För att forsätta resan i vårt DNA´s spännande värld vill jag idag spinna vidare på en kollegas inlägg gällande Omega 3 och hur viktigt det är för vår hälsa. Detta är dessutom extremt viktigt för vegetarianer och veganer att veta.

Hur denna gen påverkar dig styrs av ditt kostintag som i sin tur styr kroppen så den ska kunna omavandla fettsyrorna via elongation med Delta-6-desaturation (FADS2) och Delta-5-desaturation (Fads1) dvs. “aktivt” Omega 3 – EPA/DHA från a-linolensyra och Omega 6 – AA från linolensyra. Tillgången av dessa fettsyror i kroppen påverkar t.ex. inflammation, kärl, tillväxt av barn, hjärnan, nervtillväxt och immunfunktionen, men framförallt cellmembranens flexibilitet.

Dina cellmembran behöver dessutom ha rätt mängd omega 3 för att kunna ta in dina könshormoner i cellen och därför har Omega 3 en direkt påverkan på dina hormonbalans. Detta kan skapa PMS, infertilitet och andra obalanser som stör din vardag och livskvalitet. Extra viktigt att tänka på för dig som inte äter fisk och skaldjur.

FADS1 – PUFA metabolismen (polyunstaurated fats = fleromättade fettsyror). Om du har GG-varianten har du väldigt lätt att aktivera till Omega 6 vilket gör att du kan få för lågt av ditt viktiga Omega 3. Detta ökar risken för låggradiga eller på sikt större inflammationer samt problem i övriga Omega 3 beroende system.

Läs gärna inlägget om Omega 3 så du vet vilken mat du behöver äta för att må bra: https://ekoappen.se/darfor-behover-din-kropp-omega-3/

Detta finns väldigt bra labbtester att ta för att sedan se om du har en bra nivå av dina olika fettsyror. Då jag har GG-varianten så tog jag ett sådant test i april. Jag brukade bl.a. äta sill/makrill till frukost varje morgon, men har bytt till chiapudding med hampafrön/solrosfrön/pumpafrön/paranötter i sedan förra året då jag behövde förändring, samt hade tröttnat på sill. Därför ville jag veta att jag får i mig en bra mängd även via det vegetariska alternativet med frön som ska vara rika på dessa fettsyror.

Mitt resultat

Här ser man att jag har en bra nivå av Omega 3 slutprodukten DHA men lite lågt av mellanprodukten EPA. EPA är antiinflammatorisk, skyddar levern samt har en naturlig blodförtunnande effekt. Brist påverkar oss även mentalt då man i studier sett att intag lindrar vid schizofreni, hyperaktivitet och koncentrationssvårigheter.
-Omega 6 AA är lite förhöjd.
-Omega 9 är alla förhöjda. Vilket enkelt kan förklaras av att jag älskar hemmagjord aioli på ekologisk majonäs vilket innehåller rapsolja.
-Tranfetterna ser bra ut, vilket jag hade förväntat mig eftersom jag nästan aldrig äter snabbmat eller halv- och helfabrikat.

Så in med mer mat som är rik på EPA för mig som finns i fet fisk, fiskolja, sjögräs och vissa alger. Samt minska på aiolin 🙂

Är du vegetarian/vegan, äter sällan fisk eller lider av hormonella obalanser eller kroniska inflammationer så får du gärna kontakta mig om du vill ta dessa prover för att lära dig mer om din kropp och vad du själv kan behöva göra för att må bättre: info@hmoliven.nu

//Anna Baard-Blixt