktion av GH, tillväxthormon och NGH för hjärnan som föryngrar och förbättrar
  • stärker självläkningen enormt, det är #1 för att aktivera din inre läkare eller läkarinna!

Fasta är överlägset för att stimulera friskkrafterna – självläkningen!

​6. Andas in energi och lugn

Andningen är central för välbefinnandet eftersom den påverkar nästan alla andra funktioner i kroppen. Genom att praktisera djupandning kan du styra kroppen i en positiv och avslappnande riktning. När du andas med långsamma, djupa andetag ändras hjärnans elektriska aktivitet från de stimulerande betavågorna till de lugnande alfavågorna. Det förändrar även hjärnans uppfattning av stress och smärta så att vi blir mer toleranta och mindre uppjagade. Läs om Medveten andning.

​7. Finn dina kraftkällor

Vi är olika och uppskattar olika saker. Det kan vara musik, sång, dans, samtal, barn, teater, läsa böcker, naturen, resor, sport, middagar, matlagning, meningsfullt arbete, med mera. Finn fem saker som gör dig glad, och därmed höjer din energi, och se till att göra dem ofta. Fyll på med god energi på detta sätt, helst varje dag.

Vårt naturliga tillstånd är att vara friska, och läkekraften är därför naturlig.”ur Den självläkande människan, 1999 

​8. Fokusera på en uppgift i taget

Bli fokuserad och klar över vad du vill göra. Undvik att splittra dig – för du kan bara tänka på en sak i sänder. När du fokuserar på en uppgift rinner energin till, kanske inte med en gång men efter en kort tids koncentration. Tricket är att hålla uppmärksamheten tillräckligt länge för detta. I dagens samhälle behöver vi träna på detta. Fokusera energin

9. Hushåll med din energi

Bestäm själv vem och vad som ska få av din energi. Var aktsam om dig själv, det är självkärlek. Ibland är det en bra idé att hålla tillbaks lite och vila i dig själv. Du behöver inte vara överallt och göra så mycket. Bär inte heller andras bördor, för inget är så dränerande som att bära andras problem och det är inte sättet att hjälpa någon.UNDVIK energivampyrer är viktigare än allt annat. Den enda du kan förändra är dig själv, så släpp taget om andra och låt dem vara den de är. Lista på de sju vanligaste energitjuvarna.

​10. Finn din kraftplats

Du kanske redan har din favoritplats i naturen, på ett kafé, i hemmets lugna vrå eller någon annanstans där du fylls av kraft och kan finna frid. Sök upp din kraftplats ofta för att vila och hämta energi.Gå ofta dig för att ladda dig själv, balansera och landa… En kort tid kan ge väldigt mycket tillbaka.

11. Blissful Body-metoden vänder stress, rädsla och oro till lugn, frid och bliss

Blissful body-metoden är en tre minuters övning som snabbt tar dig ur stress, oro, rädsla, ilska eller vilken känsla det än är som du upplever i stunden. Det ge dig kraft att stoppa den begynnande Stress-kroppen så att du landar i Bliss-kroppen, det är lugn-och-ro-kroppen – där allting fungerar så mycket bättre. Var gång du upprepar övningen får du bättre effekt, därför att du de facto drar om dina hjärnbanor med Blissful body-metoden! Rewire your Brain!

Därför att varje tanke ger upphov till en nervbana, och det är bara du som kan bestämma dina tankar – och därmed bygger du din hjärna. Eller bygger om den!  Då blir du inte längre ett offer för ett reaktivt beteende, traumatiska mönster eller Limbiska stress-autolooper. Det är enkelt att göra på ett par minuter – lär dig Blissful body-metoden!

Du har makten i ditt liv att förändra dig själv och dina tankar, och därmed det som sker. Använd din kraft till detta!

Läs mer: