(29/4-09) Föreläste i kväll i Finska Österbotten, i en av de vackra finlandssvenska bygderna längs Östersjön. Det var på Kronoby folkhögskola, i skolbyggnaden som är över 100 år gammal och mycket vacker och själfull sal. Solen sken in snett genom de gamla fönstrena och det var fullsatt till sista cm med 200 personer som kommit för att lyssna.

Det blev en magisk kväll. En alldeles speciell energi och närvaro, säkert för att det var på detta ställe ute i vackra naturen med frid och harmoni en stilla, solig aprilkväll. Folk var glada och det var positivt – vilka härliga finlandssvenska människor! Och jag mäster att ju mer jag vågar säga det jag tror på och vara sann och närvarande, desto häftigare blir livet!

Det var nog gamla rektorn Signes själ som hade en vilande hand över det hela. Hennes porträtt satt på väggen i salen och jag tittade på det flera gånger. Hon dog på 40-talen med betyder tydligen mycket för skolan fortfarande. Jag gick en promenad i det friska, lite kyliga vädret efteråt och kände hur detta är en bygd med förankring, stolthet och rötter. Det är en skön känsla.

Särskilt för mig som egentligen är rotlös, och alltid har varit det. Det vill säga att jag inte har någon specifik hemplats, det närmaste är väl Bjärehalvön i Skåne. Det gör samtidigt att jag trivs och passar in på många ställen (så länge det är vid hav eller vatten). Men framförallt i vacker natur med frisk luft. Det är därför jag har svårt för Stockholm, en i många avseenden vacker och härlig stad. Jag borde ha en bostad här för det är praktiskt när jag är här och arbetar. Men det luktar så illa av avgaser och dålig luft nästan överallt och jag klarar inte det längre.

Det känns som en mänsklig rättighet att inte behöva dra in dålig lukt och förorenad avgasluft hela tiden… Är det ett konstigt krav?

På 70-talen var vattnen runt Stockholms öar helt förorenade så man kunde inta bada där, men det kan man nu sedan många år. Kan man inte göra en insats för en renare och stadsluft i Stockholm? Det skulle vara fantastiskt. Det lär vara en av de smutsigaste städerna i Europa med avseende på luften, bland annat för att man tillåter stora färjor med billig skräpdiesel stå o spy avgaser halva dagarna mitt i centrum. Förbjuda dubbdäcken är en annat bra insats. Och begränsa trafiken i centrum mer, högre skatter t ex. I Köpenhamn cyklar mer än halva befolkningen till arbetet. Luften är definitivt bättre där.

Nåväl, jag är fortfarande kvar i tanken och själen (och kroppen) i denna stilla och vackra kväll med fågelkvitter mot tyst bakgrund. Det är själsligt starkt här, och roligt att få komma och vara en del i processen här med hälsa, nya maten och den personliga, inre tillväxten! Jag kanske sår lite frön och väcker det som redan finns inom människor i denna viktiga tid att mänskligt uppvaknande.

Nu är det dags för lite nattdrömmar.
natti, natti!

Många sköna, visa kvinnor!

(29/4-09) Den nya workshopen “Den visa kvinnans väg” i söndags var en succé och det var verkligen roligt att hålla en heldag – så räkna med att det blir flera och runt om i landet! Det var härlig stämning och så positivt att sätta fokus på dessa frågor. Nu börjar det hända mer än vi anar…

Är i Finska Österbotten nu för att föreläsa i kväll för ett fullsatt auditorium, det blir på svenska för det är Finlandssvenska bygder här. Solen skiner och det är vackert, lite tidig vår här med lite snö på backen fortfarande. Har haft två intervjuer för Hufvudstabladet i Helsingfors och för Österbottens tidning här. Kul – mina böcker är verkligen populära bland den finlandssvenska befolkningen och jag kommer troligen till Helsingfors i höst med föreläsning och workshopen.

Dr Sanna Ehdins bloggSanna ord 2009