Hej hej! 

Hoppas att allt är bra med dig!

Nu är sommaren och solen äntligen här och jag blev snabbt påmind när jag satt i solen att den tar mer än vad man tror 🙂

Vi skall inte vara rädda för solen, utan vi behöver lära oss att sola smart. I min bok Happy Skin har jag skrivit ett helt kapitel om hur du solar smart!

Denna vecka delar jag vad du kan göra inifrån och vad du bör tänka på för att inte bränna dig i solen.

Då vi alla behöver solen är det bästa att göra det på rätt sätt 🙂

Detta bör du tänka på när du solar! 

D-vitaminet som bildas i huden när solen når huden, skyddar huden i från att du bränner dig. När huden blir färgad och brun, har du fått tillräckligt med D-vitamin och kroppen är nöjd.

När vi använder oss av sun block med hög solskyddsfaktor, minskar vi också på det viktiga D-vitaminet. Tyvärr får vi en falsk tro att om man bara sätter på sig solskydd så är man säker, men så är det faktiskt inte. Det gäller att sola smart och med rätt sorts solskydd!

Huden behöver alltså sol för att bilda det viktiga D-vitaminet! Det är bara veckorna kring midsommar vi i Skandinavien får en tillräckligt dos av D-vitamin, då solen befinner sig i rätt position.

Det är också viktigt att inte använda solskydd med kemikalier i, då solens strålar tillsammans med kemikalierna bildar olika kemiska föreningar i kroppen.

Det viktiga är att du inte bränner dig och att du inte solar för länge, 20 minuter räcker. Är det gassande sol är det bäst att inte vara ute när den är som starkast, mellan kl 10-15. Var helst under ett parasoll eller ha kläder på dig.

Du kan skydda huden i från solen och att du inte bränner dig lika lätt, genom att “äta ditt solskydd”. När du stärker upp med rätt näring stärker du också hudens motståndskraft.

Använd även naturliga, fysikaliska och ekologiska solprodukter. Idag finns det många bra solskydd på marknaden och några av dem är Dr Sannas, Esse och Rosenserien.

Så här stärker du upp huden inifrån:

1. Inta extra D-vitamin
Man har sett i studier att de som har högre nivåer av D-vitamin i kroppen, bränner sig inte lika lätt och man har ett bättre skydd mot solen.

2. Antioxidanter
Viktiga antioxidanter som C-vitamin, betakaroten och quercetin kan skydda hudcellerna ifrån mutation (skador).

3. Fettsyror
Ät bra fettsyror, som exemplevis omega 3. Det kan skydda mot inflammation i huden och om du blir röd. Men kan även ha en förebyggande effekt så du inte bränner dig lika lätt. 

Tänk på – sitt inte längre än 20 minuter i solen, oavsett om du har solskydd eller inte.

Sola smart och sitt helst i skuggan och bli inte röd!

Vill du också lära dig mer om huden och kroppens samhörighet? Då kan jag varmt rekommendera att du bokar upp dig på ett upptäckarsamtal för att veta mer om utbildningen till Hälso och livsstilsterapeut passar dig.

Ha en fin dag! 

Kram 
Johanna – Din Hälsohero