(8/6-09) Att träna sin core är att träna sn styrka inifrån. Ett bra sätt att göra det är att se till att landa i sig själv med jämna mellanrum genom att meditera eller pausera (göra ingenting). Eller att ofta se till att stämma av det som sker med ens inre energymeter – höjer detta min energi eller sänker det min energi? Undvik det senare för annars tappar du coreenheter…

Man bör även träna sin core – kärna – flera gånger i veckan. När du sitter på stolen och spänner dina muskler i nedre buken, eller svankar och skjuter rygg omväxlande aktiverar du core-musklerna. Det är 17 stycken muskler som sitter gömda inne i kroppen. Det vill säga att när du tränar dem syns de inte utanpå – men de märks. Det ger god hållning och inre styrka. Väldigt bra för oss kvinnor som har äggstockar och livmoder upphängt i just denna muskulaturen.

En studie på Karolinska Institutet visade att det var mycket positivt för kvinnor att träna Coremuskulaturen, medan det inte hade så stor betydelse för männen. De ska väl träna de yttre musklerna mer kan tänkas. På de flesta gym finns Coreträning (CT) och pröva det om du inte gjort det! Pilates är en utmärkt form av CT. Fördelen är att sedan kan du göra det hemma lite då och då, en kvart räcker t ex framför TV så håller du de inre musklerna i trim!

Men det finns även andra sätt att träna sin Core – genom att utveckla ditt inre ledarskap och personliga styrkor! Core är ett ledarskapsprogram för kvinnor med fokus på entreprenörsskap och intraprenörsskap. Jag träffade häromveckan Pia Santesson som är licensierad att driva verksamheten i Sverige och det var mycket spännande att lyssna på vad de gör.

Från deras hemsida: Coremetodiken bygger på att se människan som en helhet, och integrera den fysiska kroppen med den intellektuella processen, passionen och hjärtat. Core kopplar ihop tanke, känsla och handling. Vägledande principer är självinsikt, självreflektion och självkännedom.

Det bästa är dessutom att det är gratis att gå utbildningen för att de sökt och fått anslag för den. Kurserna i september är fulltecknade men anmäl ditt inresse för kommande utbildning så kan du kanske vara med och utveckla din Core – inside and out!

Nu ska jag gå och träna lite mental Core på min favoritplats i naturen. Ha en bra måndagskväll!

www.coreexperience.se

Dr Sanna Ehdins bloggSanna ord 2009