Hej härliga du! 

Hoppas att allt är bra med dig! 

Igår hörde jag fåglarna kvittra utanför mitt fönster och det påminde mig om att våren snart är här. Det känns så skönt!

Innan vi går in på dagens ämne vill jag dela med mig av att fler vill ha kunskapen om hur kroppen fungerar och för att kunna hjälpa andra med olika hälsoproblem. 

Utbildningen till Hälso och livsstilsterapeut är så otroligt efterfrågad och jag blir så glad varje gång jag hör hur det har förändrat mina elevers liv! 

Vill du också veta mer om utbildningen kan du läsa mer här! 

Det är så mycket kul på gång och idag har vi varit och spelat in inför den nya utbildningen som kommer snart! Mer information kommer snart! 🙂

Vad är ansiktskoppning och hur gör du?

Jag blir lätt svullen i mina ben och det som verkligen hjälpt mig är koppning. 

Jag använder mig även av kopparna i ansiktet – som ett naturligt lyft. I veckans hälsohero brev och fria utbildning delar jag med mig av vilka fördelar koppning har men också hur du gör!

Vad är ansiktskoppning?
Koppning är en gammal metod med rötter i traditionell kinesisk medicin (TCM), där huden sugs bort från resten av kroppen för att stimulera flödet av Qi. Du kan som sagt utföra det på hela kroppen inklusive ansiktet. Det kan hjälpa dig att minska på inflammation, föryngra trötta muskler och även lindra värk samt dränera bort slaggämnen effektivt.

Ansiktskoppning ger syre till ansiktsmusklerna, vilket kan hjälpa till att stimulera produktionen av kollagen och elastin. Kollagen håller din hud fast och en ökad blodcirkulation ger syre och näringsämnen till dina hudceller, vilket är anledningen till att många tycker att deras hud ser smidig och glänsande ut efter en koppning.

Att ”suga” din hud med små, mjuka koppar kan också hjälpa till att minska svullnader och flytta runt lymfan, skulptera ansiktet, halsen och käklinjen. Du glider kopparna i uppåtgående drag, vilket hjälper till att tona och lyfta huden.

Kopparna är vanligtvis gjorda av mjukt silikon. Du använder de större kopparna för större områden (som pannan, kinden, halsen och käklinjen) och för de mindre, till mer känsliga ställena. Medan de som är avsedda för kroppen vanligtvis är större i storlek. Mina favoritkoppar är de från Bellabaci.

Vad bör du tänka på innan du börjar koppa? 
Det skall så klart inte bli blåmärken när du drar koppen mot huden. Ta inte i utan låt koppen göra jobbet. Du har alltid en olja eller gel som gör att koppen glider bättre. 

Du bör även undvika koppning på öppna sår, på akne och på solbränd hud, eftersom det kan förvärra såren. Du bör heller inte göra det när du är gravid, om du har risk för blodpropp eller om du intar blodförtunnande läkemedel.

Hur gör du? 
När du utför koppling så är det viktigt att gå mot lymfnoderna. I ansiktet öppnar du alltid upp vid vänster halsven.  

1. Applicera en ansiktsolja (exemplevis jojobaolja) på en nyrengjord hud. Ta koppen och använd sedan din fria hand för att hålla huden spänd innan du sveper med mjuka drag (det hindrar dig från att dra i huden).

2. Krama ihop koppen och sätt den på vänster sida av halsen vid örat. Dra sedan ner den mot vänster halsven (precis ovanför nyckelbenet). OBS! Det kan ta lite tid innan du får till det, men träna, och viktigt att du har ett lätt tryck.

3. Håll tempot långsamt, men stadigt och det är viktigt att inte skynda på processen. Men du vill alltid hålla koppen i rörelse, då du inte vill låta den sitta på ett ställe för länge, vilket kan bli blåmärken. Särskilt på de känsligare områdena i ansiktet.

4. Släpp och upprepa 5 gånger innan du flyttar till andra sidan av halsen och gör likadant.

5. Flytta sedan koppen till pannan och börja i från mitten av pannan och dra ut horisontellt, först mot vänster och sedan byter du sida och drar ut mot höger, 5 gånger var.

6. Gå nu vidare neråt och från näsan och ut horisontellt mot örat, först mot vänster sida och sedan byter du till höger, 5 gånger var.

7. Nu är det dags för hakan och kindbenet. Sätt koppen på hakan och gå ut horisontellt och lite uppåt, och smek koppen längs kindbenet och upp mot örat. Först vänster sida och sedan byter du sida till höger, 5 gånger var.

8. Avsluta med att dra ner igen på halsen från örat och ner till nyckelbenet – först vänster sida och sedan höger.

9. När du är klar, tvätta kopparna med mild tvål och vatten och låt dem lufttorka.

Därefter kan du även använda en ansikts – gua sha för ännu bättre effekt. Här kan du se en video där jag använder mig av en gua sha sten (samma riktning som ovan med kopparna).

Jag gör denna procedur en gång i veckan och min hud har fått en ny lyster och mindre fina linjer!

Efter du har gjort en koppning är det bra att du fyller på med vätska. Drick gärna vatten med citron och en nypa havsalt i, för att fylla på med extra elektrolyter för att hjälpa till att reglera vätskebalansen.

Ha en fin dag så ses vi snart igen! 

Kram 
Johanna – Din Hälsohero

Johanna Bjurström