När Evelina Viridien var gravid med sitt tredje barn hade hon gått en utbildning för att bli specialkostkock och blivit mer intresserad av hur ämnen i vår omgivning påverkar hälsan.

Jag insåg att det vi sätter på huden påverkar kroppen och särskilt små bebisar. De har mindre kroppsstorlek och skadliga ämnen kan därför bli ännu mer koncentrerade hos dem.

Vanliga produkter kan vara skadliga

Det hon lärde sig när hon läste på om hudvård och vad ämnen som är vanliga i många produkter kan ställa till med gick hon till handling.

Jag började med att rensa ut i badrumsskåpet hemma och läsa på innehållsförteckningarna. Först gick jag igenom mina egna produkter och fortsatte sedan med bebisprodukterna. Snabbt tog jag bort barnoljan som innehåller mineralolja. Allt som innehöll parfymer rök också.

Läs också: Sluta med p-piller? Så gör du övergången smidigare

Tänk på det här när du är gravid eller har en liten bebis

Evelina har tre egna barn och har läst på mycket om hur hudvårdsprodukter ska utformas för att vara skonsamma mot hud och miljö.

Här är hennes främsta tips till den som är gravid eller har en liten bebis. Idag finns alternativa produkter att välja på, det här är viktigast att kolla efter:

  • Doftfri produkt. Doftämnen kan absorberas av fostret och vara störande för fosterutvecklingen. Eftersom de är mindre är de också mer känsliga. Välj självklart doftfritt till bebisen men också till mamma.

Vårt Mommy Butter är perfekt när du är gravid och huden kan vara torr och klia. Den lugnar och ger fukt tack vare oljorna. När bebisen är nyfödd så kan du med gott samvete fortsätta att använda mommy butter då den är lika fantastisk på såriga, torra bröstvårtor och – den är dessutom helt parfymfri. Mommy butter är också ett vårdande alternativ till babypuder.

  • Ekologisk. När blommor eller andra växter som används i hudvård odlas konventionellt besprutas de ofta ordentligt. Dessa bekämpningsmedel följer många gånger med till en slutliga produkten. Det vill du förstås skona din bebis från och därför bör du alltid välja ekologiskt även på huden som på en bebis lätt tar upp ämnen som appliceras på den.
  • Hudvård som stärker.  Produkter som torkar ut, är antibakteriella eller på andra sätt minskar funktionen hos hudbarriären kan irritera eller skada huden på lång sikt. Bebisars hudbarriär är dessutom bara en tredjedel så tjock som hos vuxna.

Vår baby lotion innehåller betaglukaner som stärker hudens försvar. Den är parfymfri och utvecklad speciellt med bebisens känsliga hud i åtanke

Läs också: Tony Irving: Därför bytte jag botox mot ekologiskt

Bara det bästa till dig och bebisen

Evelina menar att det är så viktigt att välja hudvård noga eftersom det vi har på huden påverkar vår kropp.

 Din och bebisens hud är värd de bästa ekologiska och naturliga hudvårdsprodukterna, avslutar hon.   

bebisgravidhudvårdViridiEco