God hälsa handlar alltid om att göra bra val. Genom att skaffa dig en ökad medvetenhet om hur det du gör påverkar dig och din kropp, kan du välja det som passar för dig. Så stanna upp och lyssna på din kropps signaler varje dag.

Bara genom att du lägger upp mindre portioner och äter sakta och tuggar maten dubbelt så länge som vanligt får du enorm förbättringar av både matsmältning OCH näringsupptag. Maten smakar godare också! Dessa tre åtgärder ökar produktion av saliv och enzymer, som är toppenbra. Bittra örter förbättrar matsmältningen samt både ökar aptiten och ger mättnad fortare. Samt att basa kroppen med jämna mellanrum ger en viktig balansering. Du får även protokoll för min nya enkla Alkaliska flush – mycket bra för häva förstoppning efter njutning av Julbordens smakligheter.

Du har din hälsa i dina egna händer, och kan förändra den när som helst! 

Tugga mer och ät mindre 

Käkarna är kroppen starkaste muskel!
Käkarna är kroppens starkaste muskel!

Att minska din matportion på tallriken (med 80–50 procent) och tugga dubbelt så länge tills den blir en vätska ger flera fördelar. Du hinner lägga märke till att magsäcken fylls på när du äter sakta och tuggar väl. Magsäcken är inte större än en knuten näven, och ska helst inte fyllas mer än till 80%. Det tar även tio till tjugo minuter innan mättnads signalerna når hjärnan. Då är det lätt hänt att äta för mycket, om  du äter fort (stressäter). Så sakta ner och följande sker:

  • Vid tuggning ökar salivproduktionen fyra till tio gånger från ”vilosaliven” (blir istället tre ml/minut).
  • Ju längre du tuggar, desto mer saliv utsöndras. Det ger fler enzymer och en rad andra positiva effekter för matsmältningen.
  • Maten smakar bättre när du tuggar den mer, för ju saftigare desto smakligare! Salivens funktion är även att transportera smakämnen till smaklökarna, där saliven löser smakämnet så att det kommer i kontakt med smakcellerna. Alltså förstärks vår smakupplevelse av måltiden när vi tuggar mer – bara positivt med andra ord!
  • När du tuggar dubbelt så länge finfördelas maten mer, vilket innebär både en kortare tid i magen och ett högre näringsupptag i tarmen. Du får således ett mycket högre utbyte av pengarna du lägger på maten. 
  • Visste du att käkarna är kroppens starkaste muskler och de behöver daglig MOTION. Dvs. tugga maten länge (men inte tuggummi för det skadar den känsliga matsmältningsapparaten då ingen mat landar). Om man tuggar mer på dagen blir det mindre tandgnissel på natten…

SUMMERING: Mindre portioner och tugga dubbelt så länge ger en hög verkningsgrad på den tid och de pengar som du de facto lägger på mat.

Bitterörter ger hälsa

De fyra smakerna är salt, surt, sött och beskt/bittert – och för många  är det nog en nyhet att vi dagligen även behöver inta bit tert och beskt. Många får det kanske bara vid en besk nubbe till sillen. Det bittra/beska har så stora hälsofördelar – se faktarutan nedan – att alla borde börja med det! Bland annat ger det mättnadskänslor fortare, och ju snabbare du känner mättnad desto bättre salivbildning.

Bittert och beskt är sammandragande, uttorkande och lugnande för vår kropp, vilket innebär att de är bra mot svullnader, inflammationer, slembildning och jäsningsprocesser. Alla det driver på sjukprocesser, så det vill vi undvika.  Enligt den ayurvediska hälsofilosofin bör den dagliga maten innehålla salt, surt, sött och bittert för att ge en god balans i våra kroppsvätskor.

Faktum är att bittra och beska örter under tusentals år har spelat stor  roll inom folkmedicinen för rening och läkning. Traditionella bittra och beska svenska örter som alltid odlades i örtagårdarna förr är exempelvis malört, pors, gråbo, maskrosblad och -rot. Så lägg till dem i kosten som kryddning eller drick dem som bitterdrycker – vår traditionella svenska kryddade nubbe.

Du kan lätt öka mängden bitterämnen i kosten, och  färskpressad citron- och grapefruktjuice bitterämnen i ett glas vatten innan måltiden är utmärkt.  Det är gott om bitterämnen i följande grönsaker:  rucola, selleri, endiver, vattenkrasse, rabarber, sallad, gurka (skalet), blomkål, vitkål, kronärtskocka, maskrosblad och broccoli. Samt det bevaras vid kokning.

Du kan få bitterämnen varje dag genom en mix av olika beska och bittra örter – blanda själv eller köp färdigt, som till exempel Svensk- droppar (Swedishbitters). Att tugga på ett par kryddnejlikor innan måltiden är också bra. Nedan är en pepparkaksdryck som är god och ger bitterörter som aktiverar aptit, matsmältning, saliven och ger snabbare mättnad.

Pepparkaksdryck:

  • 2 dl gurkmeja (alternativt Dr Sannas Soldryck, ett pulver)
  • 3 msk kanel
  • 2 msk kardemumma
  • 1 msk ingefära
  • 1 msk kryddnejlika
  • 1/4 tsk svartpeppar 

Blanda alla malda pulver i en stor glasburk och skapa om. inta en matsked i en kopp varmt vatten en kvart innan måltid. Valfritt: ta även i 1 dl psylliumfröskal – om du vill ha en bulkande, fiberblandning som underlättar passage genom tarmen.

.

FAKTA Bitterörters positiva effekter på kroppen

  • förbättrar aptiten och ger mättnad fortare
  • minska sötsuget och lindrar halsbränna samt illamående
  • minskar gaser och uppblåsthet
  • förbättrar absorptionen av maten
  • ökar produktion av saliv, magsyra och matsmältningsenzymer
  • ökar gallproduktionen i levern och stärker levern
  • reglerar insulin och glukagon = stabilare blodsockerhalt
  • förbättrar absorptionen av vitamin B12

.

Basa kroppen

Vanlig natriumbikarbonat, den aktiva ingrediensen i bakpulver, är basiskt och hjälper till att för bättra pH-balansen och syresätta cellerna. Syre behövs för att skapa ATP, energin som driver cellernas alla  processer. Att basa kroppen med jämna mellanrum kan vara en bra balanserande åtgärd.

Bikarbonatkuren innebär att du dricker ett glas vatten med en tesked bikarbonat nedrört innan läggdags under  två veckors tid. (OBS begränsat eftersom det är en kur och uppehåll behövs). Du kan även ta en halv tesked bikarbonat först på morgonen, men  viktigt är att ta det minst en timme innan du äter mat. Detta för att pH-värdet behöver vara lågt i magsäcken för att smälta maten väl. 

Bikarbonaten ger bara en tillfällig höjning av pH i matsäcken, sedan stimuleras mer saltsyraproduktion. Läs mer om Bikarbonatkuren i länk nederst.

Varför basa kroppen? Låggradig kronisk inflammation i kroppen är tyvärr mycket vanligt idag på grund av långvarig ohälsosam livsstil inklusive skräpmat och negativ stress. Varje dag behöver kroppen bli  av med biprodukter från förbränning av matens komponenter och då bildas extra syra. Viss mat är mer syrabildande än  annan, och det gäller främst sådant som innehåller socker och vetemjöl  samt allt friterat. När vi blir sjuka tenderar kroppen att bli lätt försurad.  Försurning av kroppen kan även försämra leverns avgiftning, eftersom dålig  rensning ökar på syrabildande ämnen.

Kroppen har givetvis starka, inbyggda buffrande system, eftersom pH-värdet behöver hålla sig inom ett interval, men ibland räcker det inte. Det går åt egna mineraler främst kalcium och magnesium i kroppens eget buffertsystem, och det kan bidra till benskörhet. Därför kan en pH-balansering med bikarbonat (i max två veckor) vara hjälpsam.

Försurning bäddar för sjukdom, så motverka det regelbundet med basande kost och bikarbonat då och då.

Dr Ehdins Alkaliska flush

Känner du dig övermätt, däst och trög i magen? Tips: gör Dr Ehdins alkaliska flush! Denna metod har jag utvecklat för att enkelt och lätt tömma en  trög eller förstoppad tarm. Gör så här först på morgonen: lös upp 1-2 tsk Epsomsalt (magnesiumsulfatpulver) och 1 tsk bikarbonat i ett glas vatten och drick det plus ett glas vatten efter. 

 Epsomsalt är milt laxerande och bikarbonat både basar (alkaliskt salt) och tillför även syre, så det ger vanligen en rejäl tömning av tarmen två till sex timmar senare. Tidigare för en del, så se till att ha toalett nära när  du gör denna. OBS! Det är viktigt att dricka mer vatten under dagen eftersom epsomsaltet drar vätska till tarmen.

SLUTLIGEN visste du att den mat du äter idag bygger proteiner (inklusive hormoner) som är med dig i två månader! Vilket innebär att planeringsmässigt är din kropp nu i slutet av januari. Så bra att redan nu tänka före och planera lite för att fungera väl under Jul- och Nyårshelgen och slippa kraschlanda på det nya året!

God och smaklig spis! 

Dr Sanna Ehdin

Text ur nya ”Sannas Fastebok”. Läs mer om följande i mina bloggar: