Det är inte hur du har det, utan hur man känner sig – som avgör. Det är en enkel mening att säga, men kanske inte lika lätt att leva. När du inte låter hur du har det få styra dig  – även under svåra omständigheter – då har du kommit mycket långt. Slutar vara reaktiv – och blir proaktiv. När vi inser att vi både kan och bör välja sinnestämning – varje dag – då har vi kommit till nästa nivå. (Uppdaterad från första publicing 1 okt 2017)

Jag hjälpte en 84-årig kvinna som hade Kol (kroniskt obstruktiv lungsjukdom) och hade svårigheter att andas. Jag besökte henne och vi återknöt kontakten, då hon var mamma till en barndomskamrat. Jag gav henne min speciella Joy-healing så att hon kunde slappna av och lättare andas. Hon sa att det var det skönaste hon någonsin upplevt! Det var en glädje för mig att göra detta för henne, ge henne lite glädje och underlätta i slutet av livet.

Fast hon var i mer eller mindre smärta hela tiden, och hade svårt att andas, så log hon mycket och talade bara om det som var bra. På gamla dar hade hon börjat med Mindfulness för att kunna hantera andningsproblemen. Vi upptäckte då hur mycket vi hade gemensamt, för jag har gjort Mindfulness sedan 1993.

Den äldre damen visste hon hade kort tid kvar, och lät inte hur hon hade det avgör hur hon mådde. Det var stort, när hon kunde gnällt över tusen saker och hur svårt hennes liv blivit. Det var svårt bara att gå uppför trappan i hennes hus, och hon kunde inte längre arbeta i sin älskade trädgård.

Vilken underbar kvinna hon var, och jag är så glad att jag fick dela slutet med henne. Hon hade förstått. Vi kunde sitta och se varandra i ögonen utan att tala, och vi visste…. Strålande kvinna, jag saknar henne.

Du har ett val

Det är en verkligt bra injektion för hela vår varelse att bli påmind om att vi har ett val! Att det alltid finns ett val hur besvärligt det än verkar. Problemet i dag är att så många läcker energi genom att till exempel fastna i negativa saker och tankar, eller glömma att fylla på med positiv energi varje dag. Det gäller både i fysisk och immateriell form.

Det kan göra att man först blir trött och sedan utbränd – för att man inte känner att man har något val. Man blir kanske inte sedd eller lyssnad på i sitt arbete eller av omgivningen, och tror inte att man har makt att göra något åt sin situation.

Därför är det viktigt att se att vi har ett val – och att vi använder oss av det. Att vi kan välja våra reaktioner till det som händer – eller välja att inte reagera allt. Att vi kan behålla vårt lugn, vad som än händer – och samtidigt fokusera på det som är positivt och fungera. Det är viktigt och skyddande.

För det vi tänker, det manifesterar vi.

Ökad medvetenhet ger bättre liv

För att öka vår medvetenhet behöver vi spendera tid med oss själva. Varför inte göra det, för du är den enda personen som du med säkerhet kommer att ha i ditt liv – hela livet! Lägg tid på att ta reda på vem du är och vad du mår bra av. Bli din egen bästa vän. Och ta ansvar för att dig själv och det som omger dig i ditt liv. Endast du själv kan avgöra detta.

Vi är både skådespelaren och regissören på livets scen.

En väninna beskrev hur ett av de första stegen för henne var att börja ta ansvar för sig själv genom att försöka vara sin egen goda förälder. Det var förutsättningen för att hon skulle kunna våga ta tillbaka sin kraft/makt i livet, och för att hon skulle våga försvara och stå upp för sig själv. Hon behöver påminna sig själv många gånger om att hon hade val, se till att välja aktivt och vara medveten om de val hon gjorde under en dag. Som uppmuntran gav hon sig själv beröm och tackade sig för dem på kvällen.

När hon fick problem på sitt jobb fick hon åter påminna sig själv varje morgon, väldigt medvetet och bestämt, om varför hon gick till jobbet. Det var för att tjäna pengar både för sin överlevnad (hyra och mat) och för att kunna göra sådant som hon ville göra. Det hjälpte henne att ta sig genom den besvärliga perioden.

Vi har alltid ett val, och det är både vår rätt och vår skyldighet gentemot oss själva att använda dessa valmöjligheter. Vi kan välja det som är bra för oss och som ger vårt liv en mening (eller flera delmeningar).

Det är även bra att ge sig själv uppdrag som man ser till att fullfölja. Det kan vara en enkel sak varje dag, men att bestämma dig för någon bra som man fullföljer stärker ens själv inifrån. Det ger självrespekt men även självkärlek och självtillit. Det gör också att man lättare hör sin egen röst, som om den blir starkare och tydligare ju mer den känner sig hörd och besvarad.

Men som sagt, allt börjar med känslan – och hur man känner sig avgör. När vi inser att vi kan välja det, då har vi kommit långt. Det är något man övar på, och det ger resultat. Det bygger personlig styrka. Träning ger färdighet, för det vi tränar växer.

Livets lag

Allt enligt hur Livets lag fungerar:

  • Det jag matar, växer
  • Det jag tränar, stärks
  • Det jag tänker, manifesteras
  • Det jag känner, attraherar jag.
  • Det jag tror på, skapar jag.

Precis som en växt så växer det som du matar. Dina muskler stärks när du tränar. Det du tänker på och tror på förstärks, det får du mer av. Varje tanke ger upphov till en nervbana, så dina tankar permanentas och manifesteras rent konkret. Vi människor är starka känslovarelser, och det du känner blir även den energi du strålar ut – och därmed också vad du attraherar till dig.

Livets lag är inget jag själv har kommit på, eftersom det är Livets lag och följer principen i universum. Men jag har satt samman och formulerat det med dessa enkla formuleringar.

Det är oerhört viktigt därför att hjärnan kan inte skilja på det du tror på och det du vet – så därför blir det du tror på din verklighet. Ditt trossystem, det du tror på, är otroligt viktigt. Att kalla detta för ”placebo” och avfärda det som hokus-pokus eller slump är helt felaktigt. Använd denna enorma kraft istället. Det är unikt mänskliga – och vi besitter enoma krafter, om vi inser och börjar använda dem.

Vi alla är skapade av livet, så vi följer dess lagar. Vi människor kommer ur naturen, och vi är och förblir alltid en del av naturen. Vi behöver även leva i enlighet med naturens lagar för att kunna fortsätta att existera. Så är det.

Jag önskar dig en fin dag!

• Text delvis ur Nya Sluta Kämpa – börja leva (2016).

Bästa sättet att lära sig välja känslorna är Blissful Body-metoden – läs om den här!

Dr Sanna Ehdin