Så fort jag kom hem var jag tvungen att testa detta spännande innehåll i den lilla burken. Alltså den smaken fick mina smaklökar att jubla. Sen gömde jag burken längst bak i kylen och smygåt den tills den var slut. Det gick fort!

Syrade grönsaker är grönsaker som har konserverats genom en naturlig process som kallas mjölksyrning eller fermentering. Det innebär att man tillsätter salt till strimlade eller rivna grönsaker och låter dem stå i en lufttät burk i rumstemperatur från några dagar till veckor. Under den tiden bildas mjölksyrebakterier som omvandlar sockret i grönsakerna till mjölksyra, vilket ger den syrliga smaken och gör att grönsakerna håller sig längre.

Varför är syrade grönsaker så bra för kroppen?

1. De stärker tarmfloran och immunförsvaret

Syrade grönsaker innehåller levande mjölksyrebakterier som är bra för tarmfloran. Tarmfloran består av miljarder av olika bakterier som har stor betydelse för vår matsmältning, vårt immunförsvar, vår hormonbalans och vårt humör. En balanserad och mångfaldig tarmflora kan skydda mot infektioner, inflammationer, allergier, autoimmuna sjukdomar och depression. Genom att äta syrade grönsaker får vi i oss probiotika, det vill säga nyttiga bakterier som kan kolonisera tarmen och bidra till en bättre mikrobiom.

2. De ökar näringsupptaget och vitamininnehållet

Syrade grönsaker är inte bara nyttiga i sig, de gör också att vi kan ta upp mer näring från andra livsmedel. Mjölksyrebakterierna producerar nämligen enzymer som hjälper till att bryta ner maten och frigöra vitaminer och mineraler. Dessutom bildas vissa B-vitaminer, framför allt B12, under fermenteringsprocessen. B12 är ett viktigt vitamin som bland annat behövs för blodbildningen, nervsystemet och DNA-syntesen. B12 finns främst i animaliska produkter, så syrade grönsaker kan vara ett bra komplement för vegetarianer och veganer.

3. De sänker blodsockret och GI-värdet

Syrade grönsaker har en lägre glykemisk belastning än färska eller kokta grönsaker. Det betyder att de inte höjer blodsockret lika mycket eller lika snabbt efter måltiden. Det beror på att mjölksyran minskar mängden socker i grönsakerna och att fibrerna blir mer lättsmälta. Ett stabilt blodsocker är bra för att undvika sockersug, hungerkänslor, energidippar och insulinresistens. Det kan också minska risken för typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och fetma.

4. De lindrar magbesvär och gasbildning

Syrade grönsaker kan vara ett bra alternativ för dig som har känslig mage eller svårt att smälta vissa grönsaker, som kål, lök eller bönor. Mjölksyrebakterierna har nämligen redan brutit ner de svårsmälta kolhydraterna som annars kan orsaka gasbildning, uppblåsthet eller magknip. Syrade grönsaker kan också motverka diarréer i samband med antibiotikakurer, eftersom de återställer balansen i tarmfloran.

5. De smakar gott och är enkla att göra själv

Syrade grönsaker har en frisk och syrlig smak som passar till många olika rätter. Du kan använda dem som tillbehör, sallad, pålägg eller snacks. Du kan också variera smaken genom att tillsätta olika kryddor, örter eller frukter. Det bästa av allt är att du kan göra dina egna syrade grönsaker hemma.

I mitt nästa blogginlägg ska du få ett riktigt gott och enkelt recept på syrade grönsaker!

Karm/ Johanna