Hej härliga du! 

Jag hade under många problem med min menstruation och det blev bland annat bättre när jag tog bort socker ur min kost. Jag har hjälpt många kvinnor med samma problem genom åren genom mina utbildningar. Livsstilsförändringar och avgiftning så cellerna får rätt förutsättning kan ge fina resultat. 

Vill du veta mer om utbildningarna boka gärna in ett upptäckarsamtal med någon i teamet hos oss på Holistic Health Academy

Få en bättre menstruation med ett stabilare blodsocker!

Glukos är en av de två primära energikällorna för din kropp, tillsammans med fett. Glukos kommer främst i från de kolhydrater du äter. Kroppen frigör insulin för att hjälpa till att transportera in glukos i cellerna för energi eller till lagring för senare användning för att hålla blodsockret på en bra nivå. 

Äter du för mycket socker kan det leda till en blodsockerkrasch eftersom insulin sänker glukosnivåerna. Kroniskt högt glukos kan orsaka inflammation och oxidativ stress (du åldras snabbare), men även symptom som trötthet, ångest ostabil i humöret, ilska samt en trött hjärna. När du frigör mer insulin får kroppen också svårare att bränna fett som energi och du går lättare upp i vikt.

Insulin kan även stimulera äggstockarna att tillverka mer testosteron, vilket kan orsaka oregelbunden menstruation, och man kan få PCOS (polycystiskt ovariesyndrom).

Östrogen och progesteron styr förändringarna i menstruationscykeln och de påverkar även blodsockret. Glukoskontrollen förändras under hela menstruationscykeln och därför är det extra viktig vad du äter under din menstruation. Jag tycker att det är viktigt att du har koll på alla de stadier som sker under din menstruationscykel. Idag vet man exemplevis att det finns ett samband mellan glukos och PMS besvär. 

Menstruationscykeln varar mellan 25 och 31 dagar och under hela cykeln kommunicerar hormoner med varandra mellan hjärnan, äggstockarna och livmodern.

De viktigaste hormonerna som spelar en roll i denna process är: 

1. Östrogen (östradiol) – är en grupp steoridhormoner och betraktas främst som ett kvinnligt könshormon. 

2. Progesteron – ingår också i gruppen steoridhormoner och det utgör ett förstadium till andra könshormoner såsom testosteron och östrogen.  

3. Luteiniserande hormon (LH) – ett hormon som är centralt i fortplantningen och bidrar till att reglera bl.a. ägglossning.

4. Follikelstimulerande hormon (FSH) – hormon som är viktigt för fortplantningen.

Koncentrationen av hormonerna ovan varierar under hela menstruationscykeln som delas in i två huvudfaser:

1. Follikulär fas – är den första delen av menstruationscykeln och startar med din mens och slutar med ägglossningen. Kroppen förbereder sig nu för ägglossningen och här skall östrogenet vara högre än progesteronet.

2. Luteal fas – den börjar efter ägglossningen och pågår till nästa mens. Du bör ha en högre hormonnivå under denna fas och progesteron skall vara högre än östrogenet. Hormonnivåerna kommer att sjunka om befruktning uteblir och du går sedan in till follikelfasen och din mens börjar (östrogen tenderar att vara högre än progesteron).

Under dessa faser försöker kroppen bevara glukos för de delar av processen som är mer energikrävande – som vid ägglossning och uppbyggnad av livmoderslemhinnan.

Du har högre glukosnivåer under lutealfasen (efter ägglossningen). När du har högre nivå av progesteron än östrogen minskar nämligen din insulinkänslighet. Det innebär att insulin inte är lika effektivt för att avlägsna glukos från ditt system, vilket innebär högre cirkulerande glukos under denna fas. 

Under follikelfasen är glukosnivåerna lägre, när östrogen dominerar. Östrogen behövs bland annat för att fördela kroppsfett och förbättra insulinkänsligheten. Därför är det mer vanligt att vid klimakteriet när östrogennivåerna sjunker, att det blir en ökad insulinresistens och risken att utveckla typ 2-diabetes är högre.

Då kroppen är mer känslig för insulin efter ägglossning är det bra att då undvika en mer kolhydrat -och sockerrik mat. Om du äter mer socker och snabba kolhydrater under denna period kan det orsaka en ännu större blodsockerhöjning än vanligt, eftersom din kropps förmåga att snabbt rensa bort överflödigt glukos försämras i den delen av cykeln. Du kommer att känna dig mer trött och nedstämd.

Ät bra fetter som ghee, MCT-olja och avokadoolja så minskar du på insulinutsöndringen och glöm inte att få i dig tillräckligt med fullvärdiga proteiner för uppbyggnad av hela kroppen. Ät hellre mer långsamma kolhydrater som grönsaker och mixa med alla möjliga härliga färger. Dessutom kommer det att minska sitt sockersug!

Kram

Johanna – Din Hälsohero!

Johanna BjurströmLivet som Johanna