När vi sover minskar vårt vattenintag och kroppen blir uttorkad. Att dricka kaffe direkt efter att man vaknat kan förvärra uttorkningen och leda till dehydrering. Detta kan i sin tur orsaka huvudvärk, trötthet och yrsel. En annan anledning till att vänta med kaffet är att kortisolnivåerna i kroppen är som högst på morgonen. Kortisol är ett hormon som hjälper oss att vakna och hålla oss alerta under dagen. Att dricka kaffe direkt efter att man vaknat kan minska effekten av kortisol och göra oss mindre alerta.

Läs också: 6 anledningar att dricka kaffe + hur du gör det ännu nyttigare

Fördelarna med att vänta 60-90 minuter innan du dricker kaffe på morgonen

Om du överväger att konsumera kaffe på morgonen kan det vara klokt att ta hänsyn till timingen för ditt kaffeintag. Att vänta 60-90 minuter innan du tar din första kopp kaffe kan ha flera potentiella fördelar för din hälsa och välbefinnande. Här är några skäl att ta i beaktning:

Du behåller en naturlig kortisolrytm

Kroppens naturliga kortisolrytm är en viktig del av den biologiska klockan. Kortisol, ofta kallat “stresshormon”, spelar en nyckelroll i regleringen av din energi och vakenhet. På morgonen når kortisolnivåerna normalt sett sin högsta punkt, vilket hjälper dig att vakna upp och vara alert. Genom att vänta en stund innan du dricker kaffe låter du denna naturliga kortisolrytm etableras utan att störa den med koffeinets effekter.

Optimerad dopaminproduktion

Dopamin, kroppens “belöningshormon”, påverkar ditt humör, motivation och koncentration. Kaffe har visat sig påverka dopaminproduktionen, och genom att ge din kropp en paus innan du dricker kaffe kan du låta din naturliga dopaminproduktion optimera sig själv. Detta kan potentiellt leda till bättre mentalt fokus och ökat välbefinnande under dagen.

Läs också: Släng inte kaffesumpen – använd den till detta istället

Skydd mot hormonobalans

Att dricka kaffe direkt på morgonen kan överstimulera binjurarna och öka produktionen av stresshormonet kortisol. Detta kan leda till en obalans i hormonproduktionen och på sikt orsaka problem som utmattning och stress. Genom att vänta med kaffe ger du dina binjurar tid att reagera på den naturliga kortisolutgivningen innan de påverkas av koffeinets stimulerande effekter.

Förbättrad känsla av vakenhet

Många människor dricker kaffe för att öka sin vakenhet och energi på morgonen. Genom att vänta en stund innan du dricker kaffe ger du din kropp chansen att utveckla sin egen naturliga känsla av vakhet och alertness. Detta kan minska risken för att överanvända koffein som en “quick fix” för att bli pigg.

Bättre maghälsa

Att konsumera kaffe på tom mage kan öka magsyraproduktionen och potentiellt orsaka magbesvär. Genom att vänta innan du dricker kaffe ger du din mage en chans att vakna upp och förbereda sig för matsmältningen utan att bli överväldigad av ökad magsyra. Genom att vara medveten om dessa fördelar och vänta 60-90 minuter innan du dricker kaffe på morgonen kan du potentiellt optimera ditt kaffeintag för att stödja din hälsa och välbefinnande på lång sikt.

Det är viktigt att komma ihåg att varje individ är unik, så det kan vara en god idé att experimentera med tidpunkten för ditt kaffeintag och observera hur din kropp reagerar.

Av Johanna Stala von Schewen

hormonell balanskaffekortisolmaghälsa