Peter Wilhelmsson, Funktionsmedicinsk Naturläkare (SNLF, IFMCP)

Allt fler barn har eller kommer att ha ett sämre naturligt immunförsvar beroende på en kombination av flera faktorer:

  1. Fler barn födda via kejsarsnitt, och inga eller kortare amningstider ger barnet en sämre start och försämrad naturlig utveckling av ett friskt immunförsvar och mag-tarmflora.
  2. Allt större inkomstgap i Sverige, där 20–30% av barnen bor hos familjer med låg- eller mycket låg inkomst. De måste göra prioriteringar som oftast betyder att barnen får sämre mat med billiga näringsfattiga råvaror och mat som raffinerat bröd, ramen-nudlar, pasta, vitt ris och potatis. Detta gäller extra mycket under 2022–2024 då det finns ökade energikostnader hos en stor del av befolkningen. Sämre tider gör att de som är sockerberoende eller tröstäter, även äter mer skräpmat.
  3. En stark samhällstrend fortsätter med att de flesta barn äter för lite fibrer och näringsfattigultraprocessad mat, snabbmat, mackor, mikrovärmd mat och läskedrycker. De har näringsbrister och näringsobalanser, samt obalans i mag-tarmfloran. En god mag-tarmflora ger en nyckelförutsättning för en stark immunitet.
  4. Fortsatt utveckling av kroniska sjukdomar som kryper allt längre ner i åldrarna. Nu ser vi barn och ungdomar med sk. ”vuxendiabetes”, hjärt-kärl sjukdomar, cancer, autoimmuna sjukdomar som bara för 50-60 år sedan var sällsynta hos barn. Fetma och metabol sjukdom har ju under senaste åren visat sig vara en stor riskfaktor för att drabbas illa av en covidinfektion.
  5. Flera barn flyttar från landet och in i städerna där de har mindre kontakt med naturen, bondgårdar, lek i skogen, kontakt med djur och smuts vilket ger dem en sämre immunitet.
  6. Immunskuld att hämta in på grund av flera år av restriktioner, ”lock-downs”, mindre knuff-kontakt-brottning-kramande och annan kontakt med människor och djur som gör att immunförsvaret inte får en naturlig exponering till mikrober och programmering av immunreaktioner. Dessa restriktioner har också bidragit stort till en sämre psykologisk hälsa och fetma.
  7. Överdriven rädsla inom familjen. En viss procent av föräldrar kommer att fortsätta med överanvändning av mask, handsprit och utvecklas till ”hygienofiler” och ”infektionsfober”, med en överdriven rädsla för att dem eller familjen drabbas av infektioner. Vad man är rädd för att attrahera till sig är man ofta rädd för. Många har en felaktig bild av vår naturliga respons av feber. Denna felaktiga uppfattning har ju förstärks för många under pandemin. Man har sett feber som en fiende som man behöver sänka så fort som möjligt, som den delen av den fruktade sjukdomen Covid-19. I verkligheten är feber och svettning några av de viktigaste naturliga immunförsvarsreaktioner vi har, som hjälper oss att övervinna infektioner.
  8. Övermedicinering och övervaccinering gör att man får ett sämre naturligt immunförsvar på sikt genom att man endast betonar och stimulerar adaptiva immunförsvar, speciellt överstimulans av T cellantikroppar. Därmed tippas balansen över från att vårt första och viktigaste medfödda immunförsvar blir försvagat, och vårt adaptiva försvar blir överstimulerat. Detta resulterar även i en överstimulans av Th2 lymfocyter gentemot Th1 lymfocyter, samt inflammatoriska T17 som överstimuleras till bekostnad av svagare funktion av T regulatoriska celler och ibland tvärtom. Ju mer man kommer med konstgjord överstimulering och styrning av immunförsvaret – desto mindre en stark naturlig respons som bygger på en samverkande hållbar mångfald av immunfunktioner som håller oss friska på lång sikt. Dessa obalanser i immunförsvaret ökar antal barn och vuxna som har både inadekvata och svaga immunförsvar. Dessa visar sig i sämre skydd mot infektioner, samt andra som kanske får hyperaktiva obalanserade immunförsvarsreaktioner som visar sig i en epidemi av allergier, eksem, astma och autoimmuna sjukdomar. Balansrubbning som sker vid näringsobalanser, miljögifter, övermedicinering och övervaccinering rubbar ett naturligt, robust och starkt immunförsvar. Balansen sker genom att följande system samverkar och balanserar varandra. Förutsättningar behöver finnas samt utvecklas via exponering till naturen, kroppens mikrobiom och spridning av mikrober. Mångfald med exponering till nya miljöer samt tillgång till en mångfald av närings- och fytonäringsämnen, goda tarmbakterier och andra faktorer som ens sociala nätverk, psykologiskt välbefinnande, god sömn, och motionsvanor är viktiga för att skapa och bibehålla ett starkt och friskt immunsystem. Mångfalden är viktig för både planetens, djurrikets och människans immunresiliens.

Produktion, tillgång och aktivitet av makrofager, neutrofiler, interferon, mördarceller, B och T celler är alla viktiga för ett robust immunförsvar och stark immunresiliens.

Hur vi kan skapa ett bättre immunförsvar och ha ett husapotek vid infektioner

Goda nyheter – Du kan välja att simma i motsatt riktning från samhällstrender och tillstånd som bryter ned immunförsvaret. Bygg upp ett bättre immunförsvar hos dig själv och dina barn! Rusta immunförsvaret så att det har förutsättningar för att ge dig och familjen ett rikt och hälsosamt liv.

Läs också: Autoimmunitet – ur ett funktionsmedicinskt perspektiv

Allmänna råd för en bättre barnhälsa och immunförsvar

  1. En växtbaserad naturlig kost.
  2. Kontakt med naturen, djur, andra barn, trädgård, utomhuslek och -sport.
  3. Kompensera eller förstärk en sämre start i livet med intag i perioder av Colostrum och probiotika för att skapa en bättre tarmflora och immunförsvar. Regelbundet intag av prebiotika i maten, som lite surkål, kimchi eller kombucha är bra byggstenar för en frisk mage och immunförsvar.
  4. Se upp för vanliga allergener och överkänsligheter som glutenprodukter och mjölkprodukter. Om möjligt gör ett matöverkänslighetstest angående IgG och IgA känsligheter.
  5. Inta en stark, verksam, multivitamin-mineral med optimala mängder av vitaminer och mineraler, eller ett superfoods-, multivitamin och mineralpulver. Se upp för extra färgämnen som titandioxid och onödiga tillsatser. Inta extra C och D vitamin.
  6. En hårmineralanalys kan ge information om mineralbalansen, samt ackumulering av toxiska metaller som kan sänka immunförsvaret.

Husapotek vid förkylning, influensa, Covid, och andra infektioner

Vanliga Orsaker:

Ovanligt starka virus, bakterier i kombination med ett nedsatt immunförsvar. Metabola syndromet, orolig sömn, stark stress, vissa läkemedel, mag-tarmbesvär, högt koppar-zink förhållande, låga värden av vitaminer och fytonäringsämnen kan alla bidra till ökade besvär vid smitta. Vanliga näringsbehov vid svagare immunförsvar: undermåliga mängder av: A, C, och D vitaminer. Bristande skydd från järn, selen och zink.

Behandla med:

Mat

Barnet har ofta sämre matlust, och det påskyndar tillfrisknandet att äta mindre och mer lättsmält mat, som till exempel vattenmelon, grönsaksjuice, vitlök, lök, grapefrukt, hemlagad kycklingsoppa, benbuljong, miso eller algsoppa., varm soppa med kokosnötsolja/ kokosmjölk, kokosvatten. Undvik mjölkprodukter, godis och annat som innehåller socker.

Dryck

Drick extra mycket vatten och varmvatten med citron, honung eller ingefära. Ångbad med eukalyptus, eller eukalyptus i luftfuktare är också bra. Droppa eukalyptusolja i en kastrull eller bunke med kokhett vatten och låt barnet inhalera ångorna, med en handduk över
huvudet och kastrullen. Koka grapefrukt med skal och drick det heta vattnet. Omslag, liniment, varma bad

Optimalt Inför läggdags för att snabbt få bort en infektion:

  1. En kopp varm kamomill- eller citronmeliss te.
  2. Varmvattensbad med örter, örtsalter, glaubersalt, eller äppelcidervinäger. Ett bad med kamomill, ringblomma, rosmarin eller lavendel är mycket välgörande.
  3. Massera in bröstet med liniment innehållande eteriska oljor som kamfer, eukalyptus, timjan i en bas av kokosolja eller olivolja, sedan på med plastfolie och T-shirt.
  4. En halvskiva lök efter uppvärmning och nedkylning till ca. 35–40 grader läggs som omslag runt bröstet över bröstbenet efter linimentmassage, eller vid behov över örat eller under fötterna. Använd plastfolie och gasbinda samt strumpor eller handduk längst upp och T-shirt. ELLER Smörj också gärna in barnets fötter med eukalyptus, lavendel eller kamferolja och sätt på
    yllesockor.
  5. Sista dos med C vitamin, propolis, zink och örter som fläderbär och echinacea eller andrographis. Hela D vitamindosen kan intas på morgonen.
Rosmarin, kamomill, lavendel

Örtte/örttinktur/örtextrakt

Använd några av följande: Vitlök, Andrographis (Kang Jang), Fläderbär (Sambucol), echinacea, kattklo( una de gato) , schizandra, olivbladextrakt, oreganoolja, hallonblad, salvia, fläder, kamomill, ingefära, kamomill och kolloidal silver är alla utmärkta stöd vid infektioner.

Kosttillskott och Dosering

Vitamin A och C, betakaroten, bioflavanoider, zink, propolis, laurinsyra (monoalurin), Colostrum (speciellt för spädbarn och små barn). Inta dosering på burken 3–5 ggr dagl under 1–2 veckor. Dosering för barn 1–2 är ca. 20% av vuxna dosen. Barn 3–6 är ca. 30% av vuxna dos, Barn 7–12 är ca. 50% av vuxna dosen och tonåringar kan ta samma som vuxna dosen. Inta vuxna dosen eller dubbla dosen på burken vid för förebyggande dosering under flera månader. Vid akuta symtom och infektioner inta dubbla dosen på burken 2–4 ggr dagl. Under 3–10 dagar. Slå upp i min Näringsmedicinska Uppslagsbok vid behov av mer exakt detaljinformation om varje näringsämne, användning, interaktioner med läkemedel samt minimala daglig rekommenderad dos, optimala doser och terapeutiska doser. Optimala doser av näringsämnen rekommenderas i förebyggande syfte, tex 3,000–6,000 i.e. D3 vitamin och 1,000–3,000 mg C vitamin dagl. Terapeutiska doser under 1–2 veckor vid infektioner är oftast 2–4 ggr starkare doser när immunförsvaret behöver extra stöd.

Cellsalter

I början av en förkylning: Calc. Sulph., Ferr. Phos., Nat. Mur.
I slutet av en förkylning: Silica, Calc. Phos.

Feber

Orsaker

Virus-/bakterieinfektion, vaccinreaktion, överansträngning (heta dagar), öroninfektion, solbränna, allergireaktion. Om temperaturen stiger till över 41 grader är det troligtvis influensa. OBS! 39–41 grader = naturligt försvar och egenvård räcker oftast. Observera, om febern är mellan 40 och 40,8 grader under tre dagar eller om febern stiger mycket snabbt under 1 timme till över 41 grader, kontakta vårdcentral eller läkare.

Vattenbad eller varma bad

Badda huvudet med en kall, våt handduk. Tvätta av kroppen med en liten frottéhandduk e.d. doppad i ljummet vatten eller te med citronmeliss, rölleka, kamomill eller ingefära (massera ifrån hjärtat, inte mot hjärtat).

Örtte/örttinktur/örtextrakt

Fläderblom, kamomill, salvia, echinacea, hallonblad, quercetin. Drick ljummen eller varm dryck och helst te på hallonblad, rölleka, kattmynta, salvia, ingefära eller kamomill.

Kosttillskott

Vitamin A, C och D vitamin drick citronvatten 3–5 ggr under dagen under 1-2 veckor.

Cellsalter

Ferr. Phos.

Bach Blomstermedel vid trauma, rädsla, mycket gråt eller oro. Följ instruktionerna på flaskan av Bach Blomstermedel blandningen: Rescue Remedy/5 flower remedy och inta 3–6 droppar på tungan varje 10–20 minut tills sinnestillståndet är bättre!

Dosering på Örtteer för spädbarn och barn:

Förebyggande dos
Spädbarn 6–11 månader: 1–2 Msk te 1–2 ggr dagl.
1–2 åriga barn: 3–6 Msk te 1–2 ggr dagl.
3–6 åriga barn: 1–3 dl te 1–2 ggr dagl.
7–12 åriga barn: 2–4 dl te 1–2 ggr dagl.

Tonåringar/vuxna: 3–6 dl te 1–2 ggr dagl.
Dos vid symtom, feber, infektioner: inta förebyggande dosen 3–4 ggr dagl. under 3–10 dagar tills efter alla symtom och febern har släppt.

Kurser om örtmedicin och immunresiliens samt Näringsmedicinska Uppslagsboken finns tillgängligt på https://powhealthplus.com/halsoportal/

Av Peter Wilhemsson

barnförkylningimmunförsvarörterPeter Wilhelmsson