Hej härliga du!

Vilka varma dagar det är just nu! Älskar solen och så härligt att sitta på balkongen och arbeta i det fina vädret. 

Du har väl inte missat mitt blogginlägg om D-vitamin och hur viktigt det är att vi får i oss tillräckligt av vitaminet. 

I våra utbilningar får du lära dig mer om alla vitaminer och mineraler och vad de är bra för och vilka brister man kan ha beroende på olika symptom.

Är du nyfiken på våra utbildningar? Vi har över 600 elever som har förändrat sina liv och andras och du kan du läsa mer om utbildningarna på Holistic Health Academy 

Denna vecka tänkte jag ta upp om järnbrist. Vilket är vanligt och speciellt hos kvinnor.

Har du en järnbrist?

Många går med en järnbrist utan att veta om det, och det är vanligt med diffusa symptom. Det mest vanliga är att man är trött och känner sig yr. Men det finns även andra saker som kan visa sig när du har en järnbrist. Och vad kan skapa till en järnbrist?

Vad är en järnbrist? 
Kroppen behöver järn för att bilda hemoglobin (finns i de röda blodkropparna). Hemoglobin fångar upp och transporterar syre, som kroppen behöver för bland annat blodbildning och ämnesomsättning.
En Järnbrist betyder att du har för lite järn, något som kan leda till blodbrist, då järn behövs i hemoglobinet. En järnbrist behöver inte betyda att du har en blodbrist, då du kan ha järnbrist utan en blodbrist.

Vanliga symptom på en järnbrist
Förutom att vara trött och känna sig yr kan du få hjärtklappning, huvudvärk, koncentrationssvårigheter, din hud är blek och livlös och öronsus. 

Det är viktigt att du utreds varför du har en järnbrist. Vissa nedsättningar och funktioner påverkas mycket av att du har för lite järn i blodet.

Varför kan du få en järnbrist? 
Rikliga menstruationer kan leda till en järnbrist. Även en inflammerad tarm (ex crohns sjukdom och ulcerös kolit) kan på sikt göra det svårare att ta upp järn. 

Ett högt intag av kaffe och svart te kan också skapa en järnbrist. 

Parasiter är något som tycker om järn och har du parasiter i kroppen kan det på sikt leda till en brist på järn.

Näringsämnenas samspel med varandra 
Många vitaminer och mineraler påverkar och samspelar med järn.

En brist på A-vitamin kan även skapa brist på järn. Har du ett lågt A-vitamin värde i kombination med lågt järn, kan du inte bara bli trött, utan också tappa hår och få en sämre syn.

Även en brist på B12 kan uppstå vid ett för lågt järnvärde (eller tvärt om). Har du både lågt järn och lågt B12 värde kan det leda till en nedstämdhet och du kan känna dig håglös, och med tiden kan en depression uppstå. 


C-vitamin är ett vitamin som höjer järn värdet. Äter du något järnrikt och samtidigt äter något C-vitamin rikt, så tar du upp järn bättre. Men äter du något järnrikt tillsammans med kalcium kan upptaget minskas.

B-vitaminer och omega 3 är andra viktiga komponenter som kan höja järn och även zink, koppar ock järn har viktiga synergier med varandra. 


Många gånger så behöver man utredas varför man har en brist på järn. Lösningen är inte alltid att äta järntabletter. Vissa kan ha för lite järn i blodet, men för mycket järn i vävnaden (där det inte skall vara). Vilket kan skapa en toxicitet av järn i kroppen. Kan du inte ta upp järn, betyder det att något stör upptaget, så det inte kan tas upp i blodet. En långvarig infektion eller angrepp av parasiter kan leda till detta.

Som du nu kanske förstår samspelar alla vitaminer och mineraler med varandra, och det är viktigt att se vad just du behöver mer eller mindre av. Alla är vi olika! 


Du kan ta reda på hur din näringsstatus ser ut och göra en “besiktning” av dig själv. Det kan du bl.a. göra hos de elever som jag har utbildat.

Kram
Johanna – Din Hälsohero