Magen – vår tredje hjärna

Idag pratar man om att vi har tre hjärnor. Storhjärnan, lillhjärnan och bukhjärnan. Vår bukhjärna styrs av det enteriska nervsystemet (ENS) och styr bland annat vårt immunsystem, hormonutsöndring och förbinder våra inre organ. Det enteriska nervsystemet är det som påverkas av bland annat IBS och många av de signalämnen som dominerar i detta system är lika de som finns i hjärnan. Jag brukar alltid säga att man ska lyssna mer på magkänslan än på sina tankar, alltså i detta sammanhang vår tredje hjärna.

Direktkopplingen mellan mage och psyket sker via tarm-hjärn axeln – via bland annat vagusnerven (kroppens största nerv som förbinder magen och hjärnan). 80 % av kommunikationen går faktiskt från magen till hjärnan. Har du en inflammerad tarm får du också en inflammerad hjärna. Mångas ångestproblematik kan därför försvinna när man läker ut sina magproblem.

På så vis kan man också påverka sina tankar beroende på tillexempel vilken mat man väljer att äta. De bakterier som har övertaget är också de som ”skriker” högst då de vill överleva och det resulterar i att du blir sugen på just den saken som de lever av tillexempel socker eller snabba kolhydrater. Om du istället börjar göda de goda bakterierna så kommer de tillslut sedan vara de som skriker högst och du blir sugen på annan sorts kost.

Man kan säga att ditt mentala mående börjar i tarmen då många av våra må bra hormoner tillverkas i tarmen, av våra tarmbakterier. 90 % av vårt serotonin och 50 % av vårt dopamin som är våra glädje och lusthormon som hjälper oss att känna tillfredställelse och engagemang bildas i tarmen. Därav är din mentala hälsa är beroende av en bra tarmhälsa.

Vidare har man sett en gemensam nämnare när man undersökt tarmfloran hon patienter med IBS, oberoende vilken IBS typ man har, att man har en annan uppsättning av mikrober och också fler toxiner och patogena bakterier, alltså icke bra bakterier.

Kostens betydelse

En viktig del är att tänka på vad man äter idag då kroppen har svårt att ta hand om den processade maten med alla tillsatser. Allt du äter kommer antingen förtrycka eller främja din hälsa. Man ska äta för att ge näring åt kroppens alla celler och inte för att bli mätt som de flesta ser på mat idag vilket jag själv gjorde förr.

Jag rekommenderar en antiinflammatorisk kost som består av rena varsamt tillagade råvaror utan tillsatser, gluten, mejeriprodukter eller socker. Fokus bör vara på en ren och näringstät kost med mycket grönsaker, goda fetter och långsamma kolhydrater. Tex fet fisk, nötter, sötpotatis, frukt och grönt, bär, avokado. Men också att få i sig goda bakterier i form av probiotika samt mat till de goda bakterierna alltså prebiotika som tillexempel lök, gröna bananer, kimchi, sparris, mm. En variation helt enkelt och lagat från grunden.  

Då tänker ni säkert, herregud det går aldrig. Och här agerar jag själv 80/20. Har du en bra grund och vardag så kommer du verkligen långt. Det är inte meningen att man måste göra allt eller inget utan det du klarar och gör är tillräckligt bra. Något jag lärt mig med tiden är hur viktigt det är att se allt du faktiskt kan äta istället för det du inte kan.

Små lätta tips för att hjälpa din matsmältning:

  • Tugga maten noggrant, gärna 30 gånger
  • Drick mellan måltiderna och inte till maten
  • Djupandas 5 min morgon och kväll
  • Tillsätt matsmältningsenzymer i perioder

Stresshanteringens lindande effekt på IBS

I flertalet studier har man kunnat påvisa att olika former av stresshantering/reducering haft god effekt på IBS symptom samt flertalet gånger visat sig vara lika effektiva som andra IBS riktade läkemedel. Genom att träna dig i medveten närvaro och aktivt komma in i ditt lugn och ro system, påverkar hela din matsmältning och magtarmkanal som förbinds via vagusnerven som tidigare nämnts, stimuleras vid avslappning.

I en studie gjord 2014 kunde man se att patienter med IBS hade signifikant högre nivåer av ångest och depression än friska kontroller. Man har även kunnat urskilja att personer med IBS har ett känsligare nervsystem och är i behov av återhämtning i större utsträckning då man lättare blir överstimulerad. När jag själv började min resa mot ett tillfrisknande var återhämtningen och stresshanteringen helt avgörande för hur mina magproblem antingen lugnades eller triggades.

Fakta IBS:

  • Diagnosen irritable bowel syndrome (IBS) betyder att tarmens rörelser och arbete inte kan fungera normalt och man får ofta därför diagnosen när man har kroniska besvär av buksmärta och avvikande avföringsvanor.
  • För ca 20 procent av alla som lever med IBS bryter det ut efter en antibiotikakur eller långvarig stress vilket är ett direkt kvitto på att tarmfloran utarmats av de goda bakterierna.

Från IBS och daglig ångest till glädje och en mage i balans

Mina problem med magen började redan som barn och utvecklades till svår IBS som styrde mitt liv i nästan mer än 15 år. Illamående i samband och efter måltid, kunde inte behålla maten, uppblåsthet, diarréer och mycket smärta. Min dåliga maghälsa och brist på goda tarmbakterier påverkade i sin tur min hjärna som var en stor del till i daglig ångest. Hur kommer jag till senare.

Jag har under många år symptomlindrat med alla möjliga behandlingar och preparat men när jag fann grundorsaken och bytte livsstil blev jag frisk. Mina problem grundade sig i bland annat en läckande tarm där slemhinnan i tarmen är skadad och gifter kan läcka ut i blodet. Det gjorde min kropp överbelastad och att den, redan sedan innan, inte kunde rena sig själv som den ska vilket ledde till olika former av stress och näringsbrister på organnivå.

Jag vägrade acceptera min diagnos och mitt hälsointresse växte. Jag tillägnade mig att kunskap om hur jag kunde hjälpa mig själv bli frisk från min IBS och ångest som jag fått till mig att jag skulle behöva leva med resten av mitt liv. Och även hur mina magproblem var de som orsakade min dåvarande dagliga ångest eftersom magen och hjärnan är i ständig kommunikation. Det är möjligt för alla att må bra men precis som för mig tror jag det handlar om att man saknar kunskap och verktyg för att kunna hjälpa kroppen att självläka. Genom att finna just dina obalanser och förutsättningar kan man själv hjälpa kroppen till självläkning och balans. Detta blev därför inte bara min läkning utan också min nya karriär där jag startade mitt bolag Glowing Health with Annica AB där jag nu hjälper människor att läka en gång för alla från grunden, och sluta att dämpa symptomen som egentligen bara är ett rop på hjälp från kroppen. Det vill jag vidare tacka Holistic Health Academy för som varit den sista avgörande delen i mitt tillfrisknande genom att jag fått individuell hjälp och fantastisk kunskap och verktyg för att kunna stötta min kropp till självläkning. Bästa investeringen i mitt liv! Är du nyfiken att veta mer om utbildningen kan du boka in dig på ett kostnadsfritt upptäckarsamtal.

Med de sagt så har jag gått från att ha skippat utflykter, blivit totalt begränsad där min mage styrde hela min vardag och liv är jag idag fri från både ångest och ständiga magproblem. Idag åker jag och vandrar i skogen, reser, går ut och äter med kompisar och allt vad jag känner för utan att behöva tänka på eventuella konsekvenser. Jag har fått ett nytt, helt ofattbart bra liv helt enkelt! 🙂

För mer tips, recept och inspiration följ mig på:

Nyfiken om jag kan hjälpa dig eller boka privat coachning:

“Life isn´t about finding yourself. Life is about creating yourself”

Soliga hälsningar

Annica