Jag såg just ett avsnitt av ”Mästernas Mästare” och kände verkligen både stark empati och frustration angående en kvinnlig boxare som flera år efter sin boxningskarriär fortfarande lider av bland annat koncentrationssvårigheter, hjärndimma och hjärntrötthet. Empati är naturligtvis på grund av att hon är en kämpe med ett handikapp som stör hennes hälsa, glädje, och livskvalité. Frustrationen är att hon troligtvis har inte fått en kraftfull multimodal rehab program som har kunna återställa hjärnhälsan efter alla hennes smällar. Jag ser ett onödigt handikapp på grund av brist på integrativ rehabprogram som saknar en kombination av minst 5, helst 7 viktiga rehabprocesser som leder till mer framgångsrika resultat.

  1. Kraftfullt och rätt tillskott: Massiv intag av anti-inflammatorisk och detoxande näringstillskott vid första 2–3 akuta veckor, just för att motarbeta svullnad i huvudet, pga skador till vävnad och en kombination av inflammation, en inadekvat eller ökad immunrespons (cytokinstorm) och detox av skadad eller dödat vävnad, celler och intracellulära partiklar (autofagi). En kombination tex av 3–10 gram EPA och 2-6 gram DHA, samt hög dos curcumin, quercetin och liposomal glutation hjälper detta, samt motarbeta infektioner, samt ökar blodcirkulationen, syresättning, näringstillförsel. En mycket högkvälitets multivitaminmineral med hög dos bör helst intas varje dag (tex 2-3 styck med 2-3 mål).
  2. Optimal kost och näring: En anti-inflammatorisk glutenfri, växtbaserad medelhavskost liknande MIND kosten som beskrivs i boken: Rädda Din Hjärna Nu. Med extra intag av tex sardiner, kokosfett, curry, ägg, valnötter och avocado. Varje morgon lagar man en extra supernäring morgon smoothie för läkning av hjärnan innehållande tex blåbär, avocado, grönpulver, ruccola/spinat, MCT pulver eller olja och chilipeppar.
  3. Behandlingar efter dag 2–3: tex kraniosakral, naprapati, osteopati eller kiropraktik, lymfdränage, reiki,
  4. Sjukgymnast och egna rehabövningar som ökar cirkulation, bidra till bildning av frisk vävnad, bättre lymfdränering, ökar rörlighet och avslappning vid hals, axel och muskler, ligament och ledband rund omkring nacke och huvudet.
  1. Vagusnerv och parasympatiskt stärkande program, med tex meditation, visualisering, gurgling, sång, nynnande, andningsövningar. Alla läkning sker vid ett tillstånd av parasympatisk dominans.
  2. Traumabehandling, bearbetning och läkning av en terapeut som hjälper vid: själva trauma tillfällit/tillfällen, obehagliga drömmar, minnen, känslor och tankar. TFT, EFT, Tappning, EMDR, KB terapi, Hypnos, mm kan alla hjälpa läkande och avlägsnande av trauma, stress och fobier.
  3. Innovativa behandlingar och övningar som Life Kinetik, bordtennis, Brain Tap, Tryckkammare, Transmagnetic Stimulation, Frekvens och ljusbehandling och många fler beskrivs i boken: Rädda Din Hjärna Nu. Att göra många saker rätt samtidigt i stället för några saker ger oftast mycket stärkare och bistående resultat för de som lider av akut eller kroniska hjärnskakningar eller andra besvär som drabbar hjärnan och resten av kroppen. Om en person är inte helt återställd från en hjärnskakning eller olycka så gäller det att kombinera och integrera många bra strategier samtidigt. Kroppen jobbar aldrig med ett system åt taget—allt är integrerat och allt sker samtidigt. Integrativ- och funktonsmedicin får oftast bäst resultat när man ta vara på bästa från både konventionell medicin och olika typer av komplementär och traditionell medicinska traditioner och kompetenser.

Av Peter Wilhelmsson, funktionsmedicinsk naturläkare (SNLF. IFMCP)