Fläderbär stimulerar ett starkt immunförsvar på grund av dess flavonoider, såsom quercetin, and anthocyanidin. Dessa flavonoidföreningar och glykosider har potential att motverkar eller lindrar infektioner samt vara slemlösande. Bäret är även rikt på C-vitamin och betakaroten. Därför är det använt sedan mycket länge i vår traditionella Folkmedicin.

Sambucus nigra, fläder, fulbom och hylle – denna vackra och näringsrika växt har många namn! Fläderblommorna har en karakteristisk stark doft och har vätskedrivande och slemlösande egenskaper som gör det bra vid förkylning, hosta och övre luftvägsinfektion.  Fläderbären har liknande egenskaper som blommorna och är dessutom väldigt näringsrika. Fläderbär kan bidra till att lösa upp slaggämnen i kroppen, vilket kan vara blodrenande.

Tre starka skäl att äta fläderbär i vinter:

  • 1. De stimulerar immunförsvaret – med potential att korta och lindra förkylningar och v’rusinfektioner..
  • 2. Fläderbär är en kraftfull antioxidant som skyddar våra celler från skada och inflammation.
  • 3. De verkar slemlösande och stödjer de övre luftvägarna.

Forskningsstudie med totalt 180 deltagare fann att tillskott med fläder minskade de övre luftvägarnas symtom avsevärt. En norsk randomiserad dubbelblind placebo-studie visade att de som behandlades med fläderbärsextrakt i genomsnitt hade fyra dagar kortare sjukperiod än de som behandlats med placebo. Ni kan läsa mer i de vetenskapliga referenserna nedan, har kommit många studier de senaste två åren.

De finns fortfarande på träden så ut och plocka!


Fläderbär ingår i min Artemisiakur, samman med tre andra “panacea” universalmediciner: malörtste, svartkumminolja och cayennepeppar (i gelatinkapsel vid måltid). Läs mer om Artemisia–onlinekursen här

Hur tillagas fläderbär?

Bären bör inte ätas råa, för en del kan få ont i tarmen. Så jag plockade bären (enkelt gick fort klippa ner med sax), sköljde dem i vatten och repade av dem. Kokade sedan en del med ca 5% råsocker i 20 minuter och hällde på glasburkar i kylskåpet. Resten frös jag in ock kokar lite sylt i taget. Denna sylt är väldigt god och smakrik! Det känns hur näringsrik den är!

Fler sätt att tillaga:

  • Saft Plocka bären när de hunnit bli frostbitna, då blir smaken sötare och mildare. Alternativt lägg dem i frysen en natt före användning.
  • Fläderbärste Plocka bären och låt dem torka på en varm och luftig plats. Gör te genom att koka upp vatten och låt dra länge, upp till 15-20 minuter innan du silar av bären.
  • Flädersirap Både fläderns bär och blommor är slemlösande och har använts som medel mot hosta i hundratals år. Recept nedan.
  • Gott till vilt Bären kan kokas till gelé. Gelén är ett välsmakande tillbehör till stekt kött, gärna vilt. 

Flädersirap Modifierat recept med 1/3 del av sockermängden från Lisen Sundgrens bok “Lisens gröna värld”:

  • 2 dl fläderbär, 4 kvistar färsk timjan eller 2 msk torkad kokas i 1 liter vatten under lock i en timme.
  • Då ska vätskan ha reducerats till cirka hälften. Sila bort bären och släng dem.
  • Häll tillbaka saften i kastrullen, värm upp den, tillsätt 1 dl rårörssocker (eller kokossocker), rör om tills det löst sig.
  • Låt blandningen svalna och frys in i iskuber som tas fram en i taget vid behov, tinas och intas.

Handla fläderbär:

Fläderfruktsallad med hemkokt flädersylt, fint skuren apelsin och banan – mycket gott!

Referenser