Går det ens?

Jag vet faktiskt inte, men jag tänker ta och försöka, jag räknar inte med att lyckas med det i år. Kanske inte de närmast 5 åren heller, men målet är självklart – jag ska inte behöva köpa grönsaker när det är sommar. Jag är ganska så säker på att sommaren kommer vara vår primetime nu i början. Jag är även ganska så säker på att vi kommer leva rätt gött på sommaren. Är också rätt säker på vi kommer äta väldigt mycket kål i vinter. Men sanningen är den att jag skördade sallad i November förra året. Ja nu bor jag bor i Norra skåne, men det är ändå rätt häftigt kan jag tycka. Skåne borde vara alla som vill lyckas med självhushållning drömplats att bo på.

2017

Var året som jag började skapa min trädgård, sedan dess har jag lyckats göra fantastiskt dumma saker. Tex har jag tagit bort ett äppelträd dock stod det på fel ställe och hade det stått kvar så hade jag aldrig någonsin haft det jag har idag. Jag visste inte att det var självhushållning jag ville syssla med när äppelträdet försvann. Men jag har faktiskt gjort än fler fantastiskt bra saker!

Jag letade lite bilder men jag hittar inget tidigare än 2019 nu. Men det känner jag är helt ok ändå för det är väl egentligen då min resa började. Det har tagit många vändor att komma dit jag är idag. Och sakta men säkert så börjar jag odla för hållbarheten. För livet, för friheten för mitt liv utanför samhällets normer och krav – ja nu pratar jag om lite mer än bara trädgården. Men mitt hem är min borg och min trygghet.

Alla dessa bilderna är mer, eller mindre tagna från samma vinkel, åtminstone från samma del av trädgården. När jag tittar på bilderna så kan jag verkligen inte förstå hur långt trädgården har kommit och då har vi inte bilder från tidens begynnelse.

Som det ser ut på den sista bilden, så ser det typ ut idag med pallkragarna. Mina blåbär som står främst är idag buskar, mina allåkerbär har inte riktigt velat ta sig hur mycket kärlek jag än ger dom. Men dom finns kvar där. Jag hoppas på lycka iår. Har du något bra tips på hur jag kan lyckas med dom, så får du gärna hojta! Det hade varit skoj att smaka ett =)

Stor odlingsbänk till vänster

Som du ser så ser det rätt tomt ut till vänster och där skulle kunna få plats med lite mer odling, helt ärligt så har där fått plats enormt mycket mer än jag någonsin kunnat föreställa mig. Jag letade upp lite bilder att dela med mig av till er här inne. Är ni jättenyfikna så tror jag att ni kan hitta lite mer inne på mitt instagramkonto om ni scrollar och har lite mer tålamod än vad jag hade.

Magnus (min man) byggde alltså en typ 7 meter lång odlingsbänk till mig, som är isolerad, alltså kommer jag kunna ha det som vinterodling också. Det är tanken och det är förberett, men jag har inte riktigt varit där mentalt. Kanske är det iår det händer, kanske inte.

Såhär såg det ut innan bänken började byggas. Magnus och grannen började sommaren med att bygga detta fantastiska plank/staket/konstverk designat av yours truly 🤗 Jag är om du inte redan räknat ut det löjligt stolt över det.

Maskarnas paradis och hållbar självhushållning

Av någon mycket märklig anledning så hittar jag inte någon bild på odlingsbänken från rätt vinkel. Men jag tänker att det lägger sig med tiden och att jag kommer komma över en och kunna dela med mig av det. Här på denna bilden (till höger) ser du åtminstone vår isolering och själva bygget. Det är inte direkt markkontakt, men det finns rör som leder ner så att maskarna ska hitta upp och leva gött i lådan och det har dom verkligen gjort! Så så häftigt, verkligen.

Till vänster på denna bilden ser du min gamla odlingslott, där jag idag har mitt fantastiska växthus på typ 12kvm – min bas för min självhushållning i framtiden.

Hur ser då trädgården ut idag? Ja som sagt, jag har dåligt med bilder, jag ska bli bättre på det. Min trädgård förtjänar verkligen att få visas. Rätt partisk i frågan men ändå. Det är rätt häftigt hur långt jag kommit i detta.

Hur det ser ut just nu i min självhushållning lott

Material och liknande är det självhushållaning?

Ja men du! Jag tänker att jag behöver berätta lite om produkterna i min trädgård, eller ja bygget.

Det allra mesta är faktiskt återbruk på någotvis! Vilket jag tycker är så fantastiskt häftigt! Alla kragar kommer från div olika företag och privatpersoner som skänkt bort dom.
Hela odlingsbänken (förutom rören och silvertejpen) är återbruk. Isoleringskivorna fick vi av en kompis, virket hade mannen på sin verkstad efter att han fått det från något företag som la ner. Jag älskar att han är lika snabb på att ta emot andras ”skräp” för det blir ju verkligen vår skatt. Järnet är dock nyförvärv, men Mange har svetsat och skapat det så det passar min 5 meter långa soontobeblomsteräng. Stenen är köpta på ett grustag så det är inte mycket att säga om det. Jorden är från NSR och jag jordförbättrar med bokashikompost – också något som skapar en hållbarhet inom min resa mot självhushållning. Vattentunnan är köpt men har nog redan betalt av sig, jag är absolut inte självhushållande av vatten men den hjälper lite.

Växthuset är en saga för sig och det får faktiskt komma i ett eget inlägg vid ett annat tillfälle.

Men med denna presentation av min trädgård så vill jag hälsa dig välkommen till min start här som bloggare på Ekoappen och min resa mot ett liv med självhushållning. Jag är helt säker på att jag kommer trivas något fenomenalt här och jag ser framemot att få lära känna dig.

Har du några frågor så är det bara att ställa dom här nere i kommentarerna så svarar jag när tid finnes!

Föresten! Visst har du läst om att fantastiska Jennie Sjölin tipsade om mig som ett inspirerande konto att kolla in? Om inte – så har du hennes inlägg här

Stor kram – Sanne

BudgetmorsanOdling och växtlighetSjälvhushållning i villa