(25/1-08) Sitter i innersta rummet omgiven av palmer och exotiska träd i Edward Anderssons växthus i Bergianska trädgården. Hör fågelkvitter och upptäcker att en liten bofink tagit sig in i det allra heligaste. Han (eller hon) flyger runt och pickar lite här och där. Verkar väldigt nöjd på det hela taget. Undrar om den tänker på att det är kallt och regnar ute och att den just tagit sig in i paradiset? Vet inte vad de har för tidsbegrepp, men troligen inte. Här är ju allt fantastiskt så varför bekymra sig om allt det andra?

Det är ju själva konsten, att vara här och nu i det som är bra och inte ens ägna det förflutna en tanke eller fundera på det som ska komma. Jag ser på fågeln och lär mig av den. Blir glad över dess pigga kvitter och glada undersökande av allt. Tar en paus i skrivandet och njuter av allt det gröna och sköna. Det doftar av mylla, klorofyll och friska plantor.

Ute i stora växthuset blommar åter Mandelträdet. Det har gått ett år sedan jag skrev om det sist och ännu en cirkel är sluten. Jag rekommenderar varmt ett besök i Växthuset på Bergianska för att se mandelträdets kala grena grenar med fullt av väldoftande, vita blommor. Det är en vacker syn. En lisa för själen i kontrast till det grå regniga vintervädret utanför. Vi har rätt att skapa oss våra oaser i livet, och detta är en sådan!

www.bergianska.se

Från oaser till aoser. Var i förrgår och lyssnade på ett informationsmöte som Branschrådet för InnovativHälsovård (BRIH) ordnade. Enligt EUs nya maxdoser för kosttillskott är två morötter hälsofarliga (!) och de varnade bland annat för riskerna med en restriktiv begränsning av kosttillskott.

Man vädjade till Livsmedelsverket att framföra att EU-kommissionens föreslagna högsta tillåtna dygnsdoser bör fastställas byggt på oberoende vetenskapliga analyser och inte som ett resultat av politisk kohandel. Med på mötet var bl a en representant från Livsmedelsverket som sitter med i gruppen för dessa regleringar. Hon tog rikligt med anteckningar och hoppas att mötet var informativt för henne och livsmedelsverket.

Informerade gjorde även Robert Verkerk, vd för the Alliance for Natural Health (ANH), som drev ett mål mot EUs kosttillskottsdirektiv till EG-domstolen. Han visade tydligt på att det är lönt att försöka påverka. Flera av de begränsande regleringar som EU-politikerna från början var övertygade skulle “rädda” vår hälsa, fick de sen klart för sig att det var styrt från läkemedelsindustrins lobbyister. Följdaktligen röstades de förslagen inte igenom.

Läs mer här

Lite ny läsarrespons:

Jag har varit en medveten konsument sedan 2003. Startskottet var en sommar tillsammans med ”den självläkande människan”. TACK! Det mesta du förutspått har blivit allas sanning till slut. Tack för din insats som kunskapsspridare, debattör och samhällsförändrare. Ett jobb som gör världen bättre!
Sara
ps. Kunskapen om hur vår mat framställs sprids ju nu som en löpeld. Personalen i charken i vår ICA-butik läser just nu ”Den hemlige kocken” och letar omanipulerad skinka (inte det lättaste). Årets julklapp 2008 blir nog en köttkvarn. 🙂

Du är så otroligt inspirerande och har verkligen lyft fram viktiga hälsofrågor i Sverige. Tänk om den svenska läkarkåren kunde förstå hur viktigt det är med näringslära m.m. Kanske kan du påverka dem genom dina föreläsningar, så att vi i Sverige inte behöver skämmas för att ligga så långt efter på hälsofronten jämfört med ex. Danmark och Tyskland. Det behövs ett samarbete mellan läkarna och den alternativa vården i Sverige. Du är den enda som jag vet som skulle kunna lyckas med detta. Lycka till!
Susanne

Blogg Arkiv 2008Dr Sanna Ehdins blogg