Hej härliga du! 

Nu är det riktigt kyligt ute och när jag tittar mig i spegel på morgonen så ser jag ett spöke 😉 haha

Men lika glad är jag för det och det hör till denna årstiden. Hade jag inte gett min hud och kropp den bästa förutsättningen, så hade jag nog inte ens vågat titta mig i spegeln 😉

Idag tänkte jag dela med mig om olika näringsämnen som du nu under vintern kan behöva mer av, när huden känns trött och glåmig. 

Jag rekommenderar även att ha min bok som du kan slå i när det dyker upp olika nedsättningar i huden. Eller är det kanske en uppskattad julklapp? Du hittar boken här! 

Vintertrött hud – här är lösningen!

Jag boostar mig med extra näring på vintern. Huden får näringen sist så det kan behövas extra näring.

I veckans fria utbildning och hälsohero brev delar jag med mig av vilka näringsämnen jag tar varje dag under vintern som kickar igång huden.  

Kollagen: 
Kollagen är ett viktigt protein som finns i hud, ben, brosk, ligament och senor. Det är ansvarigt för att hålla huden elastisk samt gör att ditt hår och dina naglar blir starkare och får mer glow! Byggstenarna för kollagen är olika aminosyror och C-vitamin så viktigt att du får i dig tillräckligt med fullvärdiga proteiner samt C-vitamin. 

Forskning visar att vi kan absorbera hydrolyserat kollagen mest effektivt, men det beror också på hur din matsmältning fungerar, dåkollagen bryts ner till aminosyror under matsmältningen och absorberas sedan och för att används för att bygga kollagen eller andra proteiner som kroppen behöver.

Q10
Q10 är extra viktig för en ung och vital hud. Du finner Q10 främst i valnötter, jordnötter, sesamrön, pistagenötter, broccoli och blomkål. Q10 ska du kunna tillverka själv i kroppen, men när du blir äldre kan du behöva fylla på med extra Q10. Jag tillsätter det i perioder och det ger inte bara en extra kick i huden, utan det ökar även min energi. 

C-vitamin 
C-vitamin är viktigt för att producera kollagen och det ser till att huden får mer glow. Det är en viktig antioxidant som skyddar både kroppen och hudens celler att inte brytas ner i förtid. Grape och röd paprika är extra C-vitaminrika livsmedel. 

Omega 3
På grund av matens industriella utveckling minskade vårt intag av omega-3-fettsyror med 80 procent under 1900-talet och framförallt efter 1950 har vi ökat intaget av billiga vegetabiliska oljor från raps, solros, majs och soja, som innehåller mer av omega-6. Omega-6 bildar prostaglandiner i kroppen och dessa förskjuter immunförsvaret i en ”allergisk” riktning. Omega-3 har anti- inflammatoriska effekter och minskar på sockersuget, vilket gör att du även bildar färre fettceller. Du behöver oftast mer av omega-3 och de viktiga DHA- och EPA-syrorna som är de långkedjiga fettsyrorna. Omega-3 omvandlas till långa fettsyror av kedjor, från sin modersubstans ALA (finns i vegetabilier), och för att det ska ske behöver kroppen tillräckligt med näringsämnen, som exempelvis magnesium och zink, och det behövs också olika enzymer för att omvandlingen ska ske. 

Brist på omega-3 kan orsaka bland annat håravfall, eksem, akne, rosacea, torr hud, pigmenteringar, mjäll och sköra naglar. 

Zink
Zink är hudens viktigaste mineral och har du en brist på den kan det sänka immunförsvaret i huden. Den hjälper till att bygga upp hudens vävnad och reparerar skadad hud. Är extra bra till en hud med akne och eksem. Zink finns bland annat i groddade mungbönor, vetegroddar, spenat, sesamfrön och pumpafrön. 

Då vi alla behöver olika näringsämnen så är det alltid bäst att kolla upp vad precis du behöver hos en Hälso och livsstilsterapeut eller en Advanced Skin Therapist som jag har utbildat. Är du också intresserad av några av utbildningarna så kan jag varmt rekommendera att boka in ett kostnadsfritt upptäckarsamtal, så får du veta mer. 

Ha en fin dag och så ses vi igen nästa torsdag! 

Kram 
Johanna – Din hälsohero!