(23/2-09) Föreläsningsturnén i Malmö och Göteborg med Mats-Erik “hemlige kocken” Nilsson var rolig och lyckad. Vi kunde ge olika perspektiv på detta med maten, och ämnet har fått helt andra dimensioner nu när så många vaknat upp till vad maten egentligen innehåller.

För mig har det varit en självklarhet att alltid bry mig om mat, näring och vad den innehåller. Delvis har jag fått den medvetenheten under uppväxten, alltid hemlagad mat och en förälder livsmedelsingenjör, och dels har mat varit ett passionerat intresse för mig. Det är ju liksom själva livet och livsnerven, slarvar vi med det slarvar vi med grunden till hälsa och välmående.

När jag började studera vid Lunds univeristet vid 19 års ålder ändrade jag mina matvanor till främst vegetariskt med hjälp av “Nya smalmatboken”. Inte för att vara smal, för det var jag, men för att den skapade ett intresse för matens beståndsdelar och kopplingen till hälsa. Det hittar man inte i “Vår kokbok” precis. Kanske var det där som min inriktning grundlades, vilket resulterat i två hälsokokböcker.
Dessutom var det billigt för en student att äta mycket rotfrukter och vitkål. Det blev alla möjliga varianter på vitkål, och vilken tur nu när man även vet hur hälsosamt det är!

Kemistudierna på universitet var också en väckarklocka. Glömmer aldrig när lektorn i organisk kemi beskrev vad det är för ämnen som var utfyllnad i godis och typ GB glace storpack… då slutade jag äta godis o sånt 21 år gammal. Det var ett lätt beslut – ingen sån skit skulle ner i min kropp! Det var när “Se människan” kom med Lennart Nilssons vackra bilder inifrån människorkroppen. Vad skulle de läskiga, syntetiska kemikalierna ner i min kropp – never! Mig lurar de inte.

Sett i det perspektivet har det inte blivit bättre sedan dess utan snarare värre. Därför är “Hemlige Kocken” och “Äkta vara” en upplysande gärning som befriar. Roligt att se hur publiken fångas och fascineras av Mats-Erics budskap. han är en sann folkbildare, och vi har bara sett börja på detta.

Huka månne livsmedelsindustrin, eller än hellre, duka upp nya och bättre produkter. Det är en konservativ och trög bransch, men nu verkar det blivit fart ordentligt. Vi använder vår konsumentmakt och tidningarna skriver initierade artiklar. Det går inte längre att lura folk med falsk och lockande reklam. Äkta vara är det som går hem!

läs mer här!

Det roliga är att allt fler börjar upptäcka hur lätt det är att laga nyttig mat, enkelt och snabbt. Tid är en bristvara för många, men kvalitativ mat behöver inte alls vara det men lite planering och framförhållning. Planerad snabbmatlagning gör det enkelt och kul – pröva du också!

Dr Sanna Ehdins bloggSanna ord 2009