Var tredje svensk konsumerar mer socker än vad som krävs för att riskera depression – och den genomsnittliga sockerkonsumtionen ligger på den dubbla nivån. Första gången har två olika studier visat starka vetenskapliga belägg för sockrets bidrag till psykisk ohälsa. Äntligen är man villig att se sambandet och förhoppningsvis ta på allvar de oerhört negativa konsekvenserna av vår höga sockerkonsumtion.

De senaste åren har fyra större studier rapporterat ett klart samband mellan socker och depression. Men ingen av dessa kunde visa om sockret orsakade depression – eller om deprimerade åt mer socker än andra. Det är först nu som forskarna har visat en direkt korrelation mellan sockerkonsumtion och depression. Detta är mycket viktigt eftersom:

Depression år 2030 väntas bli den dominerande orsaken till funktionsnedsättning i utvecklade länder.

Det säger Marjolein Visser, professor i hälsosamt åldrande vid Vrije Universiteit Amsterdam och koordinator för MoodFood-projektet. Alltså bör vi ta detta på störst allvar och vidta en rad åtgärder för att förebygga och förhindra detta. Till exempel minska tillgängligheten på drogen socker vid kassorna i livsmedelsaffärer…

Risken för psykisk ohälsa som depression och ångest ökar markant för den som äter mer än ca 60–67 gram socker per dag.  Det motsvarar 20–22 sockerbitar vilket finns i:

  • två burkar läsk
  • en tallrik fruktyoghurt med kalaspuffar plus ett glas sötad fruktjuice.
  • 100 g lösgodis
  • 100-grams chokladkaka

Enorma ökningen av sockerkonsumtion i Sverige från 1880-1950. Att sockerkomusumtionen sedan minskar beror på att industrin successivt gick över till att tillsätta stärkelsesirap överallt.(Ur Självläkande människan 1999 baserat på Jordbruksverkets statistik).

Dubbel sockerkonsumtion i Sverige

Det är mycket allvarligt med tanke på att den genomsnittliga konsumtionen av socker och stärkelsesirap i Sverige motsvarar minst 46 sockerbitar per dag och person, vilket är dubbelt så mycket som forskarna fann gav depression och psykisk ohälsa.

Alla snabba kolhydraterna får blodsockret att åka upp och ner som en jojo, och kroppen vill ha mer mat i ett försök att få ordning på lågt blodsocker, näringsbrister och hormonobalansen. Vi dräneras på energi och hjärnan kommer ur balans. Det skapar även sockerberoende och skräpmatsberoende )vilket behandlas i separat artikel).

Livsmedelsverkets sockerråd är på gränsen. Slv nuvarande kostråd på tillsatt socker är mindre än 10 energiprocent av födan. Det innebär cirka 60 gram socker – Livsmedelsverkets rekommendation riskerar alltså främja psykisk ohälsa… Det blir intressant att se om de ändrar sina kostråd.

Sambandet socker och psykisk ohälsa har jag beskrivit i 25 år, sedan innan boken Den självläkande människan 1999.

Tomma kalorier ger depression

Faktum är att industrimatens tomma kalorier urholkar kroppens näringsstatus. Till exempel drar socker, stärkelsesirap och läsk näring ur kroppen och ger upphov till försurning, in ammation och näringsbrist – vilket i sin tur bäddar för ohälsa, allergier och sjukdomar. Inflammationsdrivande mat är till exempel kopplad till depression, och kvinnor som äter mycket sockrade drycker, vitt mjöl, rött (industri)kött och margarin löper 29 till 41 procent större risk att drabbas av depression.

Detta är ett utmärkt exempel på det somatopsykiska – vilket innebär att näringsbrister ger negativa psykologiska och fysiologiska effekter.

Min tumregel är att välj bort allt med socker och sötningsmedel i – då blir du automatiskt av med en väldig massa tomt, kaloririka skräp. Viktigt, eftersom skräpmat aktiverar skräpgener…

Ät anti-inflammatorisk mat

Forskarna i dessa studier fann att de som åt fullkorn och andra fiberrika kolhydrater av hög kvalitet minskade risken för depression med 30 procent. Det har sannolikt att göra med att det är föda för hälsosamma tarmbakterier i tjocktarmen, och där finns våra vänner de goda bakterierna – vilka i högsta grad producerar neruropeptider och hormoner som ger välbefinnande och uppåtkänslor i vår kropp och hjärna.

Jag rekommenderar att man äter en inflammationsdämpande kosten (IFD-maten) som motverkar inflammation och skapar biobalans i kroppen. Då får du automatiskt både en god hälsa och din rätta vikt.

Jag myntade begreppet IFD-maten 2008 i min Sannas matbok, som nu blivit omåttligt populär under titeln “Mat som läker“. Det är en naturlig föda av främst grönsaker, örter, stärkande fetter och oljor samt högvärdigt protein. Människan är också en av de mest fettberoende arterna med vårt känsliga nervsystem och fettbrist är direkt skadligt. Läs mer om IFD-maten.

Referenser:

 

Ät dig friskDr Sanna Ehdins bloggHåll dig friskKost & hälsaMat och Hälsa