Många har oro och stress i sin vardag, och vi behöver därför bra sätt att hantera och minska stressen. För långvarig, negativ stress sliter enormt och vi är inte gjorda för det. Det goda är att vi kan använda kroppens egen intelligens för att lugna allt! Att bli lugn är nämligen en aktiv handling som vi själva kan välja. Därför har jag utvecklat nya ABV-metoden där du på ett par minuter lugnar dig själv genom att hålla på punkter som stimulerar AVB – lugn Andning, Vagusnerven och Bukhjärnan.

Vi behöver metoder för att distansera oss från vår stressade tillvaro, så att vi kan både må bättre på alla plan. Stress sätter sig lätt i buken, vilket påverkar tarmarnas funktion och försämrar matsmältning och näringsupptag. Över hälften har problem med magen och tarmarna numera, så enkla åtgärder i vardagen behövs.

Lugn och ro i hela dig på bara ett par minuter genom att hålla på punkter som stimulerar AVB:

  • A för lugn Andning
  • V för centrala Vagusnerven
  • B för emotionella och intuitiva Bukhjärnan

Varför är det viktigt att lugna magen? Därför att 80 procent av kommunikationen mellan magen/buken och hjärnan går från magens ”hjärna”, ENS, upp till huvudhjärnan, CNS. Stress som sätter sig i magen kommer ofelbart att påverka vår hjärnas funktion. Både näringsupptag och kognitiv förmåga försämras, till exempel. Men vi kan ändra detta, snabbt med rätt metod.

Calmfulness stoppar stressrespons och lugnar din kropp snabbt.

ABV-metoden eller Calmness-träning tar bara 3–5 minuter minuter att göra – och den kan både helt bryta en stressrespons och lugna kroppen. Därför att du berör viktiga punkter och för att medveten andning är så viktigt för vårt välmående! (Läs mer om andningen i länkar nedan.)

Ju oftare du gör denna övning, desto mer kommer du att motverka stressen och inte låta dess negativa effekter få grepp om din kropp. När du upprepar metoden dagligen drar du ovillkorligen om din egen automatiska respons. Det innebär att du bygger om kroppen till högre resiliens, stresstolerans. Ett litet skifte som ger en stor förändring till ditt nya liv!

Det är dessutom mycket mentalt stärkande att uppleva att du så direkt kan styra ditt eget välmående i en positiv riktning! För att vardagen ska fungera väl behöver. vi bra verktyg – här har du ett enkelt och väl fungerande!

Stimulera lugn- och ro

AVB-metoden står för andning, vagus och buk, och jag har utvecklat denna barnsäkert enkla metod för att ge snabb hjälp till överstressade människor. Vagusnerven är kroppens största nerv och den påverkar ALLT blixtsnabbt, lugnar och stimulerar friskprocesser.

Så här gör du:

1.  A-punkten

A-punkten (andning) innebär att du stannar upp, och tar ett par djupa andetag. Andas sakta in och ut genom näsan genom hela övningen. Du aktiverar en djup bukandning genom att ta ena handens fingrar (den vänstra) och sätta samman fingertopparna till en blomma. Sätt denna fingerblomma på den nedre delen av bröstbenet, ungefär mellan bröstvårtorna. Håll på den punkten i en minut eller mer, och håll din uppmärksamhet fokuserad på din andning. Andningen blir både lugnare och djupare.

2. V-punkten

V-punkten står för vagusnervens aktivering. Du använder samma fingerblomma och lägg på en av kroppens vaguspunkter som finns vid nackens fäste där nacken tar slut, och håll med fingertopparna ovanpå nedre nackkotan. Fortsätt att andas lugnt medan du berör lätt med fingerblomman i en till två minuter. Beröring av detta område gör att vagusnerven slappnar av  – och därmed resten av kroppen. (Bild på vagusnerven.)

Vagusnerven är kroppens största nerv som når kroppens alla organ.

Det är oerhört viktigt att kroppen slappnar av, för då fungerar kommunikationen i nerverna bättre. Och bukhjärnan sänder betydligt fler signaler till hjärnan än tvärtom. De flesta känner inte till att bukhjärnan är viktig, för i buken finns dels 80 procent av immunförsvarets celler och dels går 80 procent av kommunikationen från bukhjärnan till huvudets hjärna. Ju bättre denna kommunikation fungerar, desto bättre mår vi och immunförsvaret.

Därför är det bra att försöka leva i ett avstressat tillstånd så mycket som möjligt. Så håll på V-punkten i en till två minuter, det räcker för ett stort skifte i kroppen men mer avslappning. När jag gjorde detta före ett skrivpass blev jag så avslappnad att jag fick gå och lägga mig och vila en stund! Det fungerar…

Skapa bliss inuti genom att aktivera ditt lugn och ro-system

3. Buk-punkten

Buk-punkten är den tredje punkten som stimuleras. Ta ner hela handen och lägg den på buken, strax under naveln, och fortsätt att djupandas. Att beröra bukens hud med handen ger bäst effekt, men det går fint ovanpå kläderna. Vårt största energicenter finns två fingerbredder under naveln, så viktigt ställe.

För handen sakta runt i cirklar på buken, och fortsätt den här rörelsen en minst en minut. Nu kan det ha gått fem-sex minuter sedan starten, och din kropp har befinner sig i ett mycket lugnare tillstånd. Det är inte bara mycket bra, utan det är behövligt. Det fungerar mycket bra för att lugna magen. Så gör gärna detta innan du äter – 3-5 minuters Calmdulness – andning, vagus och beröring på buken.

Detta tillstånd kallar jag för Bliss – lugn och ro med en inre stilla glädje och harmoni. Vi är skapta för att befinna oss i det tillståndet det största delen av vår tid. Dock är vi INTE skapta för att vara i huvudet med tankar och stressa oupphörligt. Därför är det bra att upprepa AVB-övningen ofta för så blir det en positiv prägling.

Gör gärna Lugn- och ro-träning flera gånger under dagen, för det tar bara 3-6 minuter och det kan göra så att 80-90 procent av din stress försvinner! Skriv gärna nedan i kommentarfältet hur det går!

Förstärk lugnet med Blissful body-metoden

Vill du sedan förstärka lugnet inom dig ytterligare, är det positivt att fortsätta med att göra Blissful body-metoden. Det innebär att du flyttar ditt medvetande från buken genom att sätta ihop fingertopparna och lägga ovanpå hjärtat, eller någonstans vid hjärtregionen. Koncentrera dig på positiva, behagliga och stärkande behov. Välj ut fem-sex positiva ord och upprepa dom, som ljus, värme, frid, glädje, kärlek, harmoni eller vilka ord som passar dig. Upprepa dessa ord under några minuter. Det påverkar hjärtat direkt som går över till en lugnare fas.

Hjärtat kommunicerar direkt med kroppens alla celler, och med ljusets hastighet.

Därför är det oerhört centralt att även involvera hjärtat för att få lugnare mage. Det här är ett enkelt sätt. Läs mer här om min Blissful body-metoden 

Dr Sanna Ehdin

.

I sammanhanget vill gärna lyfta goda vännen och professorn Kerstin Uvnäs Moberg som upptäckte vårt Lugn- och ro-system och forskade på det under lång tid. Oxytocinet är mycket viktigt här. Ett fantastiskt pionjär insats! Du kan lyssna på henne här: Föreläsning om närhet, beröring och immunförsvaret

Lär mer om: