Men stämmer det verkligen? Inte om du frågar många andra forskare inom detta område. Det finns faktiskt betydligt mer forskning som visar att antioxidanter kan förebygga cancer snarare än att förvärra den. 

Hävdar att antioxidanter kan förvärra malignt melanom

Martin Bergö har länge påstått att antioxidanter kan förvärra spridningen av malignt melanomceller. Redan under hösten 2015 kom han ut med en studie i vilken han hävdade att tillskott med vitamin E kan få cancercellerna att växa snabbare bland personer med hudcancer. 

Enligt Bergös nya studie kan betydligt fler antioxidanttillskott kan ha samma effekt, bland annat vitamin A, C och betakaroten. Bergö och hans forskarteam på Karolinska institutet i Stockholm menar därför att personer som har eller har ökad risk att få hudcancer ska undvika tillskott med antioxidanter. 

Anledningen är att antioxidanterna kan börja hjälpa cancercellerna i stället för immunförsvaret om intaget är högre än nödvändigt. 

Läs också: Antioxidanter räddar liv

Studien är ännu inte publicerad

Eftersom studien inte är publicerad går det inte att veta vilka former av antioxidanter som använts eller i vilka doser. 

Värt att nämna är att Bergös tidigare studie om E-vitamin har fått utstå en del kritik. I den använde forskarna nämligen inte naturlig vitamin E, utan en syntetisk variant av vitamin E, och i väldigt höga doser. 

Vilseledande enligt cancerforskare

Många forskare håller inte med Martin Bergö om antioxidanternas effekt på cancerceller. En av dem är Robert Thomas, professor och cancerforskare vid Cambridge University, som menar att denna typ av studier är rent av vilseledande. Det gäller framför allt när de förstoras upp av media och blir till skrämselpropaganda.

Att överdosera syntetiska kosttillskott, exempelvis vitamin C, E och A, kan visserligen ha en cancerframkallande effekt. Då gäller det dock att du intar extremt stora mängder av kosttillskottet. Det finns dessutom ingen risk att överdosera om du får i dig antioxidanter via en varierad kost. 

Viktigt med en balans mellan antioxidanter och fria radikaler

I rätt mängd kan antioxidanter faktiskt förebygga olika former av cancer, men även en rad andra sjukdomar. Mängder av studier har gjorts genom åren som visar att antioxidanter har en cancerhämmande effekt – så länge det finns en balans mellan antioxidanter och fria radikaler. 

Ett vanligt missförstånd är att fria radikaler enbart är dåliga. Visst är det sant att en för stor mängd fria radikaler kan orsaka oxidativ stress, vilket bland annat kan orsaka cancer. Samtidigt bildar kroppens immunförsvar faktiskt fria radikaler naturligt. De behövs nämligen för att bekämpa virus, bakterier och även cancerceller. Att inta för mycket antioxidanter skulle därmed kunna motarbeta immunförsvaret. 

Kort sagt är det viktigt att alla system i kroppen är i balans för att vi ska hålla oss friska och starka. Det gäller både vitaminer, mineraler och övriga näringsämnen.

Läs också: 6 viktiga näringsämnen när du tränar

Processad mat är farligare än antioxidantrik mat

Enligt Bergös studier räcker det att få i sig de antioxidanter som förekommer naturligt i kosten. Detta är dock inte helt korrekt med tanke på att vi idag äter allt större mängder raffinerad kost med färre näringsämnen. Och ju mer näringsfattig mat vi äter, desto mer antioxidanter behöver vi fylla på med. 

Faktum är att en kost innehållande processad, fet och näringsfattig mat är en betydligt större riskfaktor när det gäller cancer och andra sjukdomar jämfört med en antioxidantrik kost. Rent generellt är antioxidantrika livsmedel dessutom mer näringsrika, vilket också kan minska uppkomsten av cancer.

Kort sagt kan du fortsätta äta antioxidanter med gott samvete. Tillskott är bra för dig som har näringsbrist. Ta gärna hjälp av en näringsterapeut för att få reda på just ditt behov. 

Av Elsa Larsson

antioxidantercancer