Hej härliga du!

Vi alla strävar naturligt efter att må bra och känna oss lyckliga.

Under många år förstod jag inte att jag själv skapar min egna lycka, utan förväntade mig att andra skulle göra det åt mig. Min lycka, vad jag vill ha i livet och framförallt hur jag vill leva mitt liv.

Idag vet jag bättre och jag har skapat min dröm, att vara lycklig och göra de saker som gör mig lycklig. Men det krävs träning!

Jag kommer nu att ge dig tips som fungerat för mig, och hoppas att jag kan inspirera dig till mer lycka!

Så blir du lyckligare!

Varje dag har vi mellan 80 000 – 120 000 tankar (beroende på hur mycket det snurrar där uppe).

90 % av alla dessa tankar tänkte vi igår och dessutom är 80 % av alla dessa tankar negativa. Vår hjärna är utformad att oroa sig, för att skydda dig mot hot i din omgivning. Så du skall vara på din vakt.

Förutom alla tankar, så behöver vi också ta olika beslut varje dag, vilket brukar ligga mellan 2 500-10 000 stycken. Hjärnan kräver ca 25 % av all din totala energi och desto mer tankar du har desto mer energi kommer den att kräva av dig.

Oftast oroar vi oss för framtiden. Man fantiserar ihop något som inte finns ännu. Vi lever alldeles för lite i nuet, och tyvärr mer i dåtid eller i framtid. Sedan baserar och skapar vi vårt liv utifrån de grunderna.

Kan du inte sluta oroa dig, eller du går omkring med ångest, eller du har kanske svårt att luta dig tillbaks och njuta av livet?

Det är inte något fel på dig. Det är bara en förståelse för den mänskliga hjärnan och att du själv kan påverka din egen lycka, för den finns hos alla.

Som jag nämnde ovan så vill hjärnan skydda dig från fara och vi är tyvärr inte skapta för att vara ”glada” på naturlig väg.

En bra miljö för våra mikrober i tarmen är en förutsättning till att vara lycklig. Vi bildar till 95 % av vårt serotonin (vårt må bra hormon), i tarmen och endast 5 % i hjärnan. Därför spelar det en stor och viktig roll hur tarmen mår.

Vilka misstag kan vi göra?

Vi skyller ofta i från oss på annat. När vi inte mår bra. Det är lättare. 

En sak man kan skylla på är tiden.

– Jag har inte tid……

Det är vanligt att det är grunden för vårt tänkande, att skapa en illusion, något som inte finns. Därför kan vi heller inte fånga den.

Det är som att jaga något som inte finns och det kommer bara att komma längre i från en, desto snabbare man kör på. Det gäller att förstå vad varje ögonblick verkligen är.

Du är inte i tiden, tiden är i dig. Närvaro är inte att fånga tag i en liten del av något som dessutom kör i från dig. Närvaro är att låta dig uppleva det. Att vara närvarande och uppskattande, både i det lilla och i det stora.

Hjärnan väljer mellan två olika lägen:

1. I fokus (spänt läge) 

2. I kreativitet (avslappnat läge)

Hjärnan kan inte vara i båda lägen samtidigt. Det innebär att du kan välja i vilket läge du vill att hjärnan skall vara i. 

När hjärnan är i fokus är den mer begränsad och du är mer spänd.

Det läget är bra när du skall fokusera på en enda sak. Skall skriva en tenta eller något annat som du behver vara fokuserad på här och nu.
– Du kör så det ryker mot ett mål!

I ett kreativt läge är du mer avslappnad. Här befinner sig nervcellerna i hjärnan härs och tvärs, vilket gör att hjärnan kan ta in mycket på en gång.

Nu utvecklas kreativitet och här hittar du lösningar på saker och ting. Det sker först när fokus är bortkopplat.

När du mediterar hamnar hjärnan i ett mer kreativt läge. 

Genom att vara nyfiken och ställa frågor kommer du att aktivera den avslappnade delen mer. Meditera, utgå från kärlek och ta inte livet för på stort allvar, så kommer hjärnan också slappna av och du mår bättre. Du kan själv träna upp så du kan bestämma när du vill ha fokus och när du vill ha kreativiet. Vilket blir en superkraft att kunna ta fram när du behöver.

Något annat som kan vara vanligt är att man föreställer sig att allt kommer bli bättre, om jag bara gör si eller så. Men sanningen är att det finns ingen bättre stund att vara lycklig på än just nu. Så börja direkt och sluta tänk och fundera så mycket på framtiden, om jag bara träffar den rätta, bara jag skaffar barn, eller när sommaren kommer, då blir det bättre.

Vårt liv kommer alltid vara fullt av nya utmaningar och besluta dig därför att vara lycklig fullt ut här och nu!

Den tanke du matar överlever och det du fokuserar på växer. Du har säkert varit med om att du har hört två olika personer berätta helt olika hur de upplevt en och samma sak. Det kan ha att göra med att den ena fokuserade på det vackra, roliga och det som var bra och den andra mer på problem och det som inte var så bra.

Börja med att titta ner i din ficka och gräv efter den stinkande fisken som kan ligga där – det som du inte vill prata om och som ligger där och trycker och oroar dig.

Så länge den oron får ligga kvar, kommer det också vara svårt att läka eller bli lycklig. Det är när du sätter ett namn på känslan, vad det är och hur det känns som du kan börja förstå den.

a upp den på tal, våga att lyfta det du är orolig för till andra. Du kommer att märka att det är fler än du som oroar sig för samma sak.

Det är först när du ser oron och vad det är, du kan göra något åt den.

Lägg den stinkande fisken på bordet och ställ dig följande frågor:

1. På vilket sätt är denna trosföreställande tanke sann?

2. Hur lärde jag mig denna tanke? Vem var det som lärde mig denna “så kallade sanning”?

3. Vad kommer det att kosta mig om jag inte ger upp denna tanke nu? När det gäller min hälsa, min familj, min ekonomi och min relation m.m.

4. Hur kommer mitt liv förändras genom att jag ger upp tanken?

5. Försök att leva dig in i tanken och hur det känns när du har gett upp tanken, hur mår du då?

6. Till vem kan jag dela mina tankar till? 

7. Vad är det första jag skall agera på, när det gäller min tanke som oroar mig?

Mycket av dessa saker får man arbeta med i utbildningarna hos Holistic Health Academy. För hälsa är så mycket mer än att bara träna och äta bra. Här kan du läsa mer om utbildningen till Hälso och livsstilsterapeut.

Kram
Johanna – din hälsohero

Holistic Health AcademyJohanna Bjurström