En personliga reflektionhär är första avsnittet i min avslutande Epilog (efterord) i Sannas Fastebok.

Har du tänkt på att tystnad är en bristvara? Jag sitter på ett café och skriver detta och bakgrundsmusiken dunkar på, precis som det gör nästan överallt numera. Denna ständiga ljudmatta, ofta med syntetisk musik… varför? Är det farligt med tystnad? Ljudpauser – som stillar de yttre intrycken. Så att man känner och hör mer inåt…

Det är som att vårt samhälle är dimensionerat för ständig aktivitet och att alla sinnen ska engageras maximalt – mängder av synintryck inte minst på alla skärmar. Ljusflimmer, ljudbruset och ett ständigt små- eller storätande… Visuell, audio och oral stimulans hela tiden har det blivit. Är det så vi vill ha det? Stopp och nej – vi behöver pausa från mycket nu.

Fasta är tystnad. En fasta utförd på rätt sätt ger en vacker tystnad i kroppen. Den stillar allt, och bäddar för en inre harmoni. Det är en fantastisk upplevelse. Utmanande ibland eftersom vi blivit vana vid att äta ofta och mycket, som om maten vore trygghetssnöret i tillvaron. Visst är måltider positivt, socialt trevligt och skapar gemenskap – men ätandet har blivit så mycket mer idag. Som en drog där alla emotioner kan tryckas ner eller släppas upp med dryck och mat. Matutbudet är förvirrande stort också, så mycket att välja på hela tiden – är det så vi vill ha det?

Jag tror att efter en längre tids accelererande intensitet kommer något helt annat.

Yangdominans övergår till mer yin. Addictionsamhället når sin mättnad, för det leder inte till mer tillfredsställelse utan tvärtom ger det ökad tomhet och alienation – isolering. Folk kommer att stänga av och stänga ner mer och mer. Vara försiktigare med det digitala och söka mer mänskliga kontakter, öga mot öga – hjärta till hjärta. Åka på fasteretreater med yoga och fastevandra. Läkas i grupp, arbetandes för samma mål. Intresset för till exempel Mindfulness och Blissful body-metoden  kommer att explodera. Därför att många är trötta på att må dåligt, eller snarare på att aldrig må riktigt bra.

Många dömer sig själva där de är, eftersom de upplever att de kämpar – och de tycker att det borde vara annorlunda. 

Allt fler väljer att lägga mer tid på att vårda och stärka sin hälsa. Söka sig till det sparsmakade enkla – för att själen gillar det. Vattenfastan erbjuder just det, enkelhet och frid – samt bästa läkningen på flera plan. När vi tystar det yttre och stillar surret av röster, som under en meditation, får vi kontakt med något helt annat. Något nytt kan födas fram.

Livet är en resa, ständigt nya saker, att upptäcka och lära sig.  Vi är här för att uppleva och lära oss, om livet och oss själva. – Sanna Ehdin

Dr Sanna Ehdin

.

(Foto: Alex Berta, Unsplash)

Böcker & MediaSjälvläkning