(18/1-09) Är på en stor rekreations- och Sparesort i USA och det blev ett strömavbrott i över en timme ikväll. Det blev alldeles svart överallt och folk och barn skrek till av oro. Men när den första chocken lagt sig blev det alldeles tyst och fridfullt. Det var lugnt och stilla, endast vågornas brus hördes lite avlägset. Alla ljud mer tydliga i mörkret. Det fanns blockljus att tända på rummen så man såg lite, det blev en vacker inramning med svaga ljus i fönstrena.

Upplevelsen påminner om hur sårbart vårt moderna samhälle är, hur nästan allt slutar att fungera när strömmen går. Men hur skönt det är med tystnaden när inga apparater, musik, TV kylskåp eller ventilationer går. Fridens.

Vi gick upp till baren i hotellets lounge och där satt människor samlade kring tända ljus o samtalade lågmält. Det var tyst och ganska mörkt. Skönt. Endast drinkar och dryck serverades, ingen mat kunde lagas i mörkret och utan fungerande fläktarna. När sedan strömmen kom tillbaks efter ett långt tag blev det som en ny liten chock. Det blev ljus överallt, musiken kom på i högtalarna och folk började tala högre. Nästan lite overklig skillnad. Alt var på igen.

Det påminner om hur viktigt det är att stänga av knappen lite då och då. Vi märker inte hur mycket som är igång, bakgrundssorl och ständiga intryck. Det har blivit vardag i moderna samhället. Därför behöver vi ta en paus och bara vara o vila i nuet. Det är så lätt att det ena avlöser det andra annars…

Take a break – a power-break som ger power till dig!

Dr Sanna Ehdins bloggSanna ord 2009