Många människor mår tyvärr dåligt lång tid efter sin Covidinfektion eller sin vaccination. Symtomen är dock väldigt varierande med bland annat hud- eller magproblem, värk i kroppen,yrsel, hormonell obalans, hjärtklappning, ökad trötthet i både muskler och huvud samt nedsatt kognitiv förmåga. Problem många inte hade tidigare.

Dagligen undersöker jag mina klienters blod med minst två olika tekniker för att få en bred bild angående varför dem fått sina nedsättande symtom. Efter ett år kan jag verkligen se ett mönster gällande vad som sker i deras blod. Vissa personer har alla olika faktorerna och dem mår allra sämst. De flesta har minst två olika faktorer.

Faktorer i blodet

Röda blodkropparna klumpar ihop sig eller bildar långa ”myntrullar”. Detta skapar en nedsatt förmåga att kunna syresätta muskler, organ och hjärnan. Därav den tilltagande tröttheten på flera olika plan då det även blir obalans mella syre och koldioxid. Kroppen läser hela tiden av syrehalten i blodet och om den blir för låg kompenserar kroppen detta med att försöka pumpa runt blodet snabbare för att hinna stresätta. Våra kärl är anpassade för att röda blodkroppar ska flöda fritt och dem i sin tur ska vara flexibla för att kunna ta sig igenom de allra minsta kärlen som tex i hjärnan.

-De röda blodkropparna tappar sin naturliga form. Detta sker när vissa näringsämnen blir för låga då dem prioriteras att användas av andra system än blodbildningen. Som t.ex. fettsyror som Omega 3 som ger oflexibla blodkroppar. B12 och B9 som leder till för stora röda blodkroppar eller järn som leder till för små. Vi behöver C-vitamin för att kunna använda järn korrekt. Men immunförsvaret behöver också C-vitamin. Samt drar levern tillbaka kroppens järn till sig när vi har en infektion.

Trombocyterna klumpar ihop sig i olika stora klumpar. Dessa ska klumpa=koagulera ihop sig när vi skadar oss så vi slutar blöda, samt aktiverar dem inflammation när vi får en infektion. Ju fler och ju större dessa klumpar blir ju jobbigare blir det för kroppen att pumpa runt blodet och dessa riskerar att bli en propp.

Underliggande infektioner kommer upp till ytan. Patogener så som bakterier, svamp och virus kan gömma sig nästan varsomhelst i kroppen. Plötsligt har kunden svamp och bakterier i stora mängder som cirkulerar i blodet. Detta betyder dels att immunförsvaret inte har orkat göra sitt jobb och dels att mjälten, lymfsystemet och utrensningssystemet med lever och tarmar inte har orkat rena kroppen.

Nedsatt aktivering av immunförsvaret. Vanligt är att de vita blodkroppar som vi har mest av = neutrofiler inte fungerar som dem ska. De blir vad som kallas hypersegmenterade dvs får för många inre kärnor, vilket sker bland annat pga för lågt B12. Samtidigt är flera av dem helt runda och inaktiva istället för att vara rörliga och jaga runt. För många neutrofiler under för lång tid skapar inflammationer och i sin tur smärta. För få gör att vi inte kan ta oss ann infektioner.

Fibrin flyter runt i blodet i stora mängder och hindrar en optimal cirkulation. Ofta kopplat till nedsatt funktion i levern.

Friska och fritt flytande röda blodkroppar
Ihopklumpade, deformerade röda blodkroppar samt fibrin

Varför sker då detta?

Tre viktiga delar är funktionen i din lever, mjälte och lymfsystem. De flesta har en nedsatt funktion i dessa. Dels utsätts vi regelbundet av olika toxiner som ska hanteras av lever. Många dricker för lite vatten vilket är A och O för att både lymfsystemet och blodet ska kunna flöda fritt. Specifika näringsämnesbrister som våra organ är helt beroende av är för låga. Då måste kroppen prioritera vilka system som ska få det som finns tillgängligt, resten får stå utan. Tills slut blir det symtom av detta.

Tyvärr har jag inte kunnat undersöka kunderna under pågående infektion. Men för en månad sedan fick jag och min familj den. Då hade jag äntligen möjligheten att utreda vad som skedde med mig.
-Jag hade huvudvärk första dagen men den försvann ganska snabbt när jag drick vatten med oraffinerat havssalt i.
-Värk i nästan alla leder och främst ländryggen. Då hör det ju till att jag samtidigt flyttade hela min mottagning under tiden. Men åkte till slut hem när febern anlände. Värken gick över med hög dos av C-vitamin komplex.
-Feber och trötthet i två dagar.
Efter 4 dagar mådde jag okej igen och började jobba dag fem. Men efter två dagar blev jag sämre igen med en känsla av lätt astma, något jag hade som barn. Men det gick över efter en dag. Började åter jobba, men efter ytterligare tre dagar kom alla mina gamla sjudomar samtidigt som ett brev på posten, men i mycket mildare form än förr. Öroninflammation, halsfluss och svampinfektion i underlivet.

Jag var ju dock förberedd på detta eftersom kunderna uppvisat att just detta kan ske. Då började jag utreda mer noga vilka näringsämnen som eventuellt var låga samt tog en produkt som är svampdödande innehållande Pau Darco, kaprylsyra, oregano och quercitin med mera. Mina underskott visade sig sedan stämma överrens med vad jag sedan sett hos mina klienter.

Vilken näring behövs?

Senste tiden har de flesta kunder genomgått sin infektion och de flesta visar vid undersökning underskott på vissa ämnen. Framförallt följande ämnen i fallande ordning med störst underskott överst:
E-vitamin – stort underskott. E-vitamin hjälper kroppen att lösa upp klumpbildningar i blodet och skyddar våra vävnader.
Fosfatidylkolin – ett ämne som behövs för bland annat levern, hjärnan och ingår i alla cellers membran/ytterhölje.
Jod och selen – jod behövs i alla körtlar i kroppen och till immunförsvaret, men är mest känt för att sköldkörteln är beroende av detta för att kunna bilda sina viktiga hormoner. Forskning från Karolinska visade redan 2015 att många gravida har brist på detta. Hur ser det då ut hos övriga invånare? Även selen behövs för sköldkörtelns hormoner och för att leverns ska kunna avgifta
B12 och B6 – behövs för att bilda blod, leverns avgiftning, bildning av signalsubstanser och könshormoner
Omega 3: EPA/DHA – behöver i nästan alla celler för att göra dem flexilba samt är ett väldigt effektivt antiinflammatorisk ämne. Många äter idag alldeles för lite fisk eller ingen alls
Q10 – är en stark antioxidant som skyddar våra celler samt behövs av immunförsvaret
Svavel – behövs för leverns avgiftning och i våra vävnader
Elektrolyter varierade mellan magnesium, kalium och/eller natrium

Utöver dessa ämnen varierade det sedan mellan andra vitaminer, mineraler och aminosyror. D-vitamin och zink verkar de flesta insett att de bör äta och hade därför sällan låga nivåer av.

Labbprover hos sjukvården

Tyvärr utreder inte sjukvården speciellt många näringsämnesbrister och därför missas helt denna aspekt för ett tillfrisknande.
Ihopklumpning av blodkroppar missas vid rutinprover hos vårdcentralerna eftersom man måste använda antikoagulantia i provrören för att blodet ska klara sig tills det når labbet.
Långvariga infektioner som kroppen inte orkat ta hand om ger inte längre utslag på de prover som tas för att undersöka om du har en infektion = CRP, sänka och de olika vita blodkropparnas nivåer. Man utreder inte heller om de vita blodkropparna aktiveras korrekt utan räknar dem enbart.
Nedatt leverfunktion missas då man enbart har några få prover för detta jämfört med hur många olika funktioner vår viktiga lever har.
Lymfsystemet är ett relativt ”nytt” system och därför saknar vården fortfarande djupare kunskap och framförallt effektiva behandlingar.
Dålig kvalitet på dina blodkroppar missas om du har ett bra Hb-värde och ett ok MCV = medelstorlek på blodkropparna. Men samtidigt underskott av B12/B9 och järn ger ett bra medelvärde.

Vad kan du göra hemma?

Om du är drabbad av långtidssymtom kan du börja göra mycket hemma själv genom att:
-se över din kosthållning så den främjar din kropp och alla dess olika system. Broccoli, blomkål, brysselkål, mörkgröna blad som ruccola och mangold, päron, bär och olika fettsyror samt kvalitativa proteiner
-läs på gällande i vilken mat ovan nämnda viktiga näringsämnen finns. Bifogar en lista här…
-dricka främst vatten under hela dagen då inre uttorkning är mer vanligt än vi tror. Drycker som kaffe, läsk, energidrycker och alkohol stressar hela vårt inre
-stötta ditt lymfsystem och dess flöde. Titta på lymfövningar efenvård på youtube och lär dig mer. Gå om möjligt på lymfmassage
-eventuellt börja med en bra multivitamin och Omega 3-tillskott om du inte redan nu åter något sådant. Framförallt om du har en sämre kosthållning eller äter mycket färdigmat eller processad mat
-se över din stress i livet. Stress drar ner vårt immunförsvar. Prioritera att förändra sånt som du själv kan styra över
-använd människovänliga produkter på din kropp och i ditt hem så du slipper onödiga toxiner som din kropp ska försöka rensa ut. Gifter prioriteras alltid före annat

Jag efterfrågar ett ökat samarbete mellan den konventionella sjukvården och privata terapeuter inom olika yrken för människornas välmående och tillfrisknande. De flesta av oss alla har ju valt våra yrken då vi har en inre passion för att hjälpa människor bli friska.
Samtidigt som jag hoppas att fler och fler människor ska få upp ögonen för vad våra kroppar faktiskt är helt beroende av för att må så bra som möjligt i dagens samhälle, både psyksikt och fysiskt, samt att vi kan påverka det mesta med våra livsstilsval.

Läs och se mer här:
Forskning om jodbrist
Vad gör blodet
Om E-vitamin
Om trombocyer
Bilder på blod
Video om outläkta infektioner
Video om lymfsystemet