Mensvärk. Något som är helt normalt, nästan alla har det, det har vi fått lära oss sedan vi var unga. Men, låter det inte lite konstigt att du är designad att ha ont några dagar varje månad? Är det verkligen ett normaltillstånd för din kropp att känna smärta? Nej, din kropp är betydligt smartare än så! Smärta är en indikation på att något är fel i din kropp, och om du lyssnar ordentligt till kroppen kan du reda ut vad det är som orsakar din smärta och på så sätt bli av med din värk. Om du lider av mensvärk kan det bero på flera olika orsaker. Några av de viktigaste sakerna att jobba med om du lider av mensvärk är din tarmhälsa, hormonbalans och inflammationen i kroppen.

Gång på gång visar forskning hur viktig vår tarmhälsa är för vårt välmående, och det gäller även mensvärk. Lider du dessutom av svullen mage, diarré, förstoppning eller gaser i samband med mens är det ett tydligt tecken på att du bör jobba med din tarmhälsa.

Hormonerna och deras välmående spelar stor roll för din mensvärk. En kropp med hormonella obalanser upplever ofta värk i samband med menstruation, framförallt om det inte är balans mellan östrogen och progesteron.

Inflammation i kroppen skapar obalans mellan prostaglandinerna (hormonliknande ämnen i kroppen) vilket i sin tur leder till ökad mensvärk.

Men, det finns flera saker du kan göra för att minska din mensvärk. Ge dig själv chansen att kunna leva ett liv där din mensvärk inte begränsar dig!

Bästa tipsen för att minska mensvärk:

  • Uteslut all sorts koffein. Koffein stressar din kropp, och en stressad kropp ger mer mensvärk.
  • Ät så ren mat som möjligt, mat ska inte ha långa innehållsförteckningar.
  • Ät bra fetter som avokado, nötter och kokosolja för att boosta dina hormoner.
  • Få tillräckligt med sömn och återhämtning.
  • Vissa kosttillskott kan hjälpa dig (ta hjälp av en hälsoterapeut eller liknande för att ta reda på vilka tillskott som just din kropp behöver).
  • Minska stressen i ditt liv t.ex. genom djupandning, meditation och skogsvistelse.

Besök gärna min hemsida om du vill veta mer om mig https://sjoholmpernilla.se

Av Pernilla Sjöholm