Precis som vi tränar musklerna för att bli starka behöver vi träna Lugn och ro-systemet för att få ett inre lugn. Oro och stress sätter sig lätt i buken, vilket påverkar tarmarnas funktion och vår matsmältning. Eftersom hela 80 procent av immunförsvaret finns i buken, är det mycket positivt för vårt immunförsvar att både motverka stress och främja lugn, bliss och ro. Samt att 80 procent av kommunikationen går från buken till hjärnan – så att lugna kroppen, andningen och buken är viktigt! Här är min enkla AVB-metod som på tre minuter lugnar andningen och hela kroppen.

Lugn och ro-träning tar hjälp av dina starkaste system för att skapa lugn. Vår kropp är nämligen designad för att fungera optimalt i lugn och ro-tillstånd, det som även kallas för bliss: stilla frid, harmoni, lätt glädje och lätthet. Det gynnar alla processer i kroppen! Stress är ackumulerade spänningar och kroppen går in i kamptillstånd, vilket är ok kortvarigt men inte att stanna i. Allt fungerar sämre då, så börja träna upp din inre lugn!

Min lugnmetod kallas för AVB-metoden och det står för andning, vagus och buken. Det innebär att du involverar och stimulerar lugn andning och lugn i hela kroppen med hjälp av kroppens största nerv, vagusnerven, och buken. Genom att använda din kropps medfödda intelligens kan du snabbt lugna hela dig. Det hjälper till att skapa en nödvändig distans från en stressande tillvaro så att vi kan må bättre, och det förbättrar matsmältningen vilket förbättrar allt!

Man ser lugn som avsaknad av aktivitet. Men det är helt fel eftersom man också måste aktivera det läkande och lugnande system som främjas av oxytocinet”.

Det säger professor Kerstin Uvnäs Moberg, internationell pionjär som var först i världen med att definiera betydelsen av vårt lugn och ro-system. Hon har speciellt forskat på beröringens avgörande betydelse för hälsan, hormonet oxytocins betydelse för vår utveckling från start.

Gör så här: Sitt eller ligg med benen parallellt, så inte korsade ben! Skapa avslappning bara genom att hålla en minut på varje ställe. Det är energipunkter som ger önskat resultat snabbt:

1. A-punkten

A-punkten står för andning. Stanna upp och ta ett par djupa andetag. Du aktiverar en djup bukandning genom att ta ena handens fingrar (den vänstra) och sätt samman fingertopparna till en blomma. Sätt denna fingerblomma på den nedre delen av bröstbenet, ungefär mellan bröstvårtorna. Håll på den punkten i en minut eller mer, och andningen blir med en gång lugnare och djupare. Håll din uppmärksamhet fokuserad på din andning/bröstkorg. Andas sakta in och ut genom näsan genom hela övningen. En djupare andning ger automatiskt avslappning.

2. V-punkten

V-punkten står för vagusnervens aktivering. Använd samma fingerblomma och lägg på en viktig vaguspunkt som finns vid nackens fäste. Håll där nacken tar slut invid ryggen, ovanpå nedre nackkotan. Fortsätt att andas lugnt medan du håller lätt med fingerblomman i en till två minuter. Beröring av detta område gör att vagusnerven slappnar av – och därmed resten av kroppen.

3. B-punkten

B-punkten stimuleras genom att lägga ena handen på buken, strax under naveln. Fortsätt att djupandas. Att beröra huden direkt med handen ger bäst effekt, men det går fint ovanpå kläderna. För handen sakta runt i cirklar medurs på buken i en minut. Då produceras även oxytocin, vårt lugnande må bra-hormon. Din kropp har nu försatts i ett betydligt lugnare tillstånd, vilket är mycket bra.

.

Lugn viktigt för bukhjärnan

Så här enkelt lugnar du din mag med lugn och ro-träning. Det är lätt att göra och komma ihåg: AVB – andning, vagus och beröring på buken. Det är gynnsamt att göra flera gånger under dagen, för det tar bara ett par minuter och kan resultera i att majoriteten av all stress försvinner! Nedan förklaras varför lugn är så viktigt och vad bukhjärnan är.

Tarmen är ett ekosystem där tarmfloran tillsammans med tarmslemhinnan bildar ett eget organ och buken är en immuncentral. Immunsystemet börjar i tarmen, där majoriteten av immunförsvarets celler finns i mag-tarmkanalen.Men det finns även en mängd signalsubstanser (neuropeptider) som bildar en egen liten hjärna i mag-tarmområdet. Den kallas för ENS (enteriska nervsystemet) eller bukhjärnan.

Bukhjärnan kommunicerar mycket med huvudets hjärna, men även med resten av kroppen via vagusnerven. Det är kroppens största nerv, vilken påverkar alla inre organ. Hela 80 procent av kommunikationen går från buken till hjärnan, så buken informerar hjärnan vad den exponeras för och vad hjärnan behöver aktivera och producera. Detta högt intelligent samspel har utvecklats under mycket lång tid.

Fakta: Bukhjärnan – eller enteriska nervsystemet, ENS – är sammansatt av nervvävnad som sitter i cellväggen (slemhinnan, endotelet) på matstru- pen, magsäcken och i tarmkanalen. ENS består av över 100 miljoner nervceller, vilket är fler än cellerna i hela ryggmärgen. Bukhjärnan ver- kar i hög grad självständigt, och fungerar väl utan kontakt med hjärnan (CNS). Dessutom går 80 procent av nervcellernas kommunikation från buken till hjärnan.

.

Betydelsen av lugnet

Om du är stressad eller lugn så påverkas både bukhjärnan och tarmfloran direkt. Forskare har visat att när vissa bakteriestammar finns i högre halt i tarmen så skapar det kraftigare aktivitet i hjärnans center som har med depression att göra. Det kommer mycket intressant ny forskning inom det här området. Men det är komplext så vi får ha tålamod med nya rön och ny förståelse.

Så länge kan du gå in för att lugna magen flera gånger per dag med lugn och ro-träning, speciellt innan du ska äta eller vid vattenfasta. Ju mer av din medvetenhet som finns i en lugnare mage och ju bättre kost du väljer, desto bättre kommer magen att fungera.

Det är nödvändigt att kroppen slappnar av, för då fungerar kommunikationen i och mellan nerverna bättre. Du gör gott för dig själv genom att försöka leva i ett avslappnat tillstånd så mycket som möjligt. Det är vad jag kallar för bliss – lugn och ro och bra att upprepa Lugn och ro-träning ofta så att det blir en positiv prägling.

Ibland kan det räcka att hålla på vagus-punkten i 1–2 minuter för att få ett stort, avslappnande skifte i kroppen. När jag gjorde detta före ett skrivpass blev jag så avslappnad att jag fick gå och lägga mig och vila en stund! Det fungerar …

Dr Sanna Ehdin