Fråga

Har sedan 80-talet en IBS-tarm, sedan 90-talet problem med gastrit och magsäcksbråck och sedan 2018 lätt ateroskleros i ett trångt hjärtkärl. Magen har krånglat sedan jag var barn men accelererat sedan 4-5 år med förstoppning varför jag dagligen tar 2 st dospulver Moxalole (vid behov även Resolor). Sedan minst 10 år äter jag även dagligen Esomeprazol 20 mg/dag (ibland dubbeldos pga besvär och inflammation i magsäcken) samt sedan 4 år även 20 mg Enalapril för högt blodtryck.

Statiner råddes jag till att börja med för ett år sedan Rosuvastatin 10 mg/dag. Har just nu ett uppehåll på en månad för att testa. Jag är smal, normalvikt 52-53 kg, vilket sedan i september rasat ofrivilligt till nu 45 kg. Får ofta sista åren infektioner. Sedan i höstas har jag haft jobbiga problem med magen-inflammation i magsäcken, håravfall, sjukdomskänsla, brännande känsla i gom och tunga, stresskänslig.

Nu är magen bättre men håravfallet finns kvar och jag har nu fått utslag över hela kroppen och ansiktet, hettar ofta i ansiktet, på halsen mm och värst av allt jag har fått någon form av matallergi så när jag äter får jag sveda och brännande känsla i gommen, tungan, svalget och halsen, bedövningskänsla ibland även i läppar och det är riktigt obehagligt och oroligt när jag även får lite svårt att svälja. Har fått antihistaminer och coritsontabl att ta vid behov. Trots att jag tar antihistamin 2 tabl/dag så kvarstår problemen och vikten rasar. (Utredning visade ingen cancer)

Men detta med att jag inte kan äta någonting alls är verkligen jobbigt, inte bra när jag behöver gå upp i vikt och både stressande och oroligt när besvären kommer i mun och hals. Är då orolig för t ex anafylaktisk chock. Vad är detta och vad kan jag göra? Jag har inte något liv längre känns det som.

Svar

Bästa Helén,

Dessvärre verkar det att de har gett dig råd som hittills har motarbetat din hälsa. IBS-tarm som antagligen inte hade blivit adresserad och behandlad på ditt optimala sättet. Detta ledde till ytterligare obalanser med Esomeprazole som är protonpumphämmare, dvs stänger av saltsyraproduktionen i magsäcken. Vad händer med maten du äter då? Hur ska den spjälkas och absorberas? Hur ligger det till vad gäller absorption av näringsämnena? Har du någon form av mätningsresultat vad gäller dina vitaminer och mineraler eller fettsyror? Preparat som Esomeprazol är framtagna för användning på kortsikt. Har någon informerat dig för effekterna på långsikt?

I ditt fall rekommendera jag en omfattande utredning som kan identifiera rotorsaker till dina mage-tarmbesvär. Utredningen skall inkludera dina näringsbrister, gener, eventuellt toxiska börda som tex miljötoxiner, för att kartlägga obalanser, återställa tarmhälsan och optimera din epigentik för att du ska få din hälsa tillbaka.

Önskar dig all lycka!

Hayde Bolouri